Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Vervallen medicijnen

Wat te doen met vervallen geneesmiddelen?

Iedereen van ons heeft wel eens geneesmiddelen liggen die oud of vervallen zijn, maar wat moet je daar dan mee doen?

Het Vlarema (het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheren van materiaalkringlopen en afvalstoffen) bepaalt dat apothekers een aanvaardingsplicht hebben wat betreft oude en vervallen geneesmiddelen.

Geneesmiddelen horen niet tot de KGA-fractie (behalve injectienaalden) en mogen dan ook niet afgeven worden in containerparken. Een parkwachter kan de samenstelling van de aangeboden geneesmiddelen niet controleren.

Dus de enige juiste plaats om oude en vervallen geneesmiddelen af te geven, is bij jouw apotheker. Elke apotheker is verplicht om ze te aanvaarden indien ze op de juiste manier aangeboden worden, ook als ze niet bij hem/haar werden aangekocht. Opgelet: in het geval van bedrijven geldt dit niet. Medicatie afkomstig van een veehouder bijvoorbeeld, hoort bij zijn bedrijfsafval!

Wat wel?

- Pillen, zetpillen, capsules, restjes zalf in tubes, restanten van siroop en andere vloeibare geneesmiddelen, restanten van sprays en aërosols
- Steeds ZONDER het doosje en de bijsluiter. Deze horen namelijk gewoon bij je karton- en papierafval

Wat niet?

- lege glazen flesjes, lege doordruk- en capsulehouders, dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen en kruidenproducten moeten niet naar je apotheker gebracht worden. Deze horen thuis is de glasbol of in je restafvalzak

Injectienaalden zijn hierbij een geval apart. Deze horen wel bij de KGA-fractie en moeten thuis apart in een naaldcontainertje verzameld worden.

Wat gebeurt er eigenlijk met deze vervallen geneesmiddelen?

Deze worden verbrand in verbrandingsinstallaties voor huishoudelijk afval die een milieuverantwoorde en veilige vernietiging van de oude en vervallen geneesmiddelen garanderen. Ondanks dat geneesmiddelen gewoon verbrand worden zoals je restafval, is het toch belangrijk dat deze niet in de restafvalzak worden gestopt. Dit om te vermijden dat kinderen en dieren in contact kunnen komen met gevaarlijke stoffen. Als je ze binnenbrengt bij de apotheker, gaat de medicatie rechtstreeks van je medicijnenkastje naar de apotheker zonder gevaren en betaal je niet voor deze afvalfractie.

Bij wie kan ik terecht voor gedetailleerde vragen of klachten over de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen? oudegeneesmiddelen@ovam.be