Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

Open milieuraad - 2 december, 20u CC Strombeek – Klimaatfilm “Demain”

Films over klimaatverandering, voeding, ecologische landbouw en biodiversiteit hebben vaak de negatieve boodschap: het is te laat, het zal toch niet veel uitmaken, zelfs als we nú ons leven veranderen…. Maar wat als uitwegen tonen en een optimistisch verhaal brengen de beste manier is om de ecologische, economische en sociale crisis op te lossen? De film "Demain", een film van Mélanie Laurent en Cyril Dion, toont dat het anders kan! Reden genoeg voor onze Grimbergse milieu- en natuurraad om dit onder de aandacht te brengen!

Stadslandbouw werkt: het is duurzaam, omdat het voedsel dicht bij de verbruikers geproduceerd wordt en het brengt groen in de stad. Dus ook zuurstof, letterlijk en figuurlijk.
Democratie werkt als de beslissingsmacht niet enkel bij de politici ligt maar bij alle participanten van de maatschappij.
Ecologie en economie zijn niet aan elkaar tegengesteld, samenwerking leidt tot een maatschappij waar het leven goed is.
Ook onderwijs mag niet ontbreken in dit rijtje, kinderen zijn immers de burgers van morgen.
Indien al de initiatieven die in deze film getoond worden op wereldvlak toegepast worden, dan kunnen we negatieve tendensen ombuigen. Zo wordt onze planeet niet alleen leefbaar gehouden maar verdwijnt ook de tegenstelling tussen mens en natuur omdat die dan samenwerken.

Vraag je jezelf af hoe je je directe omgeving kan veranderen via concrete acties? Of ben je al actief bezig te bouwen aan een meer ecologische, democratische en positieve toekomst en wissel je graag van ideeën met gelijkgezinden? Kom af en ontdek samen met ons hoe de wereld er morgen zou kunnen uitzien! De avond gaat van start met de vertoning van de film Demain. Na de film volgt een korte nabespreking.
De film is gratis maar reserveren is verplicht! Klik hier voor reservatie.

OVERAL TER WERELD BESTAAN ER OPLOSSINGEN... EN DUS OOK VLAKBIJ HIER IN GRIMBERGEN!
Een niet te missen positieve klimaatfilm! Ik hoop u dan ook daar te mogen ontmoeten,
Michiel Callens, voorzitter milieuraad Grimbergen.

Klimaatactieplan in de praktijk ?– Kyoto in de wijk!

De Kyotomobiel van het klimaatproject 'Kyoto in de wijk' strijkt binnenkort neer in Grimbergen. De Kyotomobiel werd ontwikkeld om advies op maat te geven over duurzaam energiegebruik en isolatie. Een goed geïsoleerd huis helpt om energie te sparen en aan wooncomfort te winnen. Bovendien draagt het isoleren bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot.

Inwoners uit heel de gemeente kunnen bij de Kyotomobiel terecht met al hun vragen over isolatie en energie. Je krijgt er informatie over alle mogelijke maatregelen, relevante premies, de Vlaamse energielening en de samenaankoop dak- en zoldervloerisolatie van 3Wplus. Wie dat wenst kan voor 40 euro kiezen voor een begeleidingstraject dat nog heel wat meer inhoudt, namelijk:
-  een energie-audit van de woning, met bijhorend rapport en adviezen;
- een richtprijs voor de werkzaamheden met een raming van de terugverdientijd.

De Kyotomobiel houdt deze zomer halt in de volgende drie Grimbergse wijken:
- Van 11 juli tot en met 22 juli: Abtsdal (Koraalstraat);
- Van 25 juli tot en met 5 augustus: Gaston Devos en Verbrande Brug (Korporaal Tresignieplein);
- Van 8 augustus tot en met 19 augustus: Zonneveld (Beukendreef).

In een tweede cyclus komt de Kyotomobiel ook naar volgende wijken:
- Dr Carlierwijk;
- Centrum Strombeek;
- Achtbunderstraat en omgeving.

De Kyotomobiel is vrij toegankelijk op dinsdag en woensdag van 11u tot 14u30. Op donderdag kan je er terecht van 13u tot 18u.

Met vragen of voor een afspraak kan u terecht bij:
• Thijs Stegen, Projectleider “Kyoto in de wijk”, kyotoindewijk@3wplus.be, 0488/55 98 55
• Kadriye Acaryazi, Woonconsulent gemeente Grimbergen, kadriye.acaryazi@3wplus.be, tel. 02/260 13 46 - Gsm: 0497 52 07 41
• Jessika Doms, Beleidsmedewerker Leefmilieu, jessika.doms@grimbergen.be, tel. 02/260.13.33

In samenwerking met: Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Gemeente Grimbergen, Gemeente Kampenhout, Gemeente Londerzeel, Gemeente opwijk, Gemeente Zemst, Beweging.net, De Paddenbroek vzw.

Doe mee aan de samenaankoop dak- en zoldervloerisolatie!

22% van alle woningen hebben nog steeds  geen dakisolatie. Via het dak gaat echter de meeste warmte verloren.  Vandaar organiseert 3Wplus vzw samen met o.a. de gemeente Grimbergen en het steunpunt Duurzaam Bouwen een samenaankoop voor dak- en zoldervloerisolatie. Door samen aan te kopen wordt de prijs zoveel mogelijk gedrukt. Zowel voor hellende daken als platte daken en zoldervloeren wordt een oplossing aangeboden. De samenaankoop is bedoeld voor inwoners die de isolatie willen laten plaatsen door een aannemer. 

Meer info?
De samenaankoop ging van start met een infosessie waarop de geselecteerde aannemers hun producten en prijzen kwamen voorstellen. De presentatie van de infoavond vind je hier.

Heb je interesse om deel te nemen?
Het overzicht van de aangeboden prijzen en voorwaarden vind je hier. Inwoners kunnen deze firma's rechtstreeks contacteren om deel te nemen aan de samenaankoop. De aannemer komt vervolgens ter plaatse jouw zoldervloer en/of dak inspecteren. Jouw individuele offerte wordt gratis en vrijblijvend opgemaakt.

De prijzen en de voorwaarden van de aannemers zijn geldig t.e.m. 31/12/2016!

De gemeente, de provincie en de andere leden van de werkgroep treden enkel op als facilitator. Bij goedkeuring van de offerte ontstaat er een contract tussen jou en de aannemer.

Nog vragen?
Voor meer informatie omtrent deze actie kan je contact opnemen met 3Wplus vzw via veerle.vanhoedenaghe@3Wplus.be of 02/451.53.82. Ook de woonconsulent kan jou aan het woonloket de nodige informatie verstrekken (woonloket@grimbergen.be of 02/260.13.46).