Groepsaankoop ontharding

Wil je jouw (voor)tuin bestendiger maken tegen droogte, hitte en wateroverlast bij hevige onweersbuien? En er tegelijkertijd een groene plek van maken? Laat jouw overbodige verharding dan weghalen om plaats te maken voor groene en waterdoorlatende alternatieven.

Ontharden: waarom?

Vlaanderen is een van de meest verharde gebieden van Europa. Daardoor ontstaat een groter risico op overstromingen, minder waterinfiltratie, een hogere temperatuur in steden en dorpen, minder CO2-opslag door planten en de bodem en een verlies aan biodiversiteit. Het weghalen van overbodige verharding heeft dus tal van voordelen. In het kader van het lokaal energie- en klimaatpact moet er 1 m² per inwoner onthard worden en vervangen door een groen of waterdoorlatend alternatief. Om ons doel als gemeente te bereiken, willen we met deze groepsaankoop inwoners stimuleren om te ontharden rondom hun woning.

Groepsaankoop: waarom?

Om het ontharden van kleine oppervlakten zoals opritten en voortuinen te vergemakkelijken en om het proces goedkoper te maken, neemt de gemeente Grimbergen deel aan de groepsaankoop ontharding in samenwerking met Haviland. Het ontharden van vele kleine oppervlakten kan een groot verschil maken om ons te wapenen tegen lange periodes van droogte en extreme hitte. 

Infosessie

Op 1 februari gaf 3W+ een toelichting op het gemeentehuis. De powerpoint kan je hieronder terugvinden.

Inschrijven

Op dit moment is het helaas niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de groepsaankoop. 

Onthardingsplan

Gemeente Grimbergen legt momenteel de laatste hand aan haar onthardingsplan. Dit plan laat toe om het openbaar domein op een gestructureerde manier te gaan ontharden. Dat is een enorme uitdaging, maar een die tegelijkertijd heel wat opportuniteiten biedt om het openbaar domein aanzienlijk te verfraaien en aangenamer te maken.

VK Tegelwippen

Ook in 2024 doet Grimbergen mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober kan je jouw actie registreren op de website van het VK Tegelwippen. De gemeente zet volop in op ontharding en bekijkt op welke locaties tegels kunnen verdwijnen ten voordele van gras, bloemen, bomen en geveltuinen. Suggestie? Deel ze via: grimbergendenktmee.be/grimbergenbreektuit

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de dienst Omgeving (omgevingsbeleid@grimbergen.be) of met Haviland via milieu@haviland.be.