BORSTKANKER, onderzoek aangewezen van 50 tot en met 69 jaar

~ actiemaand oktober ~


Borstkanker is een kwaadaardig gezwel of tumor in de borst. De kanker ontstaat in de melkkliertjes of melkkanalen en ontwikkelt zich in en rond het weefsel van de borst. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dat gebeurt veel minder vaak. Ben je er op tijd bij, dan is de kans op genezing groter en de behandeling draaglijker. Een tijdige diagnose is exact de reden van dit (gratis) bevolkingsonderzoek voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. Daarom: laat elke twee jaar een mammografie nemen.

Bevolkingsonderzoek sinds 2001

Elk jaar krijgen zowat 6.000 vrouwen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. 3 op 4 borstkankers komen voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Ongeveer 1 op 5 vrouwen met borstkanker, sterft uiteindelijk aan de ziekte. Vroege opsporing vergroot de kans op een volledig herstel. 

Al meer dan 20 jaar organiseert de Vlaamse overheid het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. In 2022 nam 2 op 3 vrouwen in Vlaanderen (64,7 %) deel. Een percentage van 64,7 doet mee aan het onderzoek, laat zich buiten het bevolkingsonderzoek screenen óf heeft een medische reden (borstamputatie, borstkankerdiagnose in de voorbije 10 jaar) om niet deel te nemen. 
 

In Grimbergen laat 38,1 % van de doelgroep zich niet screenen. Da's (te) veel! 

 
Extra aanmoediging voor onze Grimbergse vrouwen 

In Grimbergen laat 38,1% van de doelgroep zich niet screenen, vertellen cijfers uit 2022. Da's (te) veel. Vooral prille vijftigers durven de stap niet te zetten. Aan hun partners en familie richten we graag een warme oproep: steun jullie vrouw, moeder, grootmoeder of tante en onderstreep het belang van preventief onderzoek. 

Ik doe mee, maar hoe? 

Met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt of met een voorschrift van je (huis)arts kan je terecht voor een onderzoeksmammografie. De brief stelt je zelfs meteen een afspraak in een mammografische eenheid voor. Lukt het voorgestelde moment je niet en/of ga je liever naar een andere mammografische eenheid? Wijzig dan gerust je afspraak via het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 u.). Na het intikken van je postcode helpt het Centrum voor Kankeropsporing (CvKo) je graag verder.    

Ben je geboren in 1974? Dan ontvang je jouw eerste uitnodiging rond je verjaardag. 

Word je 69 dit jaar? Grijp je kans op dit laatste gratis onderzoek. Vanaf volgend jaar word je niet meer uitgenodigd.   

Je behoort tot de leeftijdscategorie 50 t.e.m. 69 jaar, maar kreeg geen uitnodiging? Bel dan even naar het CvKo op het gratis nummer 0800 60 160. 

Ik laat me elders screenen 

Vrouwen die zich buiten het bevolkingsonderzoek laten screenen terwijl dit niet medisch aangewezen is, wijzen we graag op de voordelen van het bevolkingsonderzoek. Niet alleen is het gratis, het proces voorziet ook kwaliteitsbewaking, een 2e tot 3e lezing en een resultaatsmededeling. 

De voordelen zijn veel groter dan de nadelen, maar deelnemen blijft een bewuste keuze. Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. Laat jij je testen? Slim! Tijdige opsporing geeft de beste kans op genezing. 

Twijfel over je deelname? Persoonlijke vragen? 

Neem deel aan de screenings die de overheid en de gemeente organiseren. Het kan je leven redden.                       - Hedwig Knapen 
 
 

Hedwigs moedige verhaal lees je hier > 


Bijkomende informatie nodig? 

  • Mail naar info@bevolkingsonderzoek.be.  
  • Bel het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 16 u.). 

Beslist om niet deel te nemen?  

  • Bel gratis 0800 60 160 om je afspraak te annuleren. 
  • Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/borstkanker/nietdeelnemen en tik je persoonlijke code in (rechts bovenaan op je uitnodigingsbrief). Zo raak je uitgeschreven en word je niet meer uitgenodigd voor het volgende gratis onderzoek. 

 
Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker is een initiatief van de Vlaamse overheid in samenwerking met het Centrum voor Kankeropsporing vzw.