Help de Aziatische Hoornaar opsporen!

De Aziatische hoornaars zijn invasieve grote wespen die sinds een tiental jaar in Europa voorkomen. Ze planten zich razendsnel voort omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.

De nesten zitten in de grond, hagen of hoog in bomen. 

Elk nest eet meer dan 11 kilogram insecten, waardoor bestuivers van onze aardbeien, appels, peren, enz. uitgedund worden.

Voor de mens zijn ze ook niet vriendelijk: wie in de buurt van een uitgebouwd nest komt, wordt hard aangepakt. Een hoornaarssteek is veel pijnlijker dan een wespen- of bijensteek omdat de angel in de diepe huid terechtkomt en het gif sterker is dan dat van een gewone bij of wesp.

In Grimbergen werden al verschillende Aziatische hoornaarsnesten gevonden.

De koninginnen gaan binnen de kilometer van hun oude nest een nieuw nest uitbouwen en zitten op dit moment meestal in dood hout. We kunnen dus een explosie van nesten verwachten.

Deze dames zijn te herkennen aan hun roodomrande achterlijfstuk maar vooral aan hun half geel- half zwarte poten en oranje rode kop.

Bij Vespa-watch worden de oude nesten in kaart gebracht en opgevolgd.

Met hulp van de bevolking door melding op www.vespawatch.be, kunnen we deze uitbreiding indijken en erger voorkomen.

Wat kan u doen in het voorjaar?

'kijk in uw kot': kijk onder goten naar ronde nesten (in maart- april een pingpong of tennisbal groot waar de Aziatische hoornaar in en uit vliegt)

Meld individuele hoornaars of nesten op www.vespawatch.be.

Enkele imkers van Grimbergen en omstreken volgen dit ook op.

VZW Koninklijke Maatschappij voor Bie├źnteelt van Grimbergen en omstreken (opgericht in 1889)

TIP ! Tijdens de demodagen van het MOT kan je elke eerste lente en zomerzondag van de maand de imkers aan het werk zien in de bijenhal aan de Liermolen.