Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

ENERGIE BESPAREN? Duurzaam (ver)bouwadvies? Laat uw woning doorlichten!

Hebt u plannen om uw woning te verbouwen tot een beter geïsoleerde, energie-efficiënte woning? Maar weet u niet hoe hieraan te beginnen? Vraag dan nu uw warmtescan aan! Tijdens een rondgang doorheen je woning wordt met een warmtecamera de temperatuur in je woning gemeten om zo warmteverliezen in kaart te brengen. Via de infraroodfoto's krijg je nuttige informatie over de energetische kwaliteit van je woning. Naast het in beeld brengen van de warmteverliezen wordt ook uw energieverbruik onder de loep genomen. Achteraf ontvangt u een rapport met enkele mogelijke energiebesparende maatregelen.
 
Hoe verloopt het? 
Heb je concrete verbouwplannen? Dan zal de warmtescan doorgaan in aanwezigheid van een adviseur van het Steunpunt Duurzaam Bouwen. Een vrijwilliger, die een opleiding heeft gevolgd voor het hanteren van een warmtebeeldcamera, voert de warmtescan uit. De adviseur van het provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen geeft advies op het vlak van isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarmingssystemen, .... . Deze rondgang kan enkel doorgaan overdag op een weekdag.

Heb je nog geen concrete verbouwplannen, maar wil je door de warmtescan nagaan waar eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn om warmteverliezen te beperken, dan zal in eerste instantie een warmtescan worden uitgevoerd zonder aanwezigheid van een adviseur van het Steunpunt Duurzaam Bouwen. Indien u nadien nog vragen hebt of advies wenst, kan u nog steeds een gratis duurzaam bouwadvies van het Steunpunt Duurzaam Bouwen aanvragen. Een warmtescan, zonder duurzaam bouwadvies, kan ook op een avond of in  het weekend doorgaan.

Bereid u voor
Laat u uw huis doorlichten? Dan vragen we u om voorafgaand (een week vooraf) enkele kleine gegevens te registreren omtrent het energieverbruik (o.m.  koelkast, diepvries, boiler, andere installaties...). Daartoe stellen we een energiemeter ter beschikking. Daarnaast vragen we ook de gegevens van het energieverbruik (elektriciteit, gas...) van de laatste jaren klaar te leggen. Voor of na de rondgang bespreekt u deze verbruiksgegevens met de vrijwilliger. 

Ken je nog geïnteresseerde verbouwers?
Hebt u vrienden, familie, buren, kennissen... die ook hun woning energiezuiniger willen maken? Nodig hen dan ook uit voor de rondgang in uw woning en organiseer een echte 'warming- up homeparty'. Zijn er minstens vijf andere geïnteresseerde verbouwers aanwezig op uw homeparty, dan ontvangt u een waardebon van €25, die u kan gebruiken bij de Grimbergse handelaars.

Interesse?
Een warmtescan kan u aanvragen via het e-loket > leefmilieu > aanvraag warmtescan.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met de dienst Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening (02 260 13 33, jessika.doms@grimbergen.be). 

'Gratis' zonnepanelen op je dak via de Vlaamse Energielening

Wie dit jaar nog via de Vlaamse Energielening zonnepanelen op zijn of haar dak laat leggen, voelt amper iets van die investering. Met de besparing op de energiefactuur betaal je immers je lening af.

Zonnepanelen laten plaatsen op je dak, is goed voor het milieu én zorgt voor een lagere energiefactuur. De kostprijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gezakt, maar toch bedraagt de investering nog gemiddeld rond de 5000 à 6000 euro.

Toch is het mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen zonder dat je daar financieel veel van voelt. Via de Vlaamse Energielening zijn de zonnepanelen als het ware gratis. Maar hoe werkt dat juist? Wanneer je dak gunstig georiënteerd ligt (zie www.energiesparen.be/zonnekaart), kan je zonnepanelen al terugverdienen na 8 jaar. Je kan ze afbetalen via de Vlaamse Energielening, die je ook kan spreiden op 8 jaar. De besparing op de energiefactuur betaalt dan zelf de Energielening terug. Zo voel je niets van de investeringskost. En al wat je in de periode na die 8 jaar bespaart op je energiefactuur, is winst.

