De gemeentelijke diensten zijn gesloten op

woensdag 15 augustus

diensten die ook op zaterdagen operationeel zijn, zijn eveneens gesloten op zaterdag 21 juli


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie over de sluitingsdagen van de gemeentelijke diensten vindt u HIER.

De sluitingsdagen van het zwembad Pierebad kan u HIER raadplegen.

De sluitingsdagen van de bibliotheek kan u HIER raadplegen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
De bibliotheek van Strombeek-Bever zal op zaterdag 7 juli en zaterdag 14 juli in de namiddag gesloten zijn. De bibliotheek van Grimbergen is de hele maand augustus gesloten.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Al ingeschreven op BE-Alert? Klik HIER voor meer informatie.

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Het MOT / Museum voor de Oudere Technieken

Het MOT bestaat uit drie afdelingen. Eén afdeling is ondergebracht in het Guldendal, de andere vonden onderdak in de Lier- en Tommenmolen, twee historische watermolens langsheen de Maalbeek.

Meer info op de website van het MOT.

A. Guldendal

Het Guldendal maakte eeuwenlang deel uit van de hoeve van het nabijgelegen Prinsenkasteel (deze hoeve, die nu in privébezit is, bestaat nog steeds, maar wordt door een muur van het Guldendal gescheiden) en deed vermoedelijk dienst als paardenstalling en koetshuis. Het is een fraai 17de-eeuws renaissancegebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl. Het gebouw werd in de loop van de 20e eeuw verscheidene malen verbouwd en gerestaureerd. Sinds 1980 huist hier de hoofdzetel van het MOT.
Het MOT focust op alles wat met de kracht van spieren, water of wind, werkt … en dat is heel wat meer dan u denkt!
Men kan hier een unieke verzameling handwerktuigen ontdekken, maar ook heel wat technieken 'aan den lijve ondervinden' dankzij de demonstraties smeden, graan malen en brood bakken. 'Zelf doen' kan ook: stel een wiel samen, puzzel een ton in mekaar, leer spelenderwijs meer over hout of over vuile was en schuimende sopjes.
Maak kennis met dit levendig doe-museum in het Grimbergse groen.

Aan het Guldendal torenen de resten van het Prinsenkasteel hoog uit boven de slotgracht. Het eens zo machtige kasteel, een waterkasteel met omringend park en aanhorigheden, was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen sinds hun burcht op de motte te Borgt afbrandde tijdens de Grimbergse oorlog (12de eeuw). In de loop der eeuwen onderging het kasteel verschillende verbouwingen. In 1944 staken Duitse soldaten bij hun terugtocht het kasteel in brand en takelde het verder af tot ruïne.
Meer info: http://www.mot.be/nl/beleven/aanbod-voor-groepen/prinsenkasteel


B. Liermolen

De Liermolen dankt zijn naam aan het geslacht de Lire, één van de (vele) eigenaars uit het rijke verleden van deze graanwatermolen. Een eerste vermelding dateert al uit 1341 wanneer de molen verkocht werd aan de abdij van Grimbergen. Hij bleef tot in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw actief. Toen werd het gebouw door de gemeente aangekocht en grondig gerestaureerd. Ook vandaag kan u de molen nog zien draaien. Weliswaar niet meer om in de kost te voorzien, maar als 'levende geschiedenis' tijdens de demonstraties van het MOT. In het molengebouw zelf is ruimte vrijgemaakt voor een pittoreske herberg waar men van een heerlijk streekbiertje kan genieten. Op dezelfde site bevindt zich u ook de oude molenschuur die nu dienst doet als tentoonstellingsruimte voor het MOT én een authentiek bakhuis waar op geregelde tijdstippen voor de bezoekers brood gebakken wordt.


C. Tommenmolen

De Tommenmolen is eveneens een graanwatermolen. Hij was oorspronkelijk eigendom van de Heren van Ter Tommen. Het huidige molengebouw dateert uit de 16e eeuw maar werd in de 19e eeuw grondig verbouwd.
Naast de watermolen is er een gietijzeren rosmolen, één van de enige intact gebleven exemplaren in Vlaanderen. In zo'n rosmolen werden één of twee paarden ingespannen die dan voor de aandrijving van een kleine machine zorgden (bijvoorbeeld een dorsmachine, een pletmolen of een boterkarn) door de hele tijd rondjes te lopen.
Hij staat tussen twee gebouwen in. Het ene is nu een herberg waar men terecht kan voor heerlijke streekgerechten. Het andere is een lemen schuur die oorspronkelijk enkele honderden meters verderop langs de Maalbeek stond en nu tot tentoonstellingsruimte voor het MOT dient. Er wordt een uniek beeld van de rijstteelt in het oude Japan geschetst aan de hand van alle gereedschappen die zo'n 100 jaar geleden gebruikt werden.