Ruimtelijk uitvoeringsplan
We onderzochten waar we in Strombeek-Bever binnen de R0 nog willen verdichten, waar niet, en hoe. We maakten een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op om o.a. het aantal bouw- en woonlagen vast te leggen.
De gemeenteraad stelde op 28 maart 2024 het ontwerp van het RUP voorlopig vast. Van 2 mei 2024 t.e.m. 30 juni 2024 kon iedereen het raadplegen en opmerkingen indienen.
De Gecoro bundelde en coördineerde de reacties en bracht advies uit bij de gemeenteraad.
Op 26 september 2024 stelde de gemeenteraad het RUP definitief vast. Deze beslissing werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 25 november 2024. De datum van inwerking treden is 9 december 2024.
U kan het RUP raadplegen op deze website en op DSI (zie onderaan deze pagina).
Verdichten
Het aantal huishoudens stijgt. Er zijn dus extra woningen nodig. De Vlaamse overheid en provincies vragen dat deze extra woningen voorzien worden op goed gelegen locaties, nabij voorzieningen (school, winkel, huisarts,...) en openbaar vervoer. Ze verkiezen dat deze extra woningen worden gerealiseerd door inbreiding i.p.v. uitbreiding. Dus in de reeds bebouwde omgeving i.p.v. nog extra wijken of linten te bouwen naast de bestaande kernen. Inbreiding kan door bestaande gebouwen op te delen in meer woonentiteiten, door hoger te bouwen, door dichter op elkaar te bouwen, door kleinere woonentiteiten toe te laten (waardoor er meer in hetzelfde gebouw passen),...
Het centrum van Strombeek-Bever is binnen Grimbergen de best gelegen locatie om te verdichten, gebaseerd op het voorstel van categorisering in het Provinciaal Beleidsplan Ruimte.
Het gemeentebestuur heeft onderzocht waar verdichting in Strombeek-Bever verder kan overwogen worden en waar het niet gewenst is. Hier worden nieuwe (bouw)voorschriften aan gekoppeld.
Bouwlaag, woonlaag.
Een bouwlaag is een bruikbare verdieping (gelijkvloers, eerste verdieping, tweede verdieping,...). Een zolder waar je niet kan rechtstaan is dus geen bouwlaag. Een woonlaag is in dit RUP het geheel van bouwlagen in gebruik door één woonentiteit. Als er twee woonlagen zijn toegestaan, betekent dit dat er twee woonentiteiten boven elkaar mogen ingericht worden, vb. een gelijkvloers appartement en een duplex erboven. De overheid kan daarnaast ook bepalen hoeveel woonentiteiten er in totaal per gebouw zijn toegelaten.
Voorbeeld:
Volgens het gewestplan was het in het merendeel van Strombeek-Bever toegelaten om maximaal twee woonlagen te voorzien. Er was geen maximum aantal woonentiteiten bepaald in het gewestplan.
In het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is bepaald dat bijvoorbeeld in de zone "harmonieus dorpsweefsel" normaliter maximum twee woonentiteiten per gebouw toegelaten zijn. Wil iemand meer, dan zullen zij aan enkele voorwaarden moeten voldoen, een meerwaarde voor het algemeen belang moeten voorstellen en aantonen dat hun project in de omgeving past. Benieuwd naar de voorwaarden of voorbeelden van de gevraagde meerwaarde? Lees dan de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO)
In afwachting van het van kracht gaan van het RUP, gold de visie zoals opgenomen in het RUP als beleidsmatig gewenste ontwikkeling. Van zodra het RUP in werking treedt vervalt deze BGO.
Bijlage(n):
- Procesnota 338,9 Kb pdf
- Startnota 6,4 Mb pdf
- verslag infomoment 384,7 Kb pdf
- presentatie infomoment startnota 6,6 Mb pdf
- Scopingnota RUP Gabariten Strombeek-Bever 221,4 Kb pdf
- Besluit gemeenteraad 28.03.2024 107,2 Kb pdf
- Beslissing gemeenteraad 26.09.2024 307,8 Kb pdf
- Bijlage beslissing gemeenteraad 26.09.2024 604,9 Kb pdf
- grafisch plan 3,7 Mb pdf
- stedenbouwkundige voorschriften 839,2 Kb pdf
- toelichtingsnota 7,6 Mb pdf
- Toelichtingsnota bijlage 1-5 1007,7 Kb pdf
- Toelichtingsnota bijlage 6 99,2 Mb pdf
- Advies Gecoro 762,3 Kb pdf
- Register plancompensaties 2,8 Mb pdf
- BGO Gabariten Strombeek-Bever 56,7 Kb pdf