Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Milieunieuws

Behaag je tuin met streekeigen planten

Samenaankoop (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten in Vlaams-BrabantJouw tuin, groot of klein, kan een verschil maken voor natuur en klimaat. Plant een boom, haag of klimplant.   Samen zorgen we zo voor meer groen. Dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders. En geniet zelf ook van de bloesems, het fruit en de schaduw.
 
AANBOD
Bomen ook geschikt voor kleinere tuinen (min. 50m² per boom): Spaanse aak (hoogte 10m-12m, breedte 5-10m), (vormboom, je kan ze zo groot laten worden als je wil - regelmatig snoeien), Wilde lijsterbes (hoogte 8m-12m, breedte 5m-10m), Europese vogelkers (vormboom, je kan ze zo groot laten worden als je wilt)

NIEUW! Klimaatboom: bomen die een langere periode van droogte kunnen verdragen en veel schaduw bieden : Wintereik, Spaanse aak, Haagbeuk, Winterlinde
Bomen die geen last hebben van natte voetjes: Zwarte els, (Knot)wilg, Europese vogelkers, Wilgenhut
Bijvriendelijke bomen: Fruitbomen (appel, peer, kers, kriek, mispel, perzik), Kleinbladige linde (Winterlinde), Zomerlinde, Boskers, Spaanse aak, Europese vogelkers
Bijvriendelijke pakketten: Bloesem- en bessenheg, Bijenheg, Vogelbosje, Bosrand, Houtkant, Paardenpakket
Kijk op www.behaagjetuin.be voor meer aanbod van gemengde pakketten voor hagen, heggen, houtkanten en bosranden, hoogstam(fruit)bomen, loofbomen, knotwilgen, wilgenhutten,…
De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs. 


BESTEL online tussen 1 september en 31 oktober 2020 op www.behaagjetuin.be.
Het bestelde plantgoed haal je af op het gemeentelijk verdeelpunt op zaterdag 5 december 2020, tussen 10 en 11u in de gemeenteloods (Humbeeksesteenweg 245).
 
Wens je ondersteuning en advies? Met concrete vragen over je bestelling en de aanplanting in je tuin kan je contact opnemen met je regionaal landschap via haagplantactie@brabantsekouters.be of 02/253.43.04


BROCHURES
Hagen, heggen, houtkanten en bosranden
Hoogstamfruitbomen
Knotbomen
Handleiding wilgenhut bouwen 3m
Handleiding wilgenhut bouwen 5m met tunneltje


Hoeveel warmte verliezen de daken in Grimbergen?

Goed nieuws! Fluvius nam onlangs een warmtefoto van Grimbergen. Dat gebeurde uiteraard niet zomaar. Op die manier kennen we de isolatiegraad van alle daken van Grimbergen. Het dak is immers verantwoordelijk voor het meeste warmteverlies van je woning. Hoe roder het dak kleurt, hoe meer warmte je dak verliest. Dat betekent hogere energiekosten en het is bovendien slecht voor het milieu.
Benieuwd hoe jouw dak scoort? Ontdek het vliegensvlug via https://dakinzicht.fluvius.be/.
Wil je graag meer informatie over hoe je de kaart correct kan interpreteren en wat je kan doen om minder warmte te verliezen via je dak?
Kom dan zeker naar één van de informatieavonden:

  • Dinsdag 20 oktober 2020 om 19u30 in de Hemmerechtszaal van het Cultuurcentrum Strombeek (Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen);
  • Dinsdag 27 oktober 2020 om 19u30 in de raadzaal van het gemeentehuis (Prinsenstraat 3, 1850 Grimbergen)

Interesse?
Schrijf u in via het e-loket www.grimbergen.be > e-loket > leefmilieu > infoavond warmtefoto daken.
De maatregelen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden gerespecteerd. Door vooraf in te schrijven, kunnen we de maximumcapaciteit bewaken.  

