Vanaf 1 januari 2024: nieuwe afvalzakken voor restafval en gft

Ook Grimbergen kiest volgend jaar voor de unizak.


De unizak, dat zijn de uniforme zakken van intercommunale Intradura voor de ophaling van restafval, pmd en gft.

Met de unizak gebruiken we in Grimbergen straks dezelfde zak als in de andere gemeenten waarin Intradura actief is. Dat betekent dus dat je de zakken voor Grimbergen niet alleen in jouw vertrouwde winkel, maar ook in de verkooppunten van onze buurgemeenten kan kopen.

Afval sorteren: eenvoudiger, efficiënter en vooral duurzamer

De bekende rode restafvalzak wordt vervangen door een zwart exemplaar. De gft-zak behoudt zijn groen-witte kleur. Beide zakken komen in drie formaten: 60 liter, 30 liter of 15 liter. Zo kies je het juiste formaat precies op maat van jouw afvalproductie.

Voor de pmd-zak verandert er niets. De blauwe zak was in Grimbergen al eentje van Intradura en blijft dus gewoon in gebruik.

Tarieven

 restgftpmd
100 l//€ 0,25
60 l€ 2€ 1€ 0,15
30 l€ 1€ 0,50/
15 l€ 0,50€ 0,25/

* Op de rollen restafval en gft zitten 10 zakken/rol, bij pmd is dit 20 zakken /rol.

Wat met jouw huidige zakken?

Er wordt een overgangsperiode van 6 maanden voorzien. Als je nog gemeentelijke restafval- of gft-zakken hebt liggen, dan kan je die gewoon opgebruiken. Je mag ze dus blijven aanbieden op de dag van de ophaling, Intradura neemt ze mee. Heb je na de overgangsperiode nog oude zakken in je bezit, hierover zal gecommuniceerd worden op een later tijdstip.

Regeling recyclagepark

Een andere wijziging in het gemeentelijke afvalbeleid betreft het beheer van het gemeentelijke recyclagepark. Dat is vanaf 1 januari 2024 ook volledig in handen van Intradura. Voor inwoners verandert er niets: de bestaande tarieven en de openingsuren blijven behouden. Een afspraak maken is wel nog steeds noodzakelijk en kan via de website https://intradura.mijnrecyclagepark.be of telefonisch op 02 334 17 40.

Ook het recyclagepark in Koningslo blijft tot nader order toegankelijk voor de Grimbergenaar. Reserveren voor een bezoekje daar kan via https://incovo.mijnrecyclagepark.be of telefonisch op 02 255 94 70.

Gepubliceerd op vrijdag 15 dec 2023 om 12.15 u.