Zoekt u kinderopvang?

Kinderopvang aanvragen

Via de website opvang.vlaanderen vindt u alle kinderopvanginitiatieven (0- 3 jaar) bij u in de buurt. U kan er ook rechtstreeks uw aanvraag tot kinderopvang registreren.

Hulp nodig

Hebt u hulp nodig of zit u met vragen bij het registreren via deze website, dan kan u daarvoor terecht bij het Sociaal Huis.

Maak hier uw afspraak.

Past het vrije moment niet? Bel of mail ons.

U kan ook contact opnemen via het rechtstreeks mailadres loketkinderopvang@grimbergen.be.

Hoeveel kost kinderopvang

In de meeste opvang betaalt u het inkomenstarief: een prijs op basis van uw inkomen en gezinssamenstelling. U hebt hiervoor een attest inkomenstarief nodig. U vraagt dit attest aan op Mijn Kind en Gezin en bezorgt het aan uw opvang voor de opvang start.

In andere opvangvoorzieningen betaalt u een vaste prijs per dag of per maand.

Hoe een goede kinderopvang kiezen

Sta vooraf even stil bij de soort opvang die u wenst.

  • Groepsopvang is een grotere opvangorganisatie waar meerdere kinderbegeleiders in dienst zijn. Groepsopvang start vanaf minimaal negen opvangplaatsen. Dit betekent dat er minimaal negen kinderen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn.

  • Gezinsopvang is een kleinschaligere opvang met meestal één kinderbegeleider die (meestal) opvang organiseert in haar of zijn eigen woning. In gezinsopvang kunnen er maximaal acht kinderen tegelijkertijd aanwezig zijn. 

  • In de meeste opvang betaalt u inkomenstarief: een prijs op basis van je inkomen en gezinssamenstelling. Je hebt hiervoor een attest inkomenstarief nodig. Je vraagt dit attest aan op Mijn Kind en Gezin en bezorgt het aan je opvang voor de opvang start.

  • In sommige opvangvoorzieningen bepaalt de kinderopvang zijn eigen bedrag (vast tarief). Dit houdt ook in dat de opvang zelf beslist welke bijkomende kosten in die prijs zijn inbegrepen, zoals luiers of maaltijden. U betaalt dan een vast bedrag per dag, of per maand.

Leg uw opvangnoden zo goed mogelijk vast. Denk hierbij zeker na over:

  • Vanaf wanneer hebt u opvang nodig?
  • Op welke dagen en uren hebt u opvang nodig?
  • Kiest u voor gezins- of groepsopvang?

Meer info over "hoe kinderopvang kiezen" op website van Kind en Gezin.