Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Afval verbranden


Zelf afval verbranden: de slechtste oplossing

Niemand kan zeggen dat hij/zij geen andere uitweg heeft dan zijn afval zelf te verbranden. Hooguit heeft men gewoonweg geen geduld om te wachten op de volgende ophaling of dag waarop het containerpark open is. Onze geciviliseerde samenleving biedt de burger voor elk soort afval een oplossing, zodat zelf verbranden echt niet hoeft. Precies daarom is het ook verboden.

Wat mag u verbranden en wat niet?
Niet álle verbranding is verboden. In open lucht mag u groenafval – en alléén groenafval, dus geen autoband om het vuur aan te wakkeren – verbranden mits er binnen een straal van 100 meter geen gebouwen, bomen of struiken staan.

Laat u niet misleiden door de term ’allesbrander‘. U moet die interpreteren als: geschikt voor alle brandstoffen, dus niet ’geschikt voor alles, inclusief afval‘. In een allesbrander mag u dus alleen zuivere brandstoffen opstoken: onbehandeld hout, steenkool, briketten… Hetzelfde geldt voor tuin- en terraskachels.

Papier en karton, plastic (pmd-afval!), restafval, behandeld hout (geverfd, gevernist, verduurzaamd, geïmpregneerd), multiplex, enz. mag u niet zelf verbranden, niet in open lucht en niet in kachels of haarden.

Last & hinder
Zelf afval opstoken heeft onmiddellijke gevolgen voor uzelf en uw omgeving. Rook op zich prikkelt de ogen en de luchtwegen (hoestbuien). Als u niet alleen zuiver hout verbrandt, is er meer aan de hand. Onmiddellijke opname van dioxines (uit behandeld hout en plastic), polyaromatische koolwaterstoffen (PAK‘s), zware metalen zoals cadmium en lood (bij verbranding van verfresten, al dan niet op hout) kan ook buikpijn en diarree veroorzaken.
Niet te verwaarlozen zijn de ’sociale‘ risico‘s. Buren die de ramen open hebben staan, zijn allicht niet gelukkig met uw gestook.

Wat moet ik dan met…
• Keukenafval: gekookte restjes kunt u aan kippen voeren, groenteafval composteert u of geeft u aan kleinvee te eten. Of geef het mee met de gft-ophaling (groenteafval) of het restafval (vleesresten, gekookte restjes).
• Tuinafval: composteren, meegeven met de gft-ophaling of naar het containerpark brengen.
• Papier/karton: bewaren tot het wordt opgehaald of tot u genoeg hebt om het naar het containerpark te brengen.
• Een versleten zetel, autobanden, afgedankte apparaten…: afgeven op het containerpark, bezorgen of laten ophalen door de kringloopwinkel;
• Kleding: kledingcontainers, ophalingen voor het goede doel, kringloopwinkels.
• Plastic: restafval of pmd-afval. Probeer plasticafval vooral te vermijden door doordacht te kopen en te letten op hoe dingen verpakt zijn.