Leerlingen leren gevaren van ‘dodehoek’ bij voertuigen kennen

Omdat voorkomen beter is dan genezen, krijgen de leerlingen van het 5e leerjaar van de Grimbergse basisscholen een workshop over de gevaren van de ‘dodehoek’. Daarvoor mogen ze zelf plaatsnemen in de cabine van een vrachtwagen.

Leerlingen uit het 5e leerjaar van de Grimbergse basisscholen gaan deze week aan de slag met de lessen ‘dodehoek’ in het kader van verkeersveiligheid.

Het lokaal bestuur Grimbergen organiseert deze dodehoeklessen i.s.m. de Colruyt Group. Voor leerlingen een workshop organiseren over de dodehoek kan aanzienlijk bijdragen tot het bewust maken van de gevaren van die dodehoek en de verkeersveiligheid verhogen.

De gevaren van de dodehoek

De dodehoek vormt een groot risico voor ongevallen. Vooral voor kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Wanneer zij zich in de dodehoek van een voertuig bevinden, loopt de bestuurder van een auto, vrachtwagen, bus, .. het risico hen te raken bij het veranderen van rijstrook of het nemen van een bocht. Het concept van de dodehoek is bijzonder belangrijk voor kinderen, aangezien zij vaak kwetsbare weggebruikers zijn. Kinderen zijn kleiner en hebben minder ervaring en inzicht in verkeerssituaties, waardoor ze zich vaak in gevaarlijke posities kunnen bevinden zonder zich daar volledig van bewust te zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen bewust te maken van de gevaren van de dodehoek.

Kinderen achter het stuur

De Colruyt Group zorgt voor een vrachtwagen waarin de leerlingen zelf plaats mogen nemen op de plek van de bestuurder zodat ze zelf kunnen zien hoe weinig of moeilijk je als chauffeur sommige plaatsen naast je vrachtwagen ziet. Laat ons hopen dat de kinderen door deze ervaring voorzichtiger op pad gaan en dergelijke ongevallen hier vermeden kunnen worden. Hoe meer ervaring ze opdoen, hoe beter ze situaties in het verkeer leren inschatten.

De workshops worden georganiseerd op de noordelijke parking van het recreatief vliegveld van Grimbergen en op een deel van de parking van het Sint-Amandsplein te Strombeek-Bever. Hierdoor geldt op vrijdag 07 juni een parkeerverbod op een stuk van het Sint-Amandsplein. Dit van 7 u. tot 14 u.

Gepubliceerd op dinsdag 4 jun 2024 om 14.51 u.