Grimbergen zet de verwarming wat lager

Vanaf 12/12/2022 staat de verwarming in alle gemeentelijke gebouwen een paar graden lager.

Vanaf 12 december wordt de verwarming in de gemeentelijke gebouwen een paar graden lager gezet. Op die manier wil het gemeentebestuur de doelstellingen van haar Lokaal Energie- en Klimaatpact realiseren en de energiefactuur wat naar beneden brengen.

Scholen, academies, sporthallen, kantoren, werkplaatsen, LDC Ter Borre, WZC Ter Biest … de gemeente beheert heel wat gebouwen. De gemeente heeft zowel in 2021 met de goedkeuring van het Lokaal Energie- en Klimaatpact als op 24 november 2022 met de opvolger van dit pact enkele ambitieuze doelstellingen geformuleerd op vlak van energiebesparing en CO2-uitstoot.

We willen vanaf 2023 ieder jaar een energiebesparing van minstens gemiddeld 3% realiseren in onze eigen gebouwen. Daarnaast moet de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur in 2030 met 55% teruggeschroefd zijn t.o.v. 2015.

Deze doelstelling, in combinatie met de stijgende energieprijzen, zorgt ervoor dat de gemeente de verwarming in de verschillende gemeentelijke gebouwen een paar graden lager gaat zetten. Voor bepaling van de temperatuur werd rekening gehouden met de minimumtemperaturen opgenomen in de codex voor welzijn op het werk en met het soort werk/activiteit dat in dat lokaal wordt uitgevoerd.

Nieuwe maximumtemperaturen

Vanaf 12 december 2022 begrenst de gemeente de temperatuur in kantoren (alle gemeentelijke diensten, sociaal huis en politie) en klaslokalen op 19°C. In de gemeentelijke werkplaatsen bedraagt de temperatuur nog slechts 15 °C. Ook in de sporthallen wordt het wat frisser met een maximumtemperatuur van 16 °C. In de kleedkamers van de sporthallen en de kantines wordt het 20°C. Waar mogelijk gaat de verwarming in traphallen en gangen volledig uit. In lokaal Dienstencentrum Ter Borre en Woonzorgcentrum Ter Biest houdt de gemeente een hogere temperatuur aan. Daar zal de verwarming tot 22°C gaan.

De komende week zullen onze eigen diensten en de firma Wattson het nodige doen om de nieuwe temperaturen in alle gemeentelijke gebouwen in te stellen. Vanaf 12 december zal een extra trui handig zijn.

Meer informatie over het Lokaal Energie- en Klimaatpact vind je op www.grimbergen.be/lokaal-energie-en-klimaatpact.

Gepubliceerd op maandag 5 dec. 2022 om 17.58 u.