De gemeentelijke diensten zijn gesloten op

woensdag 15 augustus

diensten die ook op zaterdagen operationeel zijn, zijn eveneens gesloten op zaterdag 21 juli


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie over de sluitingsdagen van de gemeentelijke diensten vindt u HIER.

De sluitingsdagen van het zwembad Pierebad kan u HIER raadplegen.

De sluitingsdagen van de bibliotheek kan u HIER raadplegen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
De bibliotheek van Strombeek-Bever zal op zaterdag 7 juli en zaterdag 14 juli in de namiddag gesloten zijn. De bibliotheek van Grimbergen is de hele maand augustus gesloten.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Al ingeschreven op BE-Alert? Klik HIER voor meer informatie.

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

Zes weken gratis energieadvies in Kyotomobiel tijdens zomervakantie

De opvallende Kyotomobiel van het klimaatproject ‘Kyoto in de wijk’ van 3Wplus strijkt opnieuw neer in onze gemeente. 
In de Kyotomobiel krijg je gratis informatie over isoleren en energie. Heb je plannen voor een renovatie van je dak, muren, ramen of verwarmingsketel? Kom langs bij de mobiel en wij helpen jou van A tot Z. We zoeken mee naar een lokale aannemer, helpen je bij het opstellen van een prijsvraag en geven je advies over offertes. Ook bij ecologisch verbouwen helpen we je bij de keuze van de juiste materialen en het zoeken naar leveranciers en aannemers. Nadien kan je bij de woonconsulent terecht voor alle mogelijk informatie over onder meer de beschikbare premies en subsidies, de voordelige Vlaamse energielening en de groepsaankopen van de provincie.

Een energierenovatie laten uitvoeren, heeft enkel voordelen. De energiefactuur valt lager uit door een verminderd energieverbruik, het wooncomfort en de waarde van de woning neemt toe. Bovendien is de verminderde CO2-uitstoot ook goed voor onze planeet. De aanwezigheid van de Kyotomobiel helpt onze gemeente met het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Waar staat de Kyotomobiel en wanneer?

  • van 4 tot 13 juli aan het cultuurcentrum in Strombeek
  • van 18 tot 27 juli aan de pastorie in de Kerkstraat in Humbeek
  • van 1 tot 10 augustus in de Achtbundersstraat in de wijk Haneveld 

Je kan de mobiel vrij bezoeken op:
  • op woensdag en donderdag van 15.30 tot 19 uur
  • op vrijdag van 12 tot 15.30 uur

Meer info:

Provinciale groepsaankopen breiden uit

Dankzij de provinciale groepsaankopen plaatsten al zo'n 500 gezinnen zonnepanelen of dakisolatie. En dat voor een scherpe, maar correcte prijs. In 2018 breidt de provincie deze groepsaankopen verder uit.

Vanaf 16 april 2018 kan je als inwoner van Vlaams-Brabant intekenen op een groepsaankoop voor (spouw)muurisolatie of isolerende ramen. Grijp dus de kans om je woning nog beter te isoleren en je wooncomfort te laten stijgen. Naast de nieuwe groepsaankopen kan je nog steeds inschrijven voor dakisolatie of zonnepanelen.

Wat maakt de provinciale groepsaankopen zo uniek?
Samen met vier lokale partners, IGO, Pajopower, 3Wplus en de Kringwinkel Hageland selecteerde de provincie enkele aannemers. Ze kregen hierbij steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen. Op die manier zetten we een kwalitatieve uitvoering en correcte prijs voorop. Door te werken met lokale aannemers en installateurs steunen we ook de lokale economie.
Kiezen voor de provinciale groepsaankopen is dus drie keer winnen. Niet alleen stoot je minder CO2 uit en bespaar je op je energiefactuur, je helpt ook onze lokale economie bloeien.

