BAARMOEDERHALSKANKER, onderzoek aangewezen van 25 tot en met 64 jaar

~ actiemaand januari~


Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich uiterst langzaam. Met een uitstrijkje kunnen afwijkingen in de cellen van de baarmoederhals vroegtijdig worden opgespoord. Alles begint met letsels die nog geen kanker zijn. Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kunnen deze letsels vroegtijdig worden opgespoord, vaak nog voor er echt sprake is van kanker. Het letsel wordt weggenomen en zo wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Daarom heeft dit (gratis) bevolkingsonderzoek voor vrouwen van 25 tot en met 64 jaar een grote meerwaarde.  

Bevolkingsonderzoek sinds 2013

De vroege opsporing in BelgiĆ« is al heel lang van hoge kwaliteit. Hierdoor komt baarmoederhalskanker bij ons niet erg vaak voor. Bijna 90 % van de baarmoederhalskankers die toch nog optraden, konden worden vermeden door vroegtijdige opsporing (uitstrijkje).  

Vroegtijdige opsporing kan 8 op de 10 overlijdens door baarmoederhalskanker voorkomen! 

Als je er op tijd bij bent, is de behandeling minder zwaar. De kans op volledige genezing is bovendien veel groter. Daarom startte de Vlaamse overheid sinds juni 2013 het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Cijfers uit 2020 tonen aan dat in Vlaanderen 6 op de 10 vrouwen om de drie jaar een uitstrijkje laat nemen. Goed, maar dat cijfer kan omhoog!

In Grimbergen liet in 2022 64,1%* van de doelgroep zich onderzoeken. Dat kan beter! 

* cijfers 2022


Extra aanmoediging voor onze Grimbergse vrouwen

In Grimbergen laat 35,9% van de doelgroep zich niet preventief onderzoeken. In Grimbergen liet 64,1 % van de doelgroep zich onderzoeken. In de provincie Vlaams-Brabant was dit 64,6 %. Dit kan beter! 

Vooral de nieuwe jongste groep (25-29-jarigen) en de oudste groep nemen minder deel. Deze vrouwen moeten gemotiveerd worden.  

Aan hun partners en familie richten we graag een warme oproep: steun jullie vrouw, dochter, moeder, grootmoeder of tante en onderstreep het belang van preventief onderzoek. 

Probeer hun onzekerheid weg te nemen, want het resultaat van het uitstrijkje is in ruim 90% van de gevallen geruststellend.  

Bescherm ook jouw dochter! En zelfs zoon?!

Baarmoederhalskanker is in de vele gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV). Dat is een seksueel overdraagbare aandoening.  

Daarom is er nu, naast een regelmatige opsporing, nog een andere manier om je tegen baarmoederhalskanker te beschermen: vaccinatie. Dat is uitstekend nieuws voor tienermeisjes (en ook voor tienerjongens)!  

Ja, ook bij jongens wordt aanzienlijke gezondheidswinst geboekt. Kankers zoals penis-, hoofd- en nekkanker, worden vermeden. 

Hou wel altijd in je achterhoofd dat het vaccin niet 100% maar ongeveer 70% bescherming biedt. Opsporing via uitstrijkjes (bij meisjes) blijft nodig!  

Ik doe mee, maar hoe?  

Je mag om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Hiervoor heb je geen voorschrift of uitnodiging nodig. Je maakt zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Leg een dag vast waarop je niet ongesteld bent. Anders kan het uitstrijkje minder goed worden beoordeeld. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. 

Laat je niet stipt om de drie jaar een uitstrijkje nemen?  

Dan ontvang je een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO): 

  • Als je 25 bent en de jongste vier jaar geen uitstrijkje liet nemen. 
  • Als je na de vorige brief geen uitstrijkje liet nemen, krijg je 36 maanden later een volgende brief. 
  • Als je al vier jaar geen uitstrijkje liet nemen, krijg je 48 maanden na het laatste uitstrijkje een laatste brief. 


Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Raadpleeg de info hier.

De voordelen zijn veel groter dan de nadelen, maar deelnemen aan het bevolkingsonderzoek blijft een bewuste keuze. Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. Laat jij je testen? Slim! Tijdige opsporing geeft de beste kans op genezing.

Twijfel over je deelname? Persoonlijke vragen?

Bijkomende informatie nodig?


Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker is een initiatief van de Vlaamse overheid in samenwerking met het Centrum voor Kankeropsporing vzw.