Wie interesse heeft om ‘gratis’ zonnepanelen te bekomen, moet zich wel reppen. Eind 2018 wordt de Vlaamse Energielening voor het brede publiek (interestvoet van 2 procent) teruggeschroefd. Voor wie nog een energielening wil bekomen, is het belangrijk om de aanvraag ten allerlaatste op 30 november 2018 in te dienen. Op die manier kunnen deze dossiers nog verwerkt worden voor de start van het nieuwe jaar. De leningen van 0 procent voor kwetsbare doelgroepen blijft overigens bestaan.

De kostprijs van de zonnepanelen kan overigens nog extra gedrukt worden door in te tekenen op de provinciale groepsaankoop via www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen

Voor meer informatie over de Vlaamse Energielening, contacteer de kredietbehandelaars van 3Wplus: 
Katrien Vervloet & Ine Renson 
02 451 53 85      
energie@3wplus.be 
www.3wplus.be/energie

UITNODIGING VORMING PROFESSIONEEL COMMUNICEREN
om de oorzaak van zwervuil en sluikstorten mee aan te pakken

Personen die bereid zijn om vervuilers aan te spreken in een veilige context
Sociale controle is een belangrijk middel om gedrag van mensen te sturen.
Het zwerfvuil opruimen is een belangrijke taak. Want zwerfvuil trekt zwerfvuil aan. Maar zolang er geen gedragswijziging is bij diegene die het zwerfvuil veroorzaken, is het dweilen met de kraan open. Daarom willen we jullie een vorming aanbieden om jullie tips en methoden aan te reiken om in interactie te gaan met mensen die foutief gedrag vertonen. Wat kan je doen als je fout gedrag ziet gebeuren? Hoe spreek je best iemand aan op een veilige manier? 

DOELGROEP VAN DE VORMING
Personen die bereid zijn om vervuilers aan te spreken in een veilige context. 

Praktisch
18u30 tot 21u30 
Deze opleiding van 1 avond is gratis en gaat 2 maal door binnen het werkingsgebied van Intradura:

  • Donderdag 8 november in Ternat, raadzaal gemeentehuis, Gemeentehuisstraat 21, Ternat
  • Dinsdag 20 november in Grimbergen, raadzaal gemeentehuis, Prinsenstraat 3, Grimbergen

De plaatsen zijn beperkt tot 20 deelnemers - Inschrijven: afvalpreventie@intradura.be
Vermeld je naam en naar welke datum je wil komen 
Deze opleiding kadert in de Handhavingsweek 2018 en is een initiatief van Mooimakers en Intradura en jouw gemeente

Provinciale groepsaankopen breiden uit

Dankzij de provinciale groepsaankopen plaatsten al zo'n 500 gezinnen zonnepanelen of dakisolatie. En dat voor een scherpe, maar correcte prijs. In 2018 breidt de provincie deze groepsaankopen verder uit.

Vanaf 16 april 2018 kan je als inwoner van Vlaams-Brabant intekenen op een groepsaankoop voor (spouw)muurisolatie of isolerende ramen. Grijp dus de kans om je woning nog beter te isoleren en je wooncomfort te laten stijgen. Naast de nieuwe groepsaankopen kan je nog steeds inschrijven voor dakisolatie of zonnepanelen.

Wat maakt de provinciale groepsaankopen zo uniek?
Samen met vier lokale partners, IGO, Pajopower, 3Wplus en de Kringwinkel Hageland selecteerde de provincie enkele aannemers. Ze kregen hierbij steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen. Op die manier zetten we een kwalitatieve uitvoering en correcte prijs voorop. Door te werken met lokale aannemers en installateurs steunen we ook de lokale economie.
Kiezen voor de provinciale groepsaankopen is dus drie keer winnen. Niet alleen stoot je minder CO2 uit en bespaar je op je energiefactuur, je helpt ook onze lokale economie bloeien.

