Sterretjesweide en biologisch afbreekbare urnen in nieuw reglement voor begraafplaatsen

Iedereen kent wel een koppel dat hun kindje tijdens de zwangerschap verloor. Een verdriet dat heel diep snijdt. Om het gemis, letterlijk, een plaats te geven, zorgt de gemeente Grimbergen voor een sterretjesweide op de begraafplaatsen.

Een sterretjesweide is een nieuw element in het huishoudelijk reglement voor de begraafplaatsen. Het vorige reglement dateerde van 2008, waardoor de gemeenteraad op 16 december 2021 een nieuwe versie goedkeurde. Dat reglement verheldert op een begrijpelijke manier de mogelijkheden en voorwaarden voor begraving. Het legt ook de basis om verder na te denken over de oude graven en het hergebruik ervan.

Waardig afscheid van doodgeboren kindje

Het waardig afscheid kunnen nemen van een doodgeboren kindje is, ongeacht de duur van de zwangerschap, erg belangrijk voor de familie. Met de invoering van een sterretjesweide kan het kindje via een symbool of tegel worden herdacht. 

Biologisch afbreekbare urnen

Het wordt ook mogelijk om asurnen in volle grond te plaatsen. Voorwaarde is wel dat de urnen 100 procent biologisch afbreekbaar zijn.

Uniformiteit voor graven

De algemene regel dat concessies ingaan op datum van de eerste begraving of bijzetting betekent een administratieve vereenvoudiging. Het reglement biedt bovendien een basis om een toekomstvisie voor de 5 begraafplaatsen uit te werken met eerbiediging voor het funerair erfgoed. Zo zal er gekeken worden naar hergebruik van bepaalde oude graven.

Vragen?

Het huishoudelijk reglement is van kracht vanaf 1 januari 2022. Hebt u een vraag? Maak dan een afspraak met de dienst Burgerlijke stand. Bel 02 260 12 11 en kies voor optie 1 of ga naar de website. U kan uw vraag ook per mail stellen via gemeentebestuur@grimbergen.be.

Gepubliceerd op vrijdag 31 dec. 2021 om 8.15 u.