Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

Kyotomobiel in nieuwe wijken in Grimbergen - Startmoment dinsdag 13 februari Cultuurcentrum Strombeek (17.30 uur)

De Kyotomobiel van 3Wplus doet vanaf volgende week nieuwe wijken in Grimbergen aan. In de periode van 12 tot 23 februari staat de Kyotomobiel aan het Cultuurcentrum in Strombeek. Van 26 februari tot 9 maart is hij te bezoeken in de Haneveldlaan (straatgedeelte evenwijdig met de Sint-Annalaan). De laatste standplaats is de Sint-Rumolduskerk (Humbeek) in de periode van 12 tot 23 maart. De Kyotomobiel is vrij toegankelijk op woensdag en vrijdag van 12 tot 15.30 uur en op donderdag van 15.30 tot 19 uur. Het is in de Kyotomobiel mogelijk om gratis informatie te bekomen over isoleren en energiebesparing, en een volledige energieaudit van de woning aan te vragen voor slechts 40 euro.
Om de aanwezigheid in de nieuwe wijken in de verf te zetten, is er op dinsdag 13 februari om 17.30 uur een startmoment voorzien aan het Cultuurcentrum van Strombeek. Onder meer schepen Eddie Boelens zal het woord nemen, en de energiedeskundige van de Kyotomobiel is beschikbaar voor het beantwoorden van alle energiegerelateerde vragen van de aanwezigen. Verder zorgt de gemeente voor een gratis drankje en hapje.
De aanwezigheid van de Kyotomobiel in Grimbergen past perfect in de klimaatdoelstellingen van de gemeente. De gemeente probeert er immers samen met de provincie Vlaams-Brabant alles aan te doen om de CO2-uitstoot omlaag te halen. De inwoners kunnen daarin een belangrijke rol spelen, door hun woning bijkomend te isoleren of te kiezen voor alternatieve energie zoals zonnepanelen of warmtepompen.

Meer informatie: Iwona Milewska, Kyotomobiel (3WPlus), 0488/55.98.55

Word stroomversneller en stem op het Cultuurcentrum!

Op 29 januari 2018 lanceerden het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de campagne 'Stroomversneller' op het dak van het Cultuurcentrum Strombeek. Met een eerste uitdaging 'Leg zonnepanelen op het dak van een ander' roepen ze iedereen op om via www.stroomversneller.be een groot dak te nomineren dat zonnepanelen verdient. Het dak van het Cultuurcentrum werd als eerste genomineerd. Op de website kan je ook stemmen op de genomineerde daken. De daken met de meeste stemmen krijgen hulp van het Vlaams Energieagentschap op een zonneproject te realiseren.
Een zonneproject realiseren, hoeft immers niet enkel op de schouders van de gebouweigenaar te gebeuren. Steeds meer mensen slaan nu al de handen in elkaar om samen een groter zonneproject op poten te zetten, bijvoorbeeld via een coöperatieve vennootschap. Met een rendement dat vaak een pak hoger ligt dan het spaarboekje. Participatie is de sleutel om de energieomslag te laten slagen. Voor wie het populairste dak in elke provincie nomineerde is er nog een mooie extra beloning: hij of zij wint een aandeel van 250 euro in een energiecoöperatie.

HOE JE AFVAL CORRECT AANBIEDEN

Hoe je afval aanbiedt, dat maakt voor de veiligheid van de ophalers een groot verschil uit. Voor Intradura en het gemeentebestuur primeert de veiligheid van het Intradura-personeel. Toch vallen er jaarlijks gewonden tijdens de afvalinzameling, door bijvoorbeeld snijwonden. Dat moeten we vermijden! En daar hebben we jouw hulp en correct dichtgemaakte zakken voor nodig!

Goed dichtgemaakt: 1 stevige krop (= handvat)
Laders moeten vuilniszakken kunnen opnemen zonder in contact te komen met het afval. Denk maar aan scherpe voorwerpen. Een zak moet dicht met 1 stevige krop. Zo kan de lader de zak veilig en hygiënisch vastnemen en in de vrachtwagen werpen.

Fout dichtgemaakt: plakband
Sommige zakken zijn overvol gepropt en bovenaan dicht geplakt met plakband. De enige manier om zo‘n zak op te nemen, is door hem dicht bij het lichaam te houden. Zeer onveilig en onhygiënisch.

Fout dichtgemaakt: half dichtgebonden zak
Een overladen zak die half dichtgebonden wordt, is moeilijk vast te grijpen bovenaan en de kans groot dat afval op de lader of stoep valt. Nogal vuil dus!
Dichtgeplakte zakken worden vanaf 1 april 2018 niet meer meegenomen door de ophalers. Op de zak zal dan, zoals bij een fout gesorteerde pmd-zak, een sticker gekleefd worden met de boodschap dat deze niet correct is aangeboden. Correct aangeboden zakken nemen we natuurlijk met plezier wel mee! Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Fout dichtgemaakt (zie foto onder)

Goed dichtgemaakt (zie foto onder)

Kleur mee de klimaatkaart vol!

Met de klimaatkaart wil de provincie de Vlaams-Brabanders:
- een overzicht geven van alle initiatieven van gemeenten, bedrijven en organisaties die bijdragen aan de doelstelling van de provincie om klimaatneutraal te worden;
- tonen hoeveel CO2 we daarmee uitsparen.

Vroeger beperkte de klimaatkaart zich tot installaties die hernieuwbare energie produceren, maar daar kwam in september 2017 verandering in met de lancering van de Vlaams-Brabantse klimaatkaart 2.0. De nieuwe digitale klimaatkaart kreeg een fikse uitbreiding. Ze werd interactiever en toont, naast projecten over hernieuwbare energie, nu ook klimaatacties over mobiliteit, gebouwen, consumptie en landbouw. Gemeenten, bedrijven, verenigingen en scholen kunnen hun klimaatacties kenbaar maken op deze kaart en nagaan hoeveel CO2 hun initiatieven daarmee minder uitstoten.

Wil je dat jouw klimaatproject ook wordt vermeld op de klimaatkaart? Laat het weten op klimaatkaart@vlaamsbrabant.be. Kleur zo mee de klimaatkaart vol!

Geniet nog langer van voordelige prijzen dankzij de provinciale groepsaankoop

In het voorjaar van 2017 lanceerde de provincie Vlaams-Brabant, samen met Pajopower, 3Wplus, IGO, De Kringwinkel Hageland en de gemeenten de campagne 'Energieke daken'. Op die manier wil de provincie in samenwerking met de partners de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen en het isoleren van daken en zoldervloeren stimuleren.
De sterkte van de groepsaankoop zit in het werken met lokale aannemers. 3Wplus en het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen selecteerden de aannemers en installateurs voor de regio. Op die manier staat de groepsaankoop garant voor een kwalitatieve uitvoering, een correcte prijs en een stipte opvolging. Bovendien ondersteun je zo ook de lokale economie.
Wegens het succes van de groepsaankoop heeft de organisatie besloten om de huidige voorwaarden van de groepsaankoop te verlengen tot en met 31 maart 2018. Je kan dus nog steeds intekenen en genieten van de vele voordelen. Inschrijven daarvoor doe je via de website www.vlaamsbrabant.be/groepsaankoop. Daar vind je ook alle andere informatie over deze campagne. 

Meer informatie? Neem contact op met Katrien Vervloet of Ine Renson: groepsaankopen@3wplus.be, 02 451 53 84.