Voorwaarden
- De EPC-labelpremie is er enkel voor een woning, woongebouw of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Die wordt aangetoond met een energieprestatiecertificaat (EPC), dat niet ouder mag zijn dan van 2019.
- Het EPC-label (lettercode op het Energieprestatiecertificaat (EPC) van:
- de woning heeft EPC-label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label C halen
- de wooneenheid (appartement) heeft EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar (binnen de 5 jaar na de datum van het eerste Energieprestatiecertificaat) minimaal label B halen.
- Het behaalde EPC-label moet worden aangetoond na 5 jaar met een nieuw EPC. Het nieuwe EPC mag maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van aanvraag van de EPC-labelpremie.
Voorwaarden voor het gebouw
- Enkel residentiële gebouwen (woongebouwen) komen in aanmerking voor Mijn EPC-labelpremie. Dit zijn:
- woningen
- collectieve woongebouwen: zoals een gebouw met kamers of studentenkamers met gemeenschappelijke ruimten zoals keuken en/of badkamer. Een appartementsgebouw is geen collectief gebouw.
- en wooneenheden: zoals appartementen, studio’s, lofts
We spreken verder gewoon over woningen en appartementen. Een collectief woongebouw valt onder ‘woningen’.
- Een appartementsgebouw komt niet in aanmerking, maar voor de individuele appartementen is Mijn EPC-labelpremie wel mogelijk.
- Er is geen leeftijdsgrens voor de gebouwen om in aanmerking te komen.
- Sloop/heropbouw komt niet in aanmerking voor Mijn EPC-labelpremie.
Voorwaarden voor de aanvrager
De EPC-labelpremie is er tot en met 2024 voor alle investeerders.
Voor aanvragen vanaf 2025 komt u enkel als eigenaar/houder van zakelijk recht van de woning in aanmerking. De volgende zakelijke rechten komen in aanmerking:
- volle eigendom
- naakte/blote eigendom
- vruchtgebruik (inclusief recht van gebruik en/of bewoning als dit notarieel werd vastgelegd)
- erfpacht
- recht van opstal
- mede-eigendom
Er zijn verschillende doelgroepen die de hoogte van Mijn EPC-labelpremie bepalen:
- Eigenaar-bewoner
- Eigenaar-verhuurder aan een woonmaatschappij
- Eigenaar en private verhuurder of niet-verhuurder en niet-bewoner
Activeerde u al een EPC-labelpremie op basis van een slecht EPC-label bij Fluvius voor 2025 maar bent u geen eigenaar/houder van een zakelijk recht op de woning? Dan is er een overgangsmaatregel voorzien.
De doelgroep waartoe u behoort wordt bepaald op de aanvraagdatum.
Procedure
Vanaf 6 januari 2025 om 12u doet u de aanvraag van Mijn EPC-labelpremie via Mijn Verbouwloket. Het aanvragen in 2 stappen valt weg, er is geen activatie meer nodig. Het EPC vóór de werken en na de werken blijft wel verplicht.
- Voor u start met verbouwen heeft u een EPC van uw woning of appartement nodig van vóór de renovatiewerken. Het EPC voor renovatie is ten vroegste opgemaakt op 1/1/2019 en ten laatste op 31/12/2026. Certificaten opgesteld in 2019 en 2020, krijgen de startdatum 1/1/2021.
- U laat binnen 5 jaar vanaf de datum van het EPC voor renovatie een EPC na renovatie opmaken
- Het EPC na renovatie dateert vanaf 2/1/2024. De gedetailleerde informatie over ventilatie is immers pas beschikbaar op EPC’s opgemaakt vanaf 2 januari 2024. Dateert het EPC na renovatie vóór 1 januari 2024, dan is het niet bruikbaar voor Mijn EPC-labelpremieaanvragen vanaf 1 januari 2025.
- U doet de premieaanvraag binnen de 6 jaar/72 maand na de datum van het EPC voor de renovatie.
Bedrag
Het premiebedrag is afhankelijk van:
- Het behaalde EPC-label na de renovatie: hoe beter het behaalde EPC-label, hoe hoger de premie.
- Het gebouwtype na de renovatie.
- De doelgroep (en de inkomenscategorie) waartoe u behoort op de aanvraagdatum. Bent u eigenaar-bewoner, eigenaar en verhuurder aan een woonmaatschappij of op de private of huurmarkt, is uw onderneming eigenaar?
- Het al dan niet voldoen aan de ventilatie-eisen na de renovatie: vermeldt het EPC na de renovatie dat er voldoende ventilatievoorzieningen aanwezig zijn? Dan zal uw premie hoger zijn. Lees meer over de ventilatievoorziening in het EPC.
Combinatie met andere premies
- U kunt Mijn EPC-labelpremie combineren met Mijn Verbouwpremie. Beide premies staan los van mekaar en moet u afzonderlijk aanvragen. Mijn EPC-labelpremie kunt u krijgen voor een verbetering van het EPC-label van de woning. Dat doet u door verschillende energiebesparende werken uit te voeren waarvoor u eventueel ook Mijn VerbouwPremie kunt aanvragen (en een Mijn VerbouwLening kunt aangaan). Het krijgen van Mijn EPC-labelpremie betekent echter niet dat u automatisch ook voor (al) die werken Mijn VerbouwPremie zal krijgen. Voor Mijn VerbouwPremie gelden er andere voorwaarden en doe-het-zelf komt in de meeste categorieën van werken niet in aanmerking.