Getuigenis: Anja De Smedt | Sociaal deskundige Kindkracht

Werken bij Lokaal Bestuur Grimbergen is kiezen voor …

een milieuvriendelijk woon-werktraject


Het stoffige imago van de ambtenarij: daar moeten we vanaf. Steeds meer mensen vinden de weg naar de publieke sector. Na 24 jaar hing Anja De Smedt (51) haar ziekenhuisuniform aan de haak en ging ze aan de slag als sociaal deskundige Kindkracht bij Lokaal Bestuur Grimbergen.Wie is Anja?
  • Mama van Lize (19) en Noor (16)
  • Gehuwd met Johan
  • Woont in Oppem (deelgemeente van Meise)
  • Hobby's: lezen, lekker eten, al wandelend of fietsend mooie streken in België verkennen en gewoon eens niks doen

Dag Anja! Bij het lezen van jouw werktraject viel me vooral het zorgende aspect op. Jij hebt duidelijk een hart voor mensen!

Anja: (glimlacht) "Dat zou je kunnen stellen inderdaad. Ik ben afgestudeerd als ziekenhuisverpleegkundige, vroedvrouw en licentiaat in de medisch sociale wetenschappen. In 1998 ben ik gestart als vroedvrouw in het OLV-ziekenhuis in Asse en vervolgens in het Van Helmont-ziekenhuis in Vilvoorde. Ik maakte de fusie nog mee tussen het Sint-Jozefziekenhuis en Van Helmont, nu bekend als AZ Jan Portaels. Dankzij mijn licentiaatsdiploma kon ik snel doorgroeien tot stafmedewerker directie 'nursing', als opleidingsverantwoordelijke. Daarna maakte ik de overstap naar woonzorgcentrum Ascot als kwaliteitsverantwoordelijke, vervolgens werd ik zorgcoördinator in het nieuwe herstelverblijf Moutershof in Wolvertem."

Bezige bij! En dan maak je plots de ietwat verrassende stap naar de overheid. Lag het werkritme te hoog?

Anja: "Het is echt een misvatting dat mensen die voor een overheid werken een saaie job hebben. Na jaren in de praktische zorgsector te hebben gewerkt, maakte ik bewust de keuze om een ander pad te bewandelen. Voor mij is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit en dit uitgangspunt voelde ik in de directe zorgsector steeds minder. In de gemeente Machelen ben ik dan gestart als deskundige Onthaalouders. Nadat de dienst Onthaalouders overgeheveld werd naar 3w+, begon ik op 1 september 2022 als sociaal deskundige Kindkracht bij de gemeente Grimbergen. Een job die me op het lijf geschreven is en waar ik me met hart en ziel voor inzet."

Ik kan een verschil maken in het leven van een kind. Dat is zo dankbaar.

Kortom, je hebt een uitgebreide ervaring in de zorgsector en (deels) in de kinderopvang. Een gegeerd profiel!

Anja: "Het 'zorgen voor' in zijn ruime betekenis en een persoonlijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke dienstverlening, zijn voor mij kernbegrippen die een job zinvol maken. En dat is exact de reden waarom ik na bijna 2 jaar nog even graag mijn tanden zet in deze functie. Als sociaal deskundige Kindkracht kom ik over de vloer bij gezinnen die het niet gemakkelijk hebben. Die worstelen met - op het eerste zicht - eenvoudige dingen, zoals de brooddoos van hun kind vullen. Als ze het toelaten, ondersteun ik die gezinnen met heel mijn hart op verschillende domeinen. Mijn focus ligt op het welzijn van de kinderen. Als er binnen het gezin financiële, huisvestings-, energie-, sociaalnetwerk-, professionele of administratieve problemen naar boven komen, probeer ik ook daar te helpen. Waar nodig, verwijs ik door naar mijn collega's of andere partners met de vereiste expertise. Het feit dat ik kinderen mag en kan helpen, is zo dankbaar. Zíj tonen zich dankbaar. En vooral: door het gezin - en het kind in het bijzonder - kansen aan te bieden, kan ik een verschil maken in het leven van een kind. Want elk kind telt."

Zelfs bij minder zonnig weer pak ik de fiets om naar het werk te gaan. Vrijheid en gezondheid
geven voor mij de doorslag.

Slotvraagje: je woont in het landelijke Oppem, gekend om zijn kleine, witte kerkje. Zoveel je kan, kom je naar Strombeek-Bever met de fiets. Bewust?

Anja: "Héél bewust. Zelfs bij minder zonnig weer pak ik de fiets om naar het werk te gaan. Vrijheid en gezondheid geven voor mij de doorslag."

Bedankt, Anja. Voor je warme en duurzame bijdrage, elke dag opnieuw!

Meer getuigenissen over werken bij Lokaal Bestuur Grimbergen lees je hier.