Beiaard

Vlaanderen is hét beiaardland bij uitstek, hetgeen in 2014 leidde tot een officiële erkenning van de beiaardcultuur door de Unesco. De beiaard van Grimbergen neemt dan ook een belangrijke plaats in binnen het Belgische beiaard-landschap. Onze Beiaard is namelijk al tientallen jaren een vaste waarde in het centrum van onze gemeente. Hij telde initieel 48 klokken en daar kwam in 1998 nog een 49ste klok bij. Heel wat gerenommeerde beiaardiers hebben hem in de loop der jaren mogen bespelen.

Onze beiaardier Twan Bearda:

Twan Bearda (1973) studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Beiaardschool ’Jef Denyn‘ in Mechelen. Hij begon zijn studie in 1991 bij Peter Bremer, en later nam hij les bij Eddy Mariën en Boudewijn Zwart. Twan deed mee met verschillende beiaardwedstrijden, waarbij hij regelmatig in de prijzen viel (Rotterdam 1996, Brielle 1999, Groningen 2000). In 2003 behaalde hij de eerste prijs in de prestigieuze Koninging Fabiola wedstrijd voor beiaard. Samen met Luc Rombouts, beiaardier van de universiteitsbeiaard in Leuven, vormt hij het vierhandig duo “The Bells Angels”. Sinds 1 mei 2009 is aangesteld als stadsbeiaardier van Grimbergen.

Jaarlijks beiaardprogramma:

Het beiaardseizoen start in Grimbergen met Pasen. De beiaardier stelt ieder jaar een boeiend programma samen met gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland en in samenwerking met de abdijgemeenschap en De Beiaardvrienden Grimbergen. Deze vereniging is opgericht onder impuls van de vorige beiaardier Rien Aarssen en stelt zich tot doel de Grimbergse beiaardmuziek en de beiaardcultuur in het algemeen te steunen en te promoten.

Beiaardrecitals: Alle kerkelijke en wereldlijke feestdagen en alle zondagen vanaf Pasen tot en met de laatste zondag van september van 16.30 tot 17.30 uur.

Zomeravondconcerten: Vrijdagavond in de maanden juli en augustus van 20 tot 21 uur.

Luisterplaatsen: De luisterhoek naast de kerk en de horecazaken rond de basiliek. Tijdens een beperkt aantal concerten wordt ook de abdijtuin opengesteld.

Meer informatie en jaarprogramma:

Dienst Toerisme: Pastoor Woutersstraat 1 - toerisme@grimbergen.be

https://beiaardvriendengrimbergen.be