Veel gestelde vragen

Callcenter

Voor vragen over gezondheid is er het callcentrum van de federale overheid: 0800 14 689.
Bereikbaar op werkdagen van 8 tot 20 uur en in het weekend van 10 tot 20 uur.

Telefoonnummers

De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen:

- Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
- Voor vragen over economie: 0800 120 33
 

U kan onze lokale diensten ook altijd bereiken via het nummer: 02 260 12 11

Vaccinatiecentra

Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce vaccinatie binnenkort een beslissing. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen

Meer over de volgorde van vaccineren

Iedereen krijgt een uitnodiging

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren. 

Voor onze regio weden complex Zijp in Wemmel en JDK Hall in Londerzeel geselecteerd als vaccinatiecentrum.

Op weg naar groepsimmuniteit

De timing hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins en een vlotte vaccinatie in minstens 120 vaccinatiecentra verspreid over heel Vlaanderen. 

Als er 200 centra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70 % van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen. 

Vaccinatie in het vaccinatiecentrum

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Tegen 16 januari is duidelijk waar die gaan komen en tegen midden februari moet elk centrum klaar zijn. Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden aan huis gevaccineerd.

Hoe verloopt de vaccinatie? 

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. Een vaccinatielijn kan je vergelijken met een lopende band. Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.  

Alle actuele informatie inzake COVID-19 vaccinaties vindt u hier: https://www.laatjevaccineren.be/covid-19.

 

Overzicht FAQ van toepassing vanaf 7 maart 2022

FAQ 2022 03 07 NL.pdf676,6 Kb(pdf)