Ik ben overtuigd
Ben je overtuigd van de groepsaankopen? Schrijf je dan snel in en maak vrijblijvend een afspraak met één van de geselecteerde aannemers.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen

Ecologisch bermbeheer in Grimbergen

Het Bermbesluit
Sinds het Bermbesluit van 27 juni 1984 mag een berm niet voor 15 juni gemaaid worden en een eventuele tweede maaibeurt mag pas na 15 september. Het maaisel moet binnen de tien dagen afgevoerd worden. Pesticiden? Die zijn niet toegestaan.
Deze data zijn belangrijk om dieren en planten meer kans te geven. Na 15 juni is de voorjaarsbloei grotendeels voorbij en hebben bepaalde soorten de kans gehad zaad te vormen. Worden ze dan afgemaaid, dan vallen de zaden op de grond en kunnen ze het volgende jaar kiemen. Hetzelfde geldt voor de zomerbloeiers, daarom mag een tweede maaibeurt pas na 15 september gebeuren. Bloeiende planten trekken duizenden insecten aan die op zoek zijn naar geschikte voedselbronnen als nectar en pollen. Een rijk insectenleven trekt dan weer andere dieren aan zoals spinnen, vogels, zoogdieren en amfibieën. Het maaisel mag niet blijven liggen omdat de bodem anders te rijk wordt. Daarvan zouden vooral grassen en brandnetels profiteren. Hoe voedselarmer de bodem, hoe meer soorten planten en kruiden er kunnen voorkomen.

Bermbeheerplan
Af en toe is er toch een afwijking nodig. Uit verkeerstechnische, landschappelijke of ecologische redenen. Dergelijke afwijkingen worden gemotiveerd in een bermbeheerplan. Wat Grimbergen betreft, gaat het over een maaibeurt in mei. Om de belangrijkste bloeiwaarde van een aantal bermsegmenten te behouden en bevorderen is het noodzakelijk dat deze reeds begin mei kunnen gemaaid worden. Bovendien zijn er een aantal segmenten waar een veiligheidsmaaibeurt dient uitgevoerd te worden.

De maaidata
Hier vindt u een overzicht van de gedetailleerde planning van de bermen.

Vragen?
Voor meer informatie kan u terecht bij de dienst Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening (Jessika Doms, jessika.doms@grimbergen.be, 02/260 13 33).  

HOE JE AFVAL CORRECT AANBIEDEN

Hoe je afval aanbiedt, dat maakt voor de veiligheid van de ophalers een groot verschil uit. Voor Intradura en het gemeentebestuur primeert de veiligheid van het Intradura-personeel. Toch vallen er jaarlijks gewonden tijdens de afvalinzameling, door bijvoorbeeld snijwonden. Dat moeten we vermijden! En daar hebben we jouw hulp en correct dichtgemaakte zakken voor nodig!

Goed dichtgemaakt: 1 stevige krop (= handvat)
Laders moeten vuilniszakken kunnen opnemen zonder in contact te komen met het afval. Denk maar aan scherpe voorwerpen. Een zak moet dicht met 1 stevige krop. Zo kan de lader de zak veilig en hygiënisch vastnemen en in de vrachtwagen werpen.

Fout dichtgemaakt: plakband
Sommige zakken zijn overvol gepropt en bovenaan dicht geplakt met plakband. De enige manier om zo‘n zak op te nemen, is door hem dicht bij het lichaam te houden. Zeer onveilig en onhygiënisch.

Fout dichtgemaakt: half dichtgebonden zak
Een overladen zak die half dichtgebonden wordt, is moeilijk vast te grijpen bovenaan en de kans groot dat afval op de lader of stoep valt. Nogal vuil dus!
Dichtgeplakte zakken worden vanaf 1 april 2018 niet meer meegenomen door de ophalers. Op de zak zal dan, zoals bij een fout gesorteerde pmd-zak, een sticker gekleefd worden met de boodschap dat deze niet correct is aangeboden. Correct aangeboden zakken nemen we natuurlijk met plezier wel mee! Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Fout dichtgemaakt (zie foto onder)