Meer info?
Dienst leefmilieu: 02 260 13 33 of jessika.doms@grimbergen.be
Woonloket: 02 260 13 46 of woonloket@grimbergen.be

Kom naar de klimaattafel op 14 oktober 2020

Onlangs besliste het gemeentebestuur van Grimbergen om een klimaatplan op te maken. Dit actieplan zal oplossingen bieden voor twee uitdagingen: én de uitstoot van schadelijke broeikasgassen fors terugdringen én onze gemeente bestand maken tegen de negatieve gevolgen van droogte en hitte, overstroming, storm, …
Heb je ideeën en suggesties om onze gemeente energiezuiniger, veiliger en aangenamer te maken? Geef je graag mee vorm aan je toekomst en die van onze kinderen? Denk je mee over concrete acties in jouw buurt? Kom dan op 14 oktober naar de klimaattafel.
We denken samen na over:
* energiezuinig en klimaatgezond wonen
* hernieuwbare energie
* duurzaam verplaatsen
* anders consumeren
* gevolgen zoals wateroverlast, droogte en hitte beperken

Praktisch

Klimaattafel Grimbergen
14 oktober 2020
19.15 uur – 22.00 uur
Gemeentehuis Grimbergen

Programma
19.15 uur: ontvangst
19.30 uur: intro en inspiratie
20.00-20.45 uur: eerste reeks klimaattafels
20.45 uur: pauze
21.00–21.45 uur: tweede reeks klimaattafels
21.45 uur: resultaten en conclusie

Inschrijven
Iedereen is welkom.
We vragen dat je voor 7 oktober 2020 inschrijft via: www.grimbergen.be > e-loket > leefmilieu
jessika.doms@grimbergen.be 02/260 13 33 (tijdens de kantooruren)
Vermeld je naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en je favoriete thema‘s waarover je graag mee aan tafel zit.
 
De maatregelen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden gerespecteerd. Door vooraf in te schrijven, kunnen we de maximumcapaciteit bewaken.


ENERGIE BESPAREN? Laat uw woning doorlichten!

Hebt u plannen om uw woning te verbouwen tot een beter geïsoleerde, energie-efficiënte woning? Maar weet u niet hoe hieraan te beginnen? Vraag dan nu uw warmtescan aan!!

Hoe verloopt het?
Tijdens een rondgang doorheen uw woning wordt met een warmtecamera de temperatuur in uw woning gemeten om zo warmteverliezen in kaart te brengen. Via de infraroodfoto‘s krijgt u nuttige informatie over de energetische kwaliteit van uw woning en weet u waar eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn om warmteverliezen te beperken. De warmtescan wordt uitgevoerd door een vrijwilliger die een opleiding heeft gevolgd voor het hanteren van een warmtebeeldcamera. Achteraf ontvangt u een rapport met een overzicht van enkele mogelijke energiebesparende maatregelen.
Hebt u achteraf nog vragen over hoe u het best deze maatregelen uitvoert (bv. hoe kan ik correct mijn dak isoleren, …) of wenst u nog bijkomend advies, dan kan u nadien nog steeds terecht bij het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen voor een gratis duurzaam bouwadvies of kan u contact opnemen met het Energiehuis (3Wplus).

Bereid u voor!
Laat u uw huis doorlichten? Dan vragen we u om voorafgaand een kleine meting te doen van het sluipverbruik in uw woning en om de energiefacturen van de laatste jaren klaar te leggen. Na de rondgang bespreekt u deze verbruiksgegevens met de vrijwilliger. Achteraf ontvangt u een verslag met de belangrijkste aandachtspunten en enkele foto‘s van de thermografische camera.

Hoeveel kost dit?
Voor de uitvoering van de warmtescan, inclusief het bijhorende energierapport, wordt een retributie van €25 gevraagd. U bent deze retributie echter pas verschuldigd indien u één jaar na de datum van de warmtescan geen enkele maatregel uit het bijhorende energierapport hebt uitgevoerd.

Interesse?
Een warmtescan kan aangevraagd worden m.b.v. een aanvraagformulier dat beschikbaar is op het e-loket van de gemeentelijke website (www.grimbergen.be > e-loket > leefmilieu) of op eenvoudig verzoek verkrijgbaar is bij het gemeentebestuur.

Meer informatie?
Neem dan contact op met de dienst Omgevingsbeleid (Jessika Doms, jessika.doms@grimbergen.be , 02 260 13 33).

*De gemeentelijke warmtescan heeft als doel om de inwoners te sensibiliseren. De warmtescan van 3Wplus, die aangevraagd kan worden via het Mobiel Energiehuis, is meer technisch van aard.


