Foutieve aanbieding van pmd-afval dwingt ophalers zakken te laten staan

Sinds 1 september worden er weigeringsstickers gekleefd wanneer restafval en papier & karton niet op een reglementaire manier worden aangeboden. De weigeringsstickers voor pmd-afval bestaan al langer.


Het afval dat je buiten zet voor de ophaling aan huis moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Is dat niet het geval, dan kan afvalbeheermaatschappij Intradura de zak weigeren mee te nemen.

Oranje stickers in Strombeek-Bever

Intradura meldt dat ze vandaag in Strombeek-Bever heel wat pmd-zakken hebben laten staan. Tref je jouw vuilniszak bij thuiskomst aan met een oranje 'STOP'-sticker erop? Dan heb je hem wellicht fout aangeboden. In dat geval moet je de zak weer binnenhalen om hem bij de volgende ophaling correct aan te bieden. Het oranje deel van de sticker kan je zelf verwijderen. Daaronder zit een groene sticker, die toont de ophalers dat de zak dit keer wel in orde is. Opgelet: laat je de geweigerde vuilniszak gewoon staan, dan riskeer je een boete voor sluikstorten.

Hoe vermijd je een weigeringssticker? 

Zet je vuilniszak op het juiste tijdstip buiten (tussen 18 u. en 6 u.) en goed zichtbaar in beide rijrichtingen. Plaats hem dus niet achter een muurtje. Hou ook rekening met volgende richtlijnen:

  • Gebruik de officiële afvalzakken van onze gemeente.
  • Bind geen bidons of plastic tassen aan de zak vast.
  • Pak scherpe voorwerpen, zoals stukjes glas of satéstokjes, goed in.
  • Knoop de zak reglementair dicht. 
  • Een bak om je afvalzak buiten in te plaatsen is toegestaan, maar haal het deksel eraf.
  • Respecteer het maximale gewicht.


GAS-boetes in voege

Het principe van de weigeringsstickers is al goed gekend via de pmd-zakken. Vanaf maandag gaan onze gemeenschapswachten-vaststellers op pad en zullen ze GAS-boetes uitschrijven voor wie zijn pmd- en restafval, papier & karton niet correct aanbiedt.

Sorteertwijfels over een verpakking?

https://www.betersorteren.be/nl & https://www.intradura.be/nl/is-uw-vuilniszak-blijven-staan 

Gepubliceerd op vrijdag 16 sep. 2022 om 13.10 u.