Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

Ecobouwers Opendeur

10, 11, 17 en 18 november komt België weer massaal op de been voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Niet zomaar een openhuizendag, maar het kijkwoningenevenement dat integraal kiest voor de toekomst.
In meer dan 150 woningen, verspreid over heel België, kunnen bezoekers woningen bezoeken die gebouwd of gerenoveerd zijn met een minimale voetafdruk. Strobalenwoningen, zeer lage (of plus-) energiewoningen, woningen waarbij de principes van circulair bouwen gehanteerd worden, ... Duurzame materialen ontdekken en bijleren over de nieuwste technieken staat centraal tijdens deze 2 opendeurweekends.

Geen verkooppraatjes, maar getuigenissen uit de eerste hand. Tijdens een rondleiding laten huizeneigenaars je uitgebreid delen in hun ervaringen en krijg je de kans om vragen te stellen. Hoe gingen ze te werk? Welke financiële keuzes hebben ze gemaakt? Met wie gingen ze aan de slag? Welke technieken kozen ze? Welke valkuilen moet je vermijden en welke kansen moet je grijpen?

Inschrijven voor "Ecobouwers Opendeur" kan vanaf 4 oktober op www.ecobouwers.be. Je kan er grasduinen in een online catalogus met meer dan 200 woningen. De rondleidingen starten telkens om 10 en/of 14 uur.

Contacteer Bond Beter Leefmilieu!
Inschrijven en meer info op www.ecobouwers.be of bij jurgen.naets@bblv.be - 02 282 19 42

ENERGIE BESPAREN? Duurzaam (ver)bouwadvies? Laat uw woning doorlichten!

Hebt u plannen om uw woning te verbouwen tot een beter geïsoleerde, energie-efficiënte woning? Maar weet u niet hoe hieraan te beginnen? Vraag dan nu uw warmtescan aan! Tijdens een rondgang doorheen uw woning wordt met een warmtecamera de temperatuur in uw woning gemeten om zo warmteverliezen in kaart te brengen. Via de infraroodfoto's krijgt u nuttige informatie over de energetische kwaliteit van uw woning. Naast het in beeld brengen van de warmteverliezen wordt ook uw energieverbruik onder de loep genomen. Achteraf ontvangt u een rapport met enkele mogelijke energiebesparende maatregelen.
Voor de uitvoering van de warmtescan wordt een retributie van €20 gevraagd. U bent deze retributie echter pas verschuldigd indien u één jaar na de datum van de warmtescan geen enkele maatregel uit het bijhorende energierapport hebt uitgevoerd. 
 

Interesse?
Een warmtescan kan u aanvragen via het e-loket > leefmilieu > aanvraag warmtescan.

Meer informatie? Neem dan contact op met de dienst Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening (02 260 13 33, jessika.doms@grimbergen.be). 

'Gratis' zonnepanelen op je dak via de Vlaamse Energielening

Wie dit jaar nog via de Vlaamse Energielening zonnepanelen op zijn of haar dak laat leggen, voelt amper iets van die investering. Met de besparing op de energiefactuur betaal je immers je lening af.

Zonnepanelen laten plaatsen op je dak, is goed voor het milieu én zorgt voor een lagere energiefactuur. De kostprijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gezakt, maar toch bedraagt de investering nog gemiddeld rond de 5000 à 6000 euro.

Toch is het mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen zonder dat je daar financieel veel van voelt. Via de Vlaamse Energielening zijn de zonnepanelen als het ware gratis. Maar hoe werkt dat juist? Wanneer je dak gunstig georiënteerd ligt (zie www.energiesparen.be/zonnekaart), kan je zonnepanelen al terugverdienen na 8 jaar. Je kan ze afbetalen via de Vlaamse Energielening, die je ook kan spreiden op 8 jaar. De besparing op de energiefactuur betaalt dan zelf de Energielening terug. Zo voel je niets van de investeringskost. En al wat je in de periode na die 8 jaar bespaart op je energiefactuur, is winst.