Aankondiging openbaar onderzoek van het ontwerp actieplan Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025

De Vlaamse overheid werkte een ontwerp actieplan uit om voedselverliezen te vermijden en biomassa beter te benutten. Tegen 2025 zou het voedselverlies in Vlaanderen met 30 procent moeten dalen.
In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen.
Overeenkomstig artikel 17, §3, van het Materialendecreet, is het ontwerp voor een termijn van twee maanden online te consulteren bij de OVAM <https://ovam.cmail19.com/t/j-l-qhkljud-iltyvirw-y/> en bij de gemeenten. De termijn van het openbaar onderzoek loopt van 1 augustus 2020 tot en met 30 september 2020.
Ontwerp actieplan Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025 <https://ovam.cmail19.com/t/j-l-qhkljud-iltyvirw-j/>

Vijf tips voor een staycation vol natuur!

Nu meer dan ooit een goed idee om de Brabantse Kouters te ontdekken
Plan jij een vakantie in eigen streek? Je vindt in onze streek heel wat natuurparels. een glooiend landschap met een kabbelend beekje, een mooie kapel of verscholen ijskelder, fruitbomen waarvan je mag smullen, natuur om in te spelen… Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK) neemt je graag mee op stap in het landschap.

  1. De benen strekken, een frisse neus halen… het doet deugd. Samen met de gemeente en Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde RLBK het Wandelnetwerk Brabantse Kouters. Kaarten zijn te koop van RLBK of de gemeente, maar ga op dit moment radicaal digitaal! Op de routeplanner van het Wandelnetwerk kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uit te proberen. Plan je route van achter je computer via www.brabantsekouters.be of download de app Wandelknooppunt op je smartphone en ga op ontdekking. Grimbergen telt wel zeven suggestieroutes. De Glooiend Grimbergenwandeling neemt je mee naar de oude hoeves en molens van de Maalbeekvallei. De Gravenboswandeling start in Humbeek aan de Lourdesgrot bij het kanaal, om je nadien mee te nemen naar het natuurgebied rondom het ‘s Gravenkasteel, waar de kamsalamander woont.
  2. Kinderen die buiten ravotten, zijn gelukkiger en bouwen spelenderwijs aan hun motoriek. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels, in wilgenhutten, over boomstammen lopen, een kamp bouwen in een speelbos… Alle speelbossen en speelnatuurplekken vind je op uitinvlaanderen.be. In hartje Grimbergen vind je alvast de Kloosterpoort, een groen speelparadijs.
  3. Hebben je kinderen zin om bij te leren over natuur? Kijk op www.brabantsekouters.be onder Natuureducatie. Je kan er Natuuruitleenkoffers ontlenen of educatieve filmpjes bekijken. Zo leer je meer over bijen, het water, bodemdieren, … Bij de publicaties staan leuke knutseltips (nestmateriaalhouder, insectenhotel…) en je kan er zelfs koken met ’onkruid‘.
  4. Ken je goedgeplukt.be al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. De eigenaars van de boomgaard zetten er op welk fruit zij op overschot hebben. En zo kan jij aan een leuke activiteit ook veel lekkers overhouden. Neem zeker eens een kijkje op de site en ontdek de plukboomgaarden in jouw gemeente!
  5. Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Brabantse Kouters restaureert bouwkundig in de regio en onderhoudt houtig erfgoed als dreven en markante bomen, samen met je gemeente, de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners. Zo kreeg de Paardenkastanjedreef in Grimbergen in 2019 een grondig onderhoud. In 2017 en 2018 pakten we samen met de eigenaar de bakoven naast de Oyenbrugmolen aan.


PS: Heb je na een vakantie vol natuur zin om van je eigen tuin ook een natuurparadijs te maken? Vol inheems plantgoed, zodat de biodiversiteit er boomt? Houd dan zeker behaagjetuin.be in het oog. Ontdek nu al het aanbod. Van 1 september tot en met 31 oktober kan je dan online hoogstambomen, hoogstamfruitbomen, plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, klimplanten én wilgenpoten bestellen.


Werken in het Lintbos

Volgende werkzaamheden worden verricht in het Lintbos, klik hier