Straatverlichting terug wat langer aan

Vanaf 9 oktober zal de openbare verlichting doven om middernacht in plaats van om 23 uur en de straatverlichting zal voortaan ook in de nacht van zondag op maandag branden.

Eerder besloten Fluvius en de lokale besturen om gezamenlijk over te gaan naar ‘energieloze nachten’, waarbij de straatverlichting 's nachts gedoofd werd. Hierdoor verminderden we samen de CO2-uitstoot en beperkten we de oplopende energiekosten. Een sterke daad in kader van duurzaamheid.

De lokale besturen vonden het echter wel belangrijk om hierbij naar de feedback van de inwoners te luisteren. Vele inwoners gaven aan dat ze achter het principe van het doven in het midden van de nacht staan, maar dat doven om 23 uur te vroeg was. Daarom werd nu besloten om het doven van de verlichting uit te stellen tot middernacht.

Nieuwe afspraken

Concreet zal de openbare straatverlichting nu 20 uur per week gedoofd worden in plaats van 30 uur. Dat komt neer op 75% van de tijd brandende straatverlichting en 25% van de tijd gedoofde lichten. De straatverlichting zal telkens branden van zonsondergang tot middernacht en van 5 uur tot zonsopgang. Het weekendregime blijft van kracht op zondagnacht, waardoor de straatverlichting dus voortaan ook aan blijft in de nacht van zondag op maandag. 

Geen impact op de criminaliteit

Bij inwoners kwam de vraag regelmatig terug of het doven van de straatverlichting een impact heeft op de criminaliteit. Het antwoord is, kort samengevat: neen. Dat blijkt uit een bevraging bij de 23 verschillende politiezones van provincie Vlaams-Brabant, georganiseerd door gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren. In geen enkele van de politiezones werd een impact op de criminaliteitscijfers opgemeten. Uit dezelfde bevraging blijkt ook dat er geen stijging is van het aantal verkeersongevallen. De resultaten liggen in lijn van eerdere bevindingen in provincies West-Vlaanderen en Limburg.

Waarom 20 uur per week lichten doven?

Het doven van straatverlichting is goed voor het klimaat, voor de natuur en voor de budgetten.

Vóór de overschakeling naar ledlampen bedroeg de uitstoot van straatverlichting in Vlaanderen nog 98 000 ton CO2/jaar. Dat wordt teruggebracht tot 54 000 ton CO2/jaar (-45%) wanneer Vlaanderen tegen eind 2028 volledig is overgestapt op ledverlichting.

Door de straatverlichting te doven volgens de nieuwe afspraken, wordt de uitstoot nog verder teruggedrongen met 13 500 ton CO2/jaar, zelfs na de overschakeling op leds.

De steden en gemeenten zetten hiermee een belangrijke gezamenlijke stap om de energiefacturen onder controle te houden in tijden waarin de energieprijzen sterk fluctueren.

De regeling wordt uitgerold in 29 steden en gemeenten in de regio Halle-Vilvoorde: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Herne, Halle, Kampenhout, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Wemmel en Zaventem.

Gepubliceerd op dinsdag 19 sep 2023 om 14.25 u.