De gemeentelijke diensten zijn gesloten op

woensdag 15 augustus

diensten die ook op zaterdagen operationeel zijn, zijn eveneens gesloten op zaterdag 21 juli


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie over de sluitingsdagen van de gemeentelijke diensten vindt u HIER.

De sluitingsdagen van het zwembad Pierebad kan u HIER raadplegen.

De sluitingsdagen van de bibliotheek kan u HIER raadplegen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
De bibliotheek van Strombeek-Bever zal op zaterdag 7 juli en zaterdag 14 juli in de namiddag gesloten zijn. De bibliotheek van Grimbergen is de hele maand augustus gesloten.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Al ingeschreven op BE-Alert? Klik HIER voor meer informatie.

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Sint-Servaasbasiliek

BasiliekDe abdijkerk, in 1999 verheven tot basiliek, beheerst het Grimbergse kerksplein; de eerste steen ervan werd in 1660 gelegd.
Het ontwerp van de abdijkerk, die volledig in plaatselijke zandsteen is opgetrokken, komt van broeder Gilbert van Zinnik.
De kerk, een van de mooiste barokmonumenten van ons land, zou echter nooit voltooid worden. Dit zien we duidelijk aan het ontbreken van een torenspits, de niet passende voorgevel en twee traveeën en de monumentale ingangspartij. Het interieur is rijkelijk versierd met allerhande ornamenten die het geheel een feestelijk uiterlijk meegeven. De triomfalistische sfeer, kenmerkend voor de Contra-Reformatie, vindt men ook in het fraaie meubilair terug waaronder de biechtstoelen, het theatraal hoofdaltaar en het schitterend koorgestoelte. Zwart en wit marmer en gedetailleerde beeltenissen volledig in hout gesneden vormen een prachtig decor.
Het orgel en de preekstoel zijn de absolute toppers in de Sint-Servaasbasiliek. Het orgel werd in 1750 gebouwd door Jan Thomas Forceville en door J.B. Goynaut voltooid. De monumentale preekstoel is een werk van Hendrik-Frans Verbruggen.
Ook een vermelding waard is het Verrijzenismonument in het hoogkoor. Hier laten dood (skelet) en tijd (oude man met baard en vleugels) zien wat vergankelijkheid is. In de majestueuze ruimte wordt de hoogmis elke zondag opgeluisterd met de Gregoriaanse gezangen van het abdijkoor en vanuit de toren strooit de beiaardier (de beiaard telt 49 klokken) op zon- en feestdagen feestelijke klanken over het centrum.
Ook de sacristie is een waar pronkstuk dat een bezoek meer dan waard is.