Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Grimbergen looft 400.000 euro uit voor verdwenen schilderijen

et gemeentebestuur van Grimbergen looft een bedrag uit van 400.000 euro aan de persoon die de vier schilderijen die tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen uit de kerk van Beigem in goede staat kan terugbezorgen.
 
Grimbergen - Het gemeentebestuur lanceert een internationaal opsporingsbericht naar vier meesterwerken die tijdens de Eerste Wereldoorlog uit de kerk van Beigem verdwenen.
 
Tijdens de zomer van 1914 werd de kerk van Beigem in brand gestoken. Oorspronkelijk werd ervan uitgegaan dat de werken mee in de vlammen opgegaan waren, maar latere getuigenissen spreken dat tegen. Het nieuws haalde destijds zelfs de New York Times.
 
De vier werken dateren uit de zestiende eeuw en worden toegeschreven aan een onbekende Vlaamse Primitief, bekend als "de Meester van het Beigems Aaltaarstuk". De werken maken deel uit van een reeks van zes schilderijen, waarvan er één in een museum in Philadelphia (Philadelphia Museum of Art) hangt en één in het museum van Dijon (Musée des Beaux Arts). Waar de vier vermiste werken zijn, is een raadsel. Mogelijk hebben onbekenden ze vóór de brand meegenomen en bevinden ze zich nu in privébezit ergens in het buitenland.
 
Het gemeentebestuur looft maar liefst vierhonderdduizend euro uit aan de persoon die de vier originele werken in goede staat kan terugbezorgen. Bent u in het bezit van de werken? Raadpleeg het reglement met de voorwaarden op www.grimbergen.be.
 
De gemeente is ook op zoek naar foto's of andere afbeeldingen van de binnenkant van de kerk waarop de schilderijen zichtbaar zouden zijn.

Klik HIER voor bijkomende informatie (historiek, achtergrondinformatie, afbeeldingen van de meesterwerken, ontwerpreglement)

Klik HIER voor het oorlogskrantje