Sociale media

In de maand maart doet lokaal bestuur Grimbergen jou even stilstaan bij deze vraag: 

Wat is de invloed van sociale media op onze gezondheid?

Met onze smartphone zijn we tegenwoordig overal, altijd en met alles en iedereen verbonden. Via tal van sociale netwerken (of kanalen) zoeken en delen we informatie, nieuws, foto's, filmpjes, reacties ... 

Je digitale balans kan je zien als de verhouding tussen je online- en offlineactiviteiten. Is die verhouding min of meer in evenwicht, dan zit je digitale balans goed.

Hoeveel schermtijd is té veel?

Schermen nemen een groot deel van onze tijd in beslag. Soms lijkt het alsof we vaker online dan offline zijn. Je digitale balans kan je zien als de verhouding tussen je online- en offlineactiviteiten. Is die verhouding min of meer in evenwicht, dan zit je digitale balans goed. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: schermtijd is niet alleen een vorm van ontspanning, we hebben schermen ook nodig voor school of werk en om in contact te blijven met anderen. 

Ben jij digitaal in balans? Doe hier de test.

Ben je jonger dan 18 jaar? Heb je vragen?

Er zijn hulpmiddelen om jongeren (tot 18 jaar) te helpen op sociale netwerken. Cybersquad is een zelfhulp- en informatieplatform door jongeren voor jongeren. Het behandelt alle problemen die men kan tegenkomen op sociale netwerken. 

Heb je een vraag? Wil je advies? Dan kan je hier terecht: cybersquad.be

Tips voor ouders: 

  • Hou de dialoog met je kinderen op gang, maar respecteer hun privacy. Informeer hen over de risico's van de platformen. Als jouw kinderen je vertrouwen, zullen ze zich tot jou wenden in tijden van nood. 
  • Moedig je kinderen aan om in het echte leven met elkaar om te gaan, te sporten en uit te gaan. Geef het goede voorbeeld. 
  • Probeer de schermtijd zoveel mogelijk te beperken. Maak met hen afspraken over schermvrije zones in huis (bv. de slaapkamer). Het is ook aan jou om de regels te respecteren. 
  • Stel voor dat ze 'likes' verbergen of meldingen blokkeren. 

'Sociale media' - Infosessie voor ouders van 6- tot 16-jarigen

Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Ze chatten, klikken, liken, taggen en swipen. 

Zijn WhatsApp, Snapchat, Instagram of TikTok ook dagelijkse kost voor jou? Of net niet? Hoe zit het met online reputaties, wat doen sociale media met je gezin en hoe kan je grenzen stellen?
Deze sessie staat garant voor een grondige input van informatie, tips en inspiratie!

Kom naar de gratis vorming voor ouders (i.s.m de opvoedingswinkel en Veilig online). Opgelet: vooraf inschrijven is verplicht:

  • Wanneer: op donderdag 21 maart 2024 om 19 u.
  • Waar: in Cultuurcentrum Strombeek (Zaal Hemmerechts, Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen)

Schrijf je hier in

   

Of trek jouw wandelschoenen aan en kom meer te weten over 'de invloed van sociale media op onze gezondheid' tijdens De Gezondste Wandeling:

Van 1 maart 2024 tot eind mei 2024 vind je De Gezondste Wandeling op de Grimbergse Kapellenwandeling, een wandeling van zo’n 10,6 km.

Meer informatie vind je hier.