Bestrijding van ongewenste dieren op het openbaar domein
Voor de bestrijding van ongewenste dieren op het openbaar domein, zoals wespen, eikenprocessierupsen, paardenkastanjemineermotten, ratten en muizen kan je contact opnemen met de dienst Groen & Openbare reinheid via het meldingsformulier op het digitaal loket.
Bestrijding van ongewenste dieren op privé-eigendom
https://www.vlaanderen.be/overlast-door-ongewenste-dieren-ratten-muizen-wespen
Wespennest
Via Wespennest.Vlaanderen zoek je op gemeente of postcode en doe je rechtstreeks een aanvraag voor wespenverdelging via de brandweer of maak je een afspraak met een professionele wespenverdelger uit je buurt. Zij komen ter plaatse om het wespennest te verwijderen.
Eikenprocessierups
De rupsen van de eikenprocessievlinder zijn al enkele jaren een bekend verschijnsel en kunnen soms voor de nodige hinder zorgen. Vooral in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september) kan je gezondheidsproblemen krijgen.
Voor de bestrijding op privéterrein sta je als eigenaar zelf in. Staat de boom dicht bij het openbaar domein, dan ben je verplicht de boom te laten behandelen.
Wat als je in aanraking komt met processierupsen?
- Spoel de ogen en de huid.
- Wrijf in met zalf tegen jeuk.
- Reflexspray kalmeert de jeuk ook, al is de spray daar niet echt voor bedoeld.
- ‘Strip’ de huid met plakband om brandharen te verwijderen (vlak na blootstelling).
- Was de kledij grondig met water en zeep (lang programma van de wasmachine op zo hoog mogelijke temperatuur).
- Meld het nest bij de gemeente.
Wat doe je best niet?
- Raak de rupsen niet aan.
- Probeer de rupsen niet zelf weg te branden of met een hogedrukreiniger weg te spuiten. Zo verspreiden de brandhaartjes zich nog sneller.
Ratten en muizen
Heb je last van muizen of ratten in je tuin of huis? Wat nu? Vergif gebruiken of toch niet? Vergif gebruiken is weliswaar een gemakkelijke, maar geen diervriendelijke methode. Het vergif zorgt voor inwendige bloedingen, waardoor het bloed opeenhoopt in verschillende organen. Het dier sterft daardoor een langzame, pijnlijke dood.
Preventie is altijd de eerste én de belangrijkste stap bij knaagdierenbestrijding. Zonder preventieve maatregelen nemen nieuwe ratten en muizen de plaats in van de dieren die je net hebt bestreden. En zo blijf je bezig. Enkele tips:
- Laat geen etensresten rondslingeren.
- Berg voedsel veilig weg in afgesloten tonnen of dozen uit duurzaam materiaal.
- Plaats een compostvat op een verharde ondergrond en sluit goed het deksel.
- Voeder huisdieren 's morgens en niet te veel.
- Ruim regelmatig op in en rond gebouwen.
- Een goed onderhouden riolering vermindert kans op ratten.
Geen succes met de preventieve maatregelen? De volgende stap is het wegvangen van de muizen of ratten. Daarvoor bestaan er verschillende, diervriendelijke opties zoals klemmen.
Meer informatie vind je in de brochure ‘Diervriendelijk beheer van ratten en muizen in en rond je woning’.