Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Verplichte coronatest: maak een afspraak 

In medisch centrum Vilvoorde: op afspraak vanaf 7 augustus 2020

Inwoners die zich verplicht moeten laten testen op het coronavirus en een code (terugkeerders of highcontacts) gekregen hebben, kunnen enkel met deze code een afspraak maken in het medisch centrum in AZ Jan Portaels. De afspraak kan enkel telefonisch. 

Personen, die symptomen hebben, maar geen code hebben, bellen eerst naar hun huisarts die hen doorverwijst naar het Medisch Centrum. Ofwel doet de huisarts in eigen praktijk zelf de testafname en onderzoek.
 
Deze regeling geldt voor inwoners binnen de regio (Meise, Grimbergen, Wemmel, Vilvoorde, Steenokkerzeel, Kampenhout, Machelen en Zaventem)
 
Bij een verplichte coronatest ontvangt u een code
Keert u terug van een reis uit een rode zone dan moet u zich verplicht laten testen, bij een oranje zone is dit sterk aangeraden. Ook personen die een hoogrisico-contact zijn van een positief geteste patiënt moeten zich verplicht laten testen. Deze personen ontvangen vanuit de overheid een code en kunnen een afspraak maken voor een coronatest in het medisch centrum in AZ Jan Portaels. Deze test is volledig gratis.

Hoe een afspraak maken?
Met vermelding van uw code
kan u een afspraak maken op het nummer: 0492 18 75 35.
- op weekdagen van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 15 uur.
- In het weekend is de telefooncentrale open tussen 12 en 17 uur.

Voor een optimale spreiding van de patiënten, moet u over een afspraak beschikken vooraleer u zich aanmeldt aan het medisch centrum.
Patiënten die geen code ontvangen hebben, nemen contact op met hun eigen huisarts.
 
Meer info: https://www.vilvoorde.be/nieuwsdetail170 

 
 

Medisch centrum cc Het Bolwerk verhuist naar AZ Jan Portaels
 

Update 22 juni 2020

Stad Vilvoorde besliste in samenwerking met het AZ Jan Portaels en de huisartsenkringen Harno vzw om tijdens de coronacrisis een medisch centrum op te richten. Dat centrum speelde een belangrijke rol in het verlichten van de stroom van patiënten naar de spoeddiensten.

Op 17 maart 2020 bouwde de stad in samenwerking met het AZ Jan Portaels en de huisartsenkringen Harno vzw cc Het Bolwerk uit tot medisch centrum waar huisartsen uit de ruime regio werden ingeschakeld. De eerste opdracht bestond uit het onderzoeken van mogelijke coronapatiënten en enkel ernstige gevallen door te verwijzen naar de spoedafdelingen van de ziekenhuizen. Dit werd mogelijk door een verwijzing vanuit de huisarts en later ook op afspraak.
Sinds 5 mei wordt het medisch centrum in cc Het Bolwerk gebruikt als testcentrum in het kader van de Belgische exitstrategie. De nadruk ligt op het afnemen van testen bij patiënten die symptomen hebben enerzijds en het traceren en testen van hun contacten anderzijds. Hierdoor kunnen lokale uitbraken snel gedetecteerd en geïsoleerd worden.
Door de gefaseerde versoepelingen in de exitstrategie zullen ook openbare activiteiten steeds meer hernomen worden. Om de heropstart van cc Het Bolwerk te kunnen voorbereiden, verhuist het medisch centrum vanaf dinsdag 23 juni naar de lokalen van de voormalige spoedafdeling van AZ Jan Portaels.
Vanaf 23 juni worden hier nog louter COVID19-testen afgenomen van patiënten die door hun huisarts worden doorverwezen in het kader van de test en trace exitstrategie. Deze patiënten kunnen uit Meise, Wemmel, Grimbergen, Vilvoorde, Kampenhout, Steenokkerzeel, Machelen en Zaventem komen.
De organisatie is mogelijk door een samenwerking tussen de huisartsenkringen Harno vzw en Zhorg vzw, AZ Jan Portaels, stad Vilvoorde en alle gemeentelijke overheden uit het zorggebied.

Medisch centrum cc Het Bolwerk - enkel na doorverwijzing

Update 5 mei 2020

Sinds 4 mei 2020 worden de coronamaatregelen gefaseerd versoepeld. Om te vermijden dat het virus opnieuw kan opflakkeren en een tweede golf teweeg kan brengen, wordt er vanaf nu ingezet op uitgebreid testen én het opsporen van contacten van personen besmet met COVID-19.

Vanaf deze week zullen huisartsen en triagecentra dus iedereen die milde of ernstigere symptomen van COVID-19 heeft, testen. Is het resultaat positief, dan word je, samen met je huisgenoten, in thuisisolatie geplaatst. Daarnaast zal er, indien een test positief blijkt, ingezet worden op het in kaart brengen van de recente contacten van de patiënt. De personen waarmee de patiënt in contact kwam, zullen door zogenaamde ‘contacttracers’ gecontacteerd worden.

Om deze nieuwe actie in goede banen te leiden zal ook het tijdelijk medisch centrum in cc Het Bolwerk opnieuw ingeschakeld worden. Het triagecentrum stond momenteel in stand-by, maar wordt vanaf 6 mei opnieuw opgestart. Naast het klinisch onderzoek, zullen ook tests afgenomen worden van die patiënten na doorverwijzing van de huisarts. Het tijdelijk medisch centrum in cc Het Bolwerk is dus niet bereikbaar op eigen initiatief, maar enkel na doorverwijzing door een huisarts uit Wemmel, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Kampenhout, Steenokkerzeel, Machelen en Zaventem

Schakelzorgcentrum Van Helmont

Het Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde is nog op zoek naar vrijwillige verplegers, zorgkundigen en logistiek assistenten.

https://www.vilvoorde.be/vacatures

 

Opgelet: Patiënten kunnen zich nooit op eigen initiatief melden aan het noodziekenhuis, maar enkel op doorverwijzing vanuit het tijdelijk medisch centrum cc Het Bolwerk of na ontslag uit AZ Jan Portaels, UZ Brussel of andere ziekenhuizen.

Het noodziekenhuis is een samenwerkingsverband van stad Vilvoorde, AZ Jan Portaels, Harno, Eerstelijnszone BraViO, en de gemeenten Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst, Machelen-Diegem, Meise, Wemmel, Grimbergen en Zaventem.

https://www.vilvoorde.be/nieuws/detail/120/noodziekenhuis-vilvoorde-update