Algemeen
Een horecazaak wordt gedefinieerd als elke drank-of eetgelegenheid, permanent of tijdelijk ingericht, die publiek toegankelijk is en waar dranken en/of maaltijden worden verstrekt voor consumptie ter plaatse, betalend of gratis: cafés, restaurants, snackbars, fuifzalen, tavernes, frituren, broodjeszaken, ... (deze opsomming is niet limitatief).
Een horecavergunning kan 2-ledig zijn:
- exploitatievergunning
- drankvergunning.
Elke horecazaak dient voor de opening verplicht over een gemeentelijke exploitatievergunning te beschikken. Een exploitatievergunning is gebonden aan een bepaald pand en een bepaalde uitbater. Indien een horecazaak overgenomen wordt, dient de nieuwe uitbater een nieuwe exploitatievergunning aan te vragen.
Elke uitbater van een horecazaak die gegiste en/of sterke dranken wenst te schenken, moet verplicht in het bezit zijn van een drankvergunning.
De aanvraag voor een drankvergunning kan gelijktijdig ingediend worden met de aanvraag voor een exploitatievergunning. Een drankvergunning kan nooit afgeleverd worden zonder een exploitatievergunning.
Voorwaarden
Om een horecavergunning te verkrijgen, moet je aan de onderstaande voorwaarden voldoen:
- Correcte registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (als onderneming en als vestigingseenheid, inclusief de correcte btw-activiteiten)
- Beschikken over een registratie, erkenning of toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Meer info over FAVV vind je hier.
- Beschikken over een brandveiligheidsattest voor een voor het publiek toegankelijke inrichting
- Voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorwaarden en verplichtingen (zo moet het pand onder meer de functie horeca hebben)
Indien van toepassing:
- Zal je gegiste en/of sterke dranken schenken: voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden die van toepassing zijn
- Is de oppervlakte van de publiek toegankelijke delen van de horecazaak (terras inclusief) meer dan 50m²: beschikken over een geldige objectieve burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering inzake brand en ontploffing
- Bedraagt de totaalsom van koelinstallaties (koelkasten, diepvriezers en airco) 5 kW of meer: voldoen aan de meldings- of vergunningsplicht in het kader van exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten conform de Vlaamse milieuregelgeving
- Heb je kansspeltoestellen: beschikken over een vergunning C voor kansspelen in drankgelegenheden (kansspelinrichtingen klasse III).
Onderzoeken
Vooraleer een exploitatievergunning wordt toegekend, zal de aanvraag aan volgende onderzoeken worden onderworpen:
- een economisch onderzoek, waarbij de registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen, alsook de registratie, toelating of erkenning van FAVV, wordt nagekeken op correctheid en volledigheid
- een brandveiligheidsonderzoek: de brandweer zal een controle ter plaatse uitvoeren en hiervan een verslag opstellen. Afhankelijk van het verslag reikt de burgemeester een brandveiligheidsattest uit.
- een stedenbouwkundig onderzoek en eventueel een onderzoek naar de milieuwetgeving,
- een onderzoek naar de vestigingsmodaliteiten,
- in voorkomend geval, een onderzoek naar het risico op openbare ordeverstoring,
- in voorkomend geval, een financieel onderzoek,
- een onderzoek naar de kennis van de Nederlandse taal in het kader van de veiligheid.
Vooraleer een drankvergunning wordt toegekend, zal de aanvraag aan een onderzoek naar de moraliteitsvoorwaarden (art. 1 van het KB van 3 april 1953 en artikel 11 van de wet van 28 december 1983) worden onderworpen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de lokale politie.
Geldigheidsduur
De horecavergunning geldt zolang aan alle voorwaarden van het horecareglement is voldaan.
De vergunning wordt afgeleverd op naam van een bepaalde uitbater voor een bepaalde horecazaak en is niet overdraagbaar.
De uitbater is verplicht alle wijzigingen te melden inzake:
- wijzigingen aan het gebouw waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is
- wijziging van de aard van de uitbating zoals aangegeven op het aanvraagformulier (café, restaurant, snackbar, ...)
- wijzigingen inzake organen van de uitbater indien het een rechtspersoon betreft
Hoe en wanneer aanvragen?
- De aanvraag voor een exploitatievergunning en (-drankvergunning) moet minstens 2 maanden voor de opening of overname van de horecazaak gebeuren. De aanvraag voor een drankvergunning kan gelijktijdig ingediend worden met de aanvraag voor een exploitatievergunning. Een drankvergunning kan nooit afgeleverd worden zonder een exploitatievergunning.
- De aanvraag doe je via het digitaal loket onderaan deze webpagina
In het aanvraagformulier wordt jou gevraagd:
- velden in te vullen
- documenten toe te voegen
De aanvraag neemt niet ontzettend veel tijd in beslag. Onderaan deze webpagina (bij bijlagen) vind je een handig stappenplan dat jou helpt met het invullen en versturen van jouw aanvraag.
Prijs
de aanvraag en vergunning zijn gratis
Verlenen vergunning
De burgemeester beslist over de toekenning van de vergunning.