Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaars zijn invasieve grote wespen die sinds een tiental jaar in Europa voorkomen. Ze planten zich razendsnel voort omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.

De nesten zitten in de grond, hagen of hoog in bomen. 

Elk nest eet meer dan 11 kilogram insecten, waardoor bestuivers van onze aardbeien, appels, peren, enz. uitgedund worden.

Voor de mens zijn ze ook niet vriendelijk: wie in de buurt van een uitgebouwd nest komt, wordt hard aangepakt. Een hoornaarssteek is veel pijnlijker dan een wespen- of bijensteek omdat de angel in de diepe huid terechtkomt en het gif sterker is dan dat van een gewone bij of wesp.

In Grimbergen werden al verschillende Aziatische hoornaarsnesten gevonden.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

Honingbijen, wespen en hoornaars verschillen sterk in grootte. Een grote wesp zien is al een eerste aanwijzing.

Een grote wesp is niet noodzakelijk een Aziatische hoornaar, er zijn ook Europese hoornaars. De Europese hoornaar moet niet bestreden worden. We willen voorkomen dat de Europese hoornaar slachtoffer wordt van de strijd tegen de Aziatische hoornaar.

Let op: de eerste werksters van nesten (mei/juni) kunnen soms kleiner zijn omdat de toevoer van voeding naar het nest nog niet optimaal is.

Meer info over Aziatische hoornaars op Vespabusters VZW

Kenmerken van een Aziatische hoornaar:

  • Donker/ zwart van kleur
  • Zwarte kop
  • Geel-oranje 'snoet'
  • Zwart en gele poten
  • 1 gele band op het achterlijf


Kenmerken 
van een Europese hoornaar:

  • Rood-bruinachtige kleur
  • Roodachtige kop en borst
  • Donkere poten
  • Overwegend geel achterlijf

Verdelgen van Aziatische hoornaar(nest)

Voor het verdelgen van nesten van de Aziatische hoornaar, kan je nog steeds beroep doen op de brandweer, via mail naar info@zvbw.be of telefonisch via 02/451 49 11. Indien mogelijk, mag je bij de mail ook een foto van het nest of de dieren bijvoegen. Dat laat de brandweer in vele gevallen toe alvast het onderscheid te maken tussen de Europese en de Aziatische hoornaar. De verdelging van de Aziatische hoornaar is GRATIS.
Meer info op Wespenseizoen - Gemeente Grimbergen

Melden van Aziatische hoornaar

Bij Vespa-watch worden de oude nesten in kaart gebracht en opgevolgd. Meld individuele hoornaars of nesten op www.vespawatch.be.