Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Duurzaam bouwen en wonen

Gratis duurzaam bouwadvies

Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent de gemeente Grimbergen een premie voor het geven van een 'duurzaam bouwadvies' aan particulieren. Voor alle woningen gelegen op het grondgebied van de gemeente Grimbergen geeft de gemeente een premie van € 50 per duurzaam bouwadvies en dit voor een basisadvies van maximum 3 uur.

Dit planadvies kan aangevraagd worden bij het Provinciaal Steunpunt duurzaam wonen en bouwen en houdt een uitgebreid technisch advies op vlak van oriëntatie, isolatie, ventilatie, keuzes van verwarmingssystemen, waterbesparing en duurzame materialen in.

U kan het subsidiereglement 'duurzaam bouwadvies' hier raadplegen.

U kan een afspraak maken via steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be. Telefonisch reserveren kan op het nummer 016-23 26 49.

Provinciale groepsaankopen

Dankzij de provinciale groepsaankopen plaatsten al zo'n 500 gezinnen zonnepanelen of dakisolatie. En dat voor een scherpe, maar correcte prijs. In 2018 breidt de provincie deze groepsaankopen verder uit.
Naast de zonnepanelen en de dakisolatie kan je als inwoner van Vlaams-Brabant intekenen op een groepsaankoop voor (spouw)muurisolatie of isolerende ramen. Grijp dus de kans om je woning nog beter te isoleren en je wooncomfort te laten stijgen.

Wat maakt de provinciale groepsaankopen zo uniek?
Samen met vier lokale partners IGO, Pajopower, 3Wplus en de Kringwinkel Hageland selecteerde de provincie enkele aannemers. Ze kregen hierbij steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen. Op die manier zetten ze een kwalitatieve uitvoering en correcte prijs voorop. Door te werken met lokale aannemers en installateurs steunen we ook de lokale economie.
Kiezen voor de provinciale groepsaankopen is dus drie keer winnen. Niet alleen stoot je minder CO2 uit en bespaar je op je energiefactuur, je helpt ook onze lokale economie bloeien.

Ik ben overtuigd
Ben je overtuigd van de groepsaankopen? Schrijf je dan snel in en maak vrijblijvend een afspraak met één van de geselecteerde aannemers.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen

Infoavonden duurzaam bouwen en wonen

Door energiezuinig en duurzaam te bouwen of te verbouwen vermindert de CO2-uitstoot van je woning en werk je mee aan een klimaatvriendelijke gemeente. Bovendien daalt je energiefactuur drastisch. Wil je jouw kennis rond duurzaam en energiezuinig bouwen vergroten en ben je op zoek naar heldere informatie? Hou dan zeker het milieunieuws in de gaten en kom naar één van onze infoavonden over duurzaam bouwen. Regelmatig wordt er een infoavond georganiseerd, telkens over een ander thema m.b.t. duurzaam bouwen.

Mobiel Energiehuis

Sinds 2016 komt de Kyotomobiel jaarlijks naar Grimbergen. Vanaf dit jaar komt hij terug in een nieuw jasje en onder een nieuwe naam: het Mobiel Energiehuis, een naam die de lading beter dekt. Aan het concept verandert niet zo veel. Alle inwoners kunnen nog altijd gratis in het energieloket terecht met al hun vragen over duurzaam wonen, bouwen en verbouwen, al zal het fysieke loket er enkel nog in de zomerperiode staan.

Verder kunnen inwoners van Grimbergen voor 50 euro een energieaudit aanvragen, met de optie om in de winter ook een warmtescan te laten uitvoeren. Voor personen die tot de beschermde doelgroep behoren, kost dit 25 euro. Bij een energieaudit onderzoekt een energiedeskundige de hele woning om na te gaan waar het energiezuiniger kan. Deze grondige screening van de woning resulteert in een vlot leesbaar rapport met een overzicht en stappenplan van mogelijk te nemen maatregelen, de te verwachten kostprijs ervan en de terugverdientijd.

Voor wie concrete plannen heeft om energierenovaties uit te voeren door te BENOveren ('beter renoveren'), is er het BENOvatietraject. Hierbij biedt de BENOvatiecoach verdere begeleiding bij de renovatie, onder meer door het zoeken van aannemers, het aanvragen en vergelijken van offertes, het aanvragen van premies, .... De prijs van dit traject zit vervat in de prijs van de energieaudit.

Hou het milieunieuws in de gaten om te weten wanneer het Mobiel Energiehuis in Grimbergen aanwezig zal zijn.

Indien je momenteel vragen hebt, een audit wenst of begeleiding wil bij je renovatie, dan hoef je niet te wachten, maar kan je al de hulp inschakelen van het Mobiel Energiehuis. Voor meer info kan je zowel via mail als telefonisch terecht bij Eline De Vos via eline.devos@3wplus.be of 0491 61 43 51.