Kastanjebomen in Ter Tommendreef krijgen noodzakelijke zorg

Natuurbehoud begint in Grimbergen bij degelijke boomzorg. Specifiek in de Ter Tommendreef werken onze gemeente en Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, aan het boombeheer.


De prachtige bomenrij aan de ingang van de Borcht heeft een belangrijke erfgoedwaarde voor onze gemeente en regio. Ze is een getuige van het verdwenen kasteel Ter Tommen en geeft een waardevolle groene structuur aan deze wijk. Bovendien zorgen de bomen voor zuurstof en zijn ze een natuurlijke filter bij extreem hoge temperaturen. Daarom zetten onze gemeente en Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw hun schouders onder het beheer van deze dreef. Aan de hand van de provinciale subsidie 'de ondersteuning bij het waarderen en het behoud van waardevol onroerend erfgoed met een publieke functie in Vlaams-Brabant' neemt de provincie 35% van de kosten voor haar rekening. 

Drie concrete maatregelen ter bevordering van boomvitaliteit en levensduur

Zoals bij elk kwalitatief project werd ook hier gestart met een grondig onderzoek. Terra Nostra Belgiƫ, een specialist in bodem- en boomonderzoek, bestudeerde de conditie van de paardenkastanjes. In navolging van dat verslag liggen nu drie concrete actiepunten op tafel die de vitaliteit en de levensduur van de bomen moeten verbeteren, alsook de veiligheid waarborgen:

  1. Garanderen van veiligheid voor omwonenden en voorbijgangers door rooien van risicovolle bomen.
    Twee bomen werden intussen geveld. Hun verlies wordt gecompenseerd door de aanplant van nieuwe hoogstambomen in de omgeving.

  2. Gericht snoeien van bomen ter verbetering van de vitaliteit en in functie van de vrije doorgang van verkeer.
    Ook deze actie draagt bij tot de algemene veiligheid. De aannemer staat uiteraard in voor het opruimen van het snoeiafval.

  3. Losser maken van de omringende grond rond de bomen om voldoende wortelruimte te creƫren.
    De extra ruimte helpt de bomen om gezond te blijven. Er worden ook extra voedingsstoffen toegediend.


Aanvang snoeiwerken 12-16 september

Een gespecialiseerde boomverzorgingsfirma staat in voor de snoeiwerken en bodemverbetering. Die waren al sinds juni aangekondigd. De snoeiwerken startten effectief deze week.

De standplaatsverbetering van de bomen wordt verplaatst naar het najaar. In de huidige droogte hebben deze werken niet het gewenste effect: het losmaken van de grond gebeurt best in een periode dat de grond vochtig is. 

Voor meer informatie over de eigenlijke werken (snoeiwerken en bodemverbetering) kan je terecht bij onze dienst Groen: groen@grimbergen.be, 02 260 13 54 of bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters:info@brabantsekouters.be, 02 253 43 04.

Gepubliceerd op donderdag 15 sep. 2022 om 10.30 u.