Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

FSC- Hout

Red onze bossen! Ook jij kan je steentje bijdragen

Kies voor FSC of PEFC
Het is vrij eenvoudig.
Kies voor het FSC of PEFC label als je hout- of papierproducten aankoopt. PEFC en FSC zijn 2 labels die garanderen dat het hout of papier dat je aankoopt uit duurzaam beheerde bossen komt.
De labels worden gecertificeerd en streng gecontroleerd door 2 verschillende ngo’s:
FSC (‘Forest Stewardship Council’) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes)

Wat is een duurzaam beheerd bos?
In een duurzaam beheerd bos wordt rekening gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten. Het gaat bijvoorbeeld om de arbeidsomstandigheden van de bosarbeiders, de bewoners van het bos, een verantwoorde manier van oogsten, zodat alle bosfuncties behouden blijven en het bos een economische waarde heeft en behoudt voor de lokale bevolking. Om deze verantwoorde manier van beheren aan te tonen, wordt zo’n bos gecertificeerd. Een onafhankelijk partij controleert of het bosbeheer voldoet aan de vooropgestelde eisen en voorwaarden.

Essentieel in het certificeringssysteem is de 'Chain of Custody' of gesloten handelsketen principe. Dankzij een controle “van kap tot schap”, weet je zeker dat jouw gelabeld product afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
In het systeem moet dus niet enkel het bos een certificaat van goed bosbeheer ontvangen. Ook elke schakel tot bij de eindconsument dient te beschikken over een CoC certificaat. Bij elke tussenschakel (invoerder, zagerij, pulpfabriek, houthandel, drukkerij,...) kijkt een auditeur er dan ook nauwlettend op toedat duurzame producten waar nodig gescheiden worden van de niet-gelabelde houtproducten.

Hoe kan je zo’n product herkennen?

Logo FSC en PEFC

• Afgewerkt product – voorzien van een label
Afgewerkte producten, zoals bijvoorbeeld een tuinmeubelset of een pak printpapier, dragen doorgaans een van beide logo’s. Dit logo kan op diverse manieren worden aangebracht, als afzonderlijk etiket of bijgedrukt op de verpakking.
• Hout en halfafgewerkte producten – niet voorzien van een label = factuur als garantie
Halfafgewerkte producten (bv. constructiehout) of producten op maat (bv. een raam in je huis) worden niet steeds fysiek gelabeld.
Enkel gecertificeerde bedrijven worden gecontroleerd en enkel zij kunnen je garanderen dat het om een duurzaam hout gelabelde producten gaat.
De gecertificeerde leverancier moet telkens op de factuur vermelden welk product gemaakt is uit duurzaam geëxploiteerd hout en welk product niet. Op deze factuur moeten volgende elementen vermeld staan:
• Bedrijfseigen Chain of Custody code (bv. CU-COC-12345)
• Duidelijke omschrijving van de goederen, waarbij duidelijk aangegeven staat welke producten FSC of PEFC-gelabeld zijn (met duidelijke omschrijving)

Bedrijven die zelf geen CoC certificaat bezitten, kunnen geen enkele garantie geven dat een bepaald product uit duurzaam geëxploiteerd hout bestaat

Waar kan je deze producten vinden?
Ben je op zoek naar duurzaam gelabeld hout?
Er bestaat voor beide labels een handige zoektool:
Voor FSC : www.ikzoekfsc.be
voor PEFC : http://www.pefcbelgium.be/nl/recherche/.

Ben je bv. op zoek naar gelabeld plaatmateriaal? Via deze websites vind je de verkooppunten van plaatmateriaal met het FSC- of PEFC-label terug.
De leveranciers uit de lijst beschikken over een COC certificaat (zie ook hoger).