Bescherm je huid tegen schadelijke UV-straling

Wanneer je 's ochtends de deur uitgaat, is het verstandig eerst even de UV-index te checken. De UV-index is gebaseerd op gegevens van het KMI in Ukkel en meet de kracht van de zon op een schaal van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). De zonkracht wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals tijdstip van de dag, tijd van het jaar, bewolking, hoogte, locatie en omringende oppervlakten.

Ook bij tuinieren, fietsen of een terrasje

Als we naar zee gaan, zit de zonnemelk ongetwijfeld in de strandtas. Waar we niet bij stilstaan: ook bij simpele activiteiten zoals een terrasje doen, picknicken, in de tuin werken of fietsen in de zon doorprikt de UV-straling onze huid. 

Beschadiging in minder dan 15 minuten

Dit is even schrikken, maar UV-stralen kunnen onze huid al in minder dan 15 minuten beschadigen! In de zomer smeren we automatisch, maar we vergeten dat de zon vanaf maart al even krachtig schijnt als in augustus.

UV-straling doet ons bruinen, maar veroorzaakt tegelijk zonnebrand, vroegtijdige veroudering en oogschade. Zelfs het immuunsysteem kan eronder lijden. Het is daarbovenop de voornaamste oorzaak van huidkanker. De straling bereikt ons rechtstreeks via de zon, maar kan ook op verschillende oppervlakten weerkaatsen en via deeltjes in de lucht verspreiden. 

Zonnebrandcrèmes bieden geen volledige bescherming en moeten gebruikt worden in combinatie met schaduw en kledij.


Bescherming nodig vanaf UV-index 3

Pas consequent deze drie tips toe: zon weren, kleren, smeren. Bescherm jonge kinderen extra goed en vermijd de zonnebank!

Zon weren: blijf tussen 12 u. en 15 u. zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling verhogen.

Kleren: bedek de huid met beschermende kledij, draag een hoofddeksel en een zonnebril met UV-bescherming. Dicht geweven stoffen geven een betere bescherming.

Smeren: smeer om de 2 uur de onbedekte huid royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters én waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en moeten gebruikt worden in combinatie met schaduw en kledij. Smeer zeker na zweten, zwemmen en afdrogen.

Bron: www.uv-index.be; www.meteo.be