Wie interesse heeft om ‘gratis’ zonnepanelen te bekomen, moet zich wel reppen. Eind 2018 wordt de Vlaamse Energielening voor het brede publiek (interestvoet van 2 procent) teruggeschroefd. Voor wie nog een energielening wil bekomen, is het belangrijk om de aanvraag ten allerlaatste op 30 november 2018 in te dienen. Op die manier kunnen deze dossiers nog verwerkt worden voor de start van het nieuwe jaar. De leningen van 0 procent voor kwetsbare doelgroepen blijft overigens bestaan.

De kostprijs van de zonnepanelen kan overigens nog extra gedrukt worden door in te tekenen op de provinciale groepsaankoop via www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen

Voor meer informatie over de Vlaamse Energielening, contacteer de kredietbehandelaars van 3Wplus: 
Katrien Vervloet & Ine Renson 
02 451 53 85      
energie@3wplus.be 
www.3wplus.be/energie

UITNODIGING VORMING PROFESSIONEEL COMMUNICEREN
om de oorzaak van zwervuil en sluikstorten mee aan te pakken

Personen die bereid zijn om vervuilers aan te spreken in een veilige context
Sociale controle is een belangrijk middel om gedrag van mensen te sturen.
Het zwerfvuil opruimen is een belangrijke taak. Want zwerfvuil trekt zwerfvuil aan. Maar zolang er geen gedragswijziging is bij diegene die het zwerfvuil veroorzaken, is het dweilen met de kraan open. Daarom willen we jullie een vorming aanbieden om jullie tips en methoden aan te reiken om in interactie te gaan met mensen die foutief gedrag vertonen. Wat kan je doen als je fout gedrag ziet gebeuren? Hoe spreek je best iemand aan op een veilige manier? 

DOELGROEP VAN DE VORMING
Personen die bereid zijn om vervuilers aan te spreken in een veilige context. 

Praktisch
18u30 tot 21u30 
Deze opleiding van 1 avond is gratis en gaat 2 maal door binnen het werkingsgebied van Intradura:

  • Donderdag 8 november in Ternat, raadzaal gemeentehuis, Gemeentehuisstraat 21, Ternat
  • Dinsdag 20 november in Grimbergen, raadzaal gemeentehuis, Prinsenstraat 3, Grimbergen

De plaatsen zijn beperkt tot 20 deelnemers - Inschrijven: afvalpreventie@intradura.be
Vermeld je naam en naar welke datum je wil komen 
Deze opleiding kadert in de Handhavingsweek 2018 en is een initiatief van Mooimakers en Intradura en jouw gemeente

HOE JE AFVAL CORRECT AANBIEDEN

Hoe je afval aanbiedt, dat maakt voor de veiligheid van de ophalers een groot verschil uit. Voor Intradura en het gemeentebestuur primeert de veiligheid van het Intradura-personeel. Toch vallen er jaarlijks gewonden tijdens de afvalinzameling, door bijvoorbeeld snijwonden. Dat moeten we vermijden! En daar hebben we jouw hulp en correct dichtgemaakte zakken voor nodig!

Goed dichtgemaakt: 1 stevige krop (= handvat)
Laders moeten vuilniszakken kunnen opnemen zonder in contact te komen met het afval. Denk maar aan scherpe voorwerpen. Een zak moet dicht met 1 stevige krop. Zo kan de lader de zak veilig en hygiënisch vastnemen en in de vrachtwagen werpen.

Fout dichtgemaakt: plakband
Sommige zakken zijn overvol gepropt en bovenaan dicht geplakt met plakband. De enige manier om zo‘n zak op te nemen, is door hem dicht bij het lichaam te houden. Zeer onveilig en onhygiënisch.

Fout dichtgemaakt: half dichtgebonden zak
Een overladen zak die half dichtgebonden wordt, is moeilijk vast te grijpen bovenaan en de kans groot dat afval op de lader of stoep valt. Nogal vuil dus!
Dichtgeplakte zakken worden vanaf 1 april 2018 niet meer meegenomen door de ophalers. Op de zak zal dan, zoals bij een fout gesorteerde pmd-zak, een sticker gekleefd worden met de boodschap dat deze niet correct is aangeboden. Correct aangeboden zakken nemen we natuurlijk met plezier wel mee! Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Fout dichtgemaakt (zie foto onder)