Norbertijnenabdij en -basiliek Grimbergen
  • do 18 november 2021 van 20.30 u. tot 23 u.
Melancholie, betovering, avontuurlijke muziek op de grens tussen klassiek, improvisatie en pure schoonheid.

De Duitse celliste Anja Lechner is waarschijnlijk het meest gekend voor haar album Chants, Hymns and Dances met pianist Vassilis Tsabropoulos, dat topte in de Amerikaanse klassieke muziek hitlijsten. Ze speelde ook bij het wereldbekende Rosamunde Quartett en met Dino Saluzzi. Haar vaste sparringpartner, de Franse pianist François Couturier, speelt zowel jazz (vaak met Anouar Brahem) als klassiek.

Samen maken ze hun meest persoonlijke en evocatieve werk, eerder al op het album Moderato Cantabile, waar ze werk van componisten als Gurdjieff en Mompou brachten, en nu met het nieuwe album Lontano. Daarop trekken ze volop de kaart van improvisatie: redelijk ongebruikelijk voor een klassiek getrainde celliste – al is het absoluut niet de eerste keer voor Anja Lechner – maar tweede natuur voor François Couturier, die ook regelmatig speelde met Michel Portal en John McLaughlin.

De muzikale vertaling van Lontano is “ver weg”, en dit werk kan dan ook gezien worden als de creatie van muziek die duidelijk gevormd werd door invloeden verder weg dan de gebruikelijke westerse tradities. De muziek heeft een spirituele verzuchting, soms adembenemend mooi, soms erg onrustig, en vaak zeer atmosferisch.

Dit exclusieve concert is zowel een must voor de avontuurlijke klassieke-muziekliefhebber als voor de jazzfanaat – betoverende muziek met een uniek geluid, verstilde virtuositeit, en telepathisch samenspel van cello en piano. In de Abdijkerk van Grimbergen.

Locatie

Norbertijnenabdij en -basiliek Grimbergen
Kerkplein 1 , 1850 Grimbergen

Prijs

  • Basistarief 25
  • Vriendenprijs 22

Reserveer

Organisatie

Cultuurcentrum Strombeek
Gemeenteplein 1 , 1853 Strombeek-Bever