Gemeente stelt nieuwe plannen gemeentehuis voor

Maak kennis met de plannen van het nieuwe gemeentehuis. Die bestaan uit een nieuwe zijvleugel, nieuwe klaslokalen, een renovatie van het bestaande gemeentehuis en een nieuwe aanleg van de omgeving.

Het lokaal bestuur Grimbergen stelt de plannen voor van de nieuwe zijvleugel aan het gemeentehuis, de renovatie van het bestaande gemeentehuis en de bouw van nieuwe lokalen voor VBS Prinsenhof. In de nieuwe plannen wordt de oude jongensschool behouden. Indien alles vlot verloopt, starten de werken in het najaar 2024 en zijn ze afgerond in het najaar van oktober 2027.

De werken bestaan uit 4 delen

  1. de bouw van een nieuwe zijvleugel
  2. de bouw van nieuwe klaslokalen
  3. de renovatie van het bestaande gemeentehuis
  4. heraanleg van de omgeving rond het gemeentehuis

Nieuwe zijvleugel

De oude jongensschool wordt volledig ge├»ntegreerd in de nieuwe vleugel. Via de nieuwe ingang komen bezoekers terecht bij een professioneel onthaal en in een aangename wachtruimte. Van daaruit worden ze snel en effici├źnt geholpen door de gemeentelijke diensten. Indien nodig kan men even in een aparte gespreksruimte zitten om een dossier te bespreken.

De toeristische dienst komt aan de andere kant van de hoofdingang van de nieuwe zijvleugel en zal ruimer bereikbaar zijn omdat er een afzonderlijke toegang voorzien is.

Nieuwe klaslokalen

Momenteel worden de gebouwen van de oude jongensschool nog gebruikt door het 5e en 6de leerjaar van VBS Prinsenhof. Zij maken plaats voor de nieuwe zijvleugel, maar krijgen nieuwe lokalen. De bouw van de nieuwe lokalen zit mee in het algemene ontwerp, maar de kosten (ca. 2 miljoen euro) worden gedragen door vzw Ignatius.  Er komt een nieuw gebouw met 7 klaslokalen en een sanitair blok.

Aangepaste omgeving

De huidige omgeving van het gemeentehuis wordt gedomineerd door parking. De gemeente gaat dit veel aangenamer vormgeven met meer rustplekken en meer groen. 

Renovatie bestaande gemeentehuis

Het huidige gemeentehuis is aan vernieuwing toe. Na de bouw van de nieuwe zijvleugel en klaslokalen, start men aan de renovatie. Zo worden o.a. de verwarming en de plafonds vernieuwd, komen er aanpassingen in het kader van brandveiligheid en zal er meer bruikbare ruimte zijn voor de gemeentelijke diensten. Het bestaande gemeentehuis wordt verbonden met de nieuwe zijvleugel via twee verbindingsbruggen. 

Heraanleg omgeving

Het gemeentebestuur wil de omgeving veel aangenamer vormgeven met meer rustplekken en meer groen. De zwakkere weggebruiker staat centraal, maar we raken niet aan de bereikbaarheid. In het voorjaar van 2024 breiden we de bestaande zone 30 uit naar alle straten tussen de N202 (Brusselsesteenweg) en de N211 (Wolvertemsesteenweg). Een deel van deze zone wordt ook fietszone waaronder de onmiddellijke omgeving van het gemeentehuis.

Project zal 3 jaar duren

Het project bestaat uit verschillende onderdelen: de bouw van een nieuwe zijvleugel en nieuwe klaslokalen, de renovatie van het bestaande gemeentehuis en de heraanleg van de omgeving rond het gemeentehuis. Dit is een omvangrijk project en verloopt in verschillende fasen.

 

Kostprijs renovatie huidige gemeentehuis Ca. 6,3 miljoen euro (incl. btw) 
Kostprijs nieuwbouw  Ca. 5,7 miljoen euro (incl. btw) 
Kostprijs heraanleg omgeving Ca. 800 000 euro (incl. btw) 
Erelonen en studies Ca. 1,6 miljoen euro (incl. btw) 
Totale kostprijs Ca. 14,5 miljoen euro (incl. btw) 
Gepubliceerd op vrijdag 27 okt 2023 om 13 u.