Straatverlichting uit vanaf zondag 4 december 2022 om 23 u.

Op gewestwegen blijft de openbare verlichting branden.


In overleg met de buurgemeenten Vilvoorde, Machelen, Meise en Wemmel werd eerder beslist om vanaf 1 november de openbare verlichting overal te doven tussen 23 u. en 5 u. ‘s ochtends tijdens de week en op zondagnacht. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft het licht aan. Ook op gewestwegen blijft het licht branden. Waar verlichting van gemeentelijke wegen gekoppeld is met verlichting van gewestwegen, blijft de verlichting op deze gemeentelijke wegen aan. Door technische moeilijkheden werd de startdatum van 1 november uitgesteld, maar intussen is er een nieuw moment geprikt: op zondag 4 december 2022 om 23 u. gaat de straatverlichting uit tot 5 u. de volgende morgen.


Gezamenlijke energiebesparing van 37% op jaarbasis

Naast het feit dat de beslissing past in het Lokaal Energie- en Klimaatplan, zorgt vooral de huidige energiesituatie voor het nemen van deze maatregel. Elke niet verbruikte kilowattuur is goed voor de portemonnee. Op jaarbasis betekent dit een gezamenlijke energiebesparing van 37%. Voor Grimbergen wordt de winst geschat op € 450.000. Dat uitgespaard budget is broodnodig om de eigen energiekosten – zoals van overheidsgebouwen, scholen en sportinfrastructuur – te drukken.

Veiligheid

Uit vaststellingen blijkt dat het doven van de verlichting geen impact heeft op de veiligheid of het aantal inbraken. Wel blijft het belangrijk dat je in het verkeer geZIEN (en geHOORD) wordt.

Ga je te voet of met de fiets naar school of naar het werk? Keer je huiswaarts na een feestje? 
Zorg dan voor goede signalisatie! Draag felgekleurde kledij, een fietshelm en voorzie een 
fluorescerend element (armband, rugzak). Een fluohesje is altijd een goed idee! Check er je fietsuitrusting op na: brandt je licht? Werkt je fietsbel? Ook bestuurders van een gemotoriseerd voertuig doen er goed aan hun verlichting na te kijken. Zo verplaatsen we ons allemaal veilig door het verkeer, ook als het donker is.

Hier brandt de lamp (niet)

Een defect lichtpunt in je straat kan je gratis bij Fluvius melden op twee manieren:


Lees hieronder het persbericht van intercommunale Sibelgas.

Gepubliceerd op dinsdag 29 nov. 2022 om 13.30 u.