het MOT | Guldendal

het MOT | Guldendal
Het Guldendal was eeuwenlang deel van de hoeve van het Prinsenkasteel. Die kasteelhoeve werd in de 17e eeuw opgetrokken. De z.g. paardenstallen, het huidige Guldendal, werden in de 20e verscheidene malen verbouwd en gerestaureerd. In 1978 werden ze door de Gemeente aangekocht en sinds 1980 doen ze dienst als museum.

De oudere technieken zijn geen exclusieve mannenzaak. De evolutie van het wassen, een klassieke vrouwentaak, toont een groot technisch vernuft sinds het begin van de 20ste eeuw. In de tentoonstelling “Sterke vrouwen, zware was” ontdek je de samenhang van verschillende ontwikkelingen in een maatschappij. Zo is er geen wasmachine zonder de distributie van water en elektriciteit in huis of de ontwikkeling van aangepaste zeepproducten, is er geen "bevrijding van de vrouw" zonder extra vrije tijd voor de vrouw (tijd uitgespaard door de wasmachine) en, als je de lijn echt wil doortrekken, geen "soaps" zonder televisiereclame voor zeepproducten.
"Sterke vrouwen, zware was" nodigt bovendien elke bezoeker - groot en klein - uit, om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je leert er je was sorteren, je hangt je kleren aan de "tijdwasdraad" of gaat tekeer op een wasbord. De was heeft geen geheimen meer na dit doe-parcours.

De tentoonstelling “De houtbewerking” vertelt je waar hout zoal voor gebruikt werd en wordt, en toont dan stap per stap alle processen nodig in de houtbewerking: van het vellen van een boom over het verzagen van planken tot aan het verlijmen van de kleinste houten onderdelen. Hout was vroeger een enorm belangrijke grondstof, dat merk je al aan de grote verscheidenheid van gereedschappen voor de houtbewerking. En tot op vandaag worden er nog altijd nieuwe werktuigen uitgedacht.
Drie ambachten worden uitgebreider besproken: de wagenmaker, de klompenmaker en de kuiper.
Voor de jongsten is er de Speelzolder waar ze zelf allerlei zaken over hout kunnen ontdekken en aan den lijve ervaren. Het hele gezin kan ook zelf aan de slag met de Does. Test al je technotalent en puzzel zelf een ton of een wiel in mekaar!

Metaal maakt al sinds de prehistorie deel uit van onze geschiedenis. Maar wie kon dat ijzer en vuur de baas? Wie maakte zwaarden en bijlen? Wie zorgde voor sloten aan deuren en hendels aan ramen? De tentoonstelling “De smid. Baas van ijzer en vuur” exclusief voor V.I.P.’s onder de 12 jaar schetst een beeld van het leven en werk van de dorpssmid, een beroep dat vandaag de dag bijna volledig verdwenen is. Stroop die mouwen alvast maar op.

Aan het Guldendal vinden op geregelde basis gratis smeeddemonstraties plaats. Een demonstratie? Dat kan van april tot en met september elke eerste en derde zaterdag van de maand van 14 tot 18 u.

Locatie

het MOT | Guldendal
Guldendal 20 , 1850 Grimbergen

Prijs

  • Basistarief 3

Organisatie

het MOT | Museum voor de Oudere Technieken
Guldendal 20 , 1850 Grimbergen