Ik ben overtuigd
Ben je overtuigd van de groepsaankopen? Schrijf je dan snel in en maak vrijblijvend een afspraak met één van de geselecteerde aannemers.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen

Ecologisch bermbeheer in Grimbergen

Het Bermbesluit
Sinds het Bermbesluit van 27 juni 1984 mag een berm niet voor 15 juni gemaaid worden en een eventuele tweede maaibeurt mag pas na 15 september. Het maaisel moet binnen de tien dagen afgevoerd worden. Pesticiden? Die zijn niet toegestaan.
Deze data zijn belangrijk om dieren en planten meer kans te geven. Na 15 juni is de voorjaarsbloei grotendeels voorbij en hebben bepaalde soorten de kans gehad zaad te vormen. Worden ze dan afgemaaid, dan vallen de zaden op de grond en kunnen ze het volgende jaar kiemen. Hetzelfde geldt voor de zomerbloeiers, daarom mag een tweede maaibeurt pas na 15 september gebeuren. Bloeiende planten trekken duizenden insecten aan die op zoek zijn naar geschikte voedselbronnen als nectar en pollen. Een rijk insectenleven trekt dan weer andere dieren aan zoals spinnen, vogels, zoogdieren en amfibieën. Het maaisel mag niet blijven liggen omdat de bodem anders te rijk wordt. Daarvan zouden vooral grassen en brandnetels profiteren. Hoe voedselarmer de bodem, hoe meer soorten planten en kruiden er kunnen voorkomen.

Bermbeheerplan
Af en toe is er toch een afwijking nodig. Uit verkeerstechnische, landschappelijke of ecologische redenen. Dergelijke afwijkingen worden gemotiveerd in een bermbeheerplan. Wat Grimbergen betreft, gaat het over een maaibeurt in mei. Om de belangrijkste bloeiwaarde van een aantal bermsegmenten te behouden en bevorderen is het noodzakelijk dat deze reeds begin mei kunnen gemaaid worden. Bovendien zijn er een aantal segmenten waar een veiligheidsmaaibeurt dient uitgevoerd te worden.

De maaidata
Hier vindt u een overzicht van de gedetailleerde planning van de bermen.

Vragen?
Voor meer informatie kan u terecht bij de dienst Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening (Jessika Doms, jessika.doms@grimbergen.be, 02/260 13 33).  

HOE JE AFVAL CORRECT AANBIEDEN

Hoe je afval aanbiedt, dat maakt voor de veiligheid van de ophalers een groot verschil uit. Voor Intradura en het gemeentebestuur primeert de veiligheid van het Intradura-personeel. Toch vallen er jaarlijks gewonden tijdens de afvalinzameling, door bijvoorbeeld snijwonden. Dat moeten we vermijden! En daar hebben we jouw hulp en correct dichtgemaakte zakken voor nodig!

Goed dichtgemaakt: 1 stevige krop (= handvat)
Laders moeten vuilniszakken kunnen opnemen zonder in contact te komen met het afval. Denk maar aan scherpe voorwerpen. Een zak moet dicht met 1 stevige krop. Zo kan de lader de zak veilig en hygiënisch vastnemen en in de vrachtwagen werpen.

Fout dichtgemaakt: plakband
Sommige zakken zijn overvol gepropt en bovenaan dicht geplakt met plakband. De enige manier om zo‘n zak op te nemen, is door hem dicht bij het lichaam te houden. Zeer onveilig en onhygiënisch.

Fout dichtgemaakt: half dichtgebonden zak
Een overladen zak die half dichtgebonden wordt, is moeilijk vast te grijpen bovenaan en de kans groot dat afval op de lader of stoep valt. Nogal vuil dus!
Dichtgeplakte zakken worden vanaf 1 april 2018 niet meer meegenomen door de ophalers. Op de zak zal dan, zoals bij een fout gesorteerde pmd-zak, een sticker gekleefd worden met de boodschap dat deze niet correct is aangeboden. Correct aangeboden zakken nemen we natuurlijk met plezier wel mee! Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Fout dichtgemaakt (zie foto onder)