De gemeentelijke diensten zijn gesloten op

maandag 1 mei (Feest van de Arbeid)


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie over de sluitingsdagen van de gemeentelijke diensten vindt u HIER.

De sluitingsdagen van het zwembad Pierebad kan u HIER raadplegen.
De sluitingsdagen van de bibliotheek kan u HIER raadplegen.

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

Gratis Energiefit-avond Warm water

Hoe vermijd je een energiefactuur die je een koude douche bezorgt? Hoe rendabel is een zonneboiler? Met een installatie voor sanitair warm water van 10 jaar oud is er al kans dat je nodeloos veel geld opstookt.

Laat je goed informeren over de vele mogelijkheden die bestaan voor sanitair warm water in je woning. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en een beter wooncomfort.

Eandis en architectenvereniging NAV ontwikkelden een avondsessie waarmee je alle kennis meekrijgt die je nodig hebt over centrale en decentrale warm waterproductie, al dan niet met warm wateropslag, en de haalbaarheid van hernieuwbare energie. Voorkennis is niet nodig. Technische info wordt meegegeven in mensentaal door een ervaren architect. Hij geeft je onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van toestellen en technieken. Hij illustreert alles met zowel goede als slechte praktijkvoorbeelden.

De Energiefit-avond 'Warm water in huis' heeft plaats op maandag 29 mei 2017 om 19u30 in de raadzaal van het gemeentehuis. Inschrijven kan via de website www.eandis.be/energiefit

Kyotomobiel komt terug naar Grimbergen

De Kyotomobiel van 3Wplus houdt tijdens de lente opnieuw zes weken halt in Grimbergen. Net zoals in de eerste fase zal de Kyotomobiel te vinden zijn in de wijken Abtsdal (Koraalstraat), Gaston Devos en Zonneveld (Beukendreef) en dit tijdens volgende periodes:
- Abtsdal: 20 maart tot 31 maart 2017;
- Gaston Devos: 3 april tot 14 april 2017;
- Zonneveld: 17 april tot 28 april 2017.

De Kyotomobiel zal op volgende momenten open zijn:
- Woensdag- en vrijdagnamiddag: van 12u tot 15u;
- Donderdagavond: van 16u tot 19u.

Het is in de Kyotomobiel mogelijk om gratis informatie te bekomen over isoleren en energie, en een volledige energieaudit van de woning aan te vragen, en dit voor slechts 40 euro. Tijdens zo'n audit neemt projectleider Thijs Stegen de volledige woning onder de loep, gevolgd door een leesbaar rapport met een overzicht van mogelijke maatregelen en de tijd waarop de investeringen terugverdiend zijn. De woonconsulent van de gemeente geeft alle mogelijke informatie over de beschikbare premies en subsidies, de voordelige Vlaamse energielening,...

De aanwezigheid van de Kyotomobiel in Grimbergen past perfect in de klimaatdoelstellingen van de gemeente. De gemeente probeert er immers samen met de provincie Vlaams-Brabant alles aan te doen om de CO2-uitstoot omlaag te halen. De inwoners kunnen daarin een belangrijke rol spelen, door hun woning bijkomend te isoleren of te kiezen voor alternatieve energie zoals zonnepanelen of warmtepompen.

Meer informatie:
0488/ 55 98 55 of kyotoindewijk@3wplus.be

Spoedles composteren - 27 mei 2017

Op zaterdag 27 mei 2017 van 10u tot 11u biedt de gemeente Grimbergen een korte gratis vorming over thuiscomposteren aan. Deze zal plaatsvinden in Den Diepen Boomgaard (Rijkenhoekstraat 80). Je leert er de basiskneepjes om vlot aan de slag te gaan met een compostvat of compostbakken. Als je een paar principes kent, is composteren niet moeilijk en vraagt het niet veel werk. Zo voorkom je veel tuin- en keukenafval en het geeft je gratis compost voor in je (moes)tuin.

De workshop is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk vermits het aantal plaatsen beperkt zijn (maximum 12 deelnemers). Je inschrijven kan per mail (compostcursus@haviland.be) of telefonisch (02/334 17 55) met de vermelding van naam, gemeente en e-mailadres of telefoonnummer.

Een initiatief van de gemeente Grimbergen, intercommunale Haviland Afvalbeleid en provincie Vlaams-Brabant.

Leve de tuin - Volop genieten van jouw stukje groen

Ben jij één van de 86% Vlaams-Brabanders met een tuin? En is dat voor jou ook de plek bij uitstek om in te genieten? Of dwarsbomen vervelende tuinproblemen weleens dat plezier?

Jammer als dat zo is, want jouw tuin is kostbaarder dan je denkt. Bekijk hem eens vanuit de lucht en zie hoe jouw tuin en de tuin van jouw buren en die van de buren van jouw buren samen één groot groen lint vormen. Wist je dat 8 tot 9% van Vlaanderen tuin is? Laat ons daar één groot groen paradijs van maken. Om nog meer te genieten.

De provincie Vlaams-Brabant wil jou daarbij helpen. In het voorjaar pakt het uit met de tuinencampagne 'Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen'. Met tips voor concrete tuinproblemen, en meteen ook meer natuur en een beter klimaat.

Op 9 mei 2017 organiseert de provincie een infosessie over tuinen in het PIVO (Poverstraat 75, 1730 Asse). Thema van de infosessie is : 'Verken je terrein'. Hierbij wordt dieper ingegaan op je tuinbodem en wordt uitgepluist waar je tuin natter, droger, zonniger of schaduwrijker is. Inschrijven is verplicht en kan via deze link.

Heb je nog een tuinvraag, dan kan je je vraag stellen aan het Steunpunt Tuinen. Dit zijn enkele enthousiaste tuinexperten die staan te popelen om jou raad te geven bij jouw tuinprobleem. Je kan je vraag stellen via het webformulier.