Neem een kijkje op onze vacaturewebsite. Vindt u een job die u aanspreekt? Neem dan eerst de toegevoegde documenten door (infobundel, functiebeschrijving, …). Hierin vindt u, naast de loongegevens, aan welke voorwaarden u moet voldoen om te kunnen deelnemen. Meestal wordt het verloop van de selectieprocedure en de planning ook reeds meegedeeld.
In het vacaturebericht en de infobundel staat vermeld hoe u kan solliciteren voor de betreffende procedure: via email naar het gespecifieerde emailadres, via een sollicitatieformulier, …
Zorg er ook voor dat u de gevraagde documenten (zoals CV, motivatiebrief, kopij diploma, …) bijvoegt.
Vindt u geen gepaste vacature maar wenst u graag op de hoogte te blijven van onze jobaanbiedingen? Laat uw gegevens dan opnemen in ons spontaan sollicitantenbestand. Zo wordt u als eerste op de hoogte gesteld van elke nieuwe vacature.
Om toegang te hebben tot een functie bij het gemeentebestuur, moet u:
- een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor je solliciteert. Dat wordt getoetst aan de hand van een uittreksel uit het strafregister. Dit uittreksel wordt opgevraagd bij uw indiensttreding. Hebt u daarop een ongunstige vermelding, dan kan u een schriftelijke toelichting voorleggen. Let op, voor sommige functies wordt er een specifiek model gevraagd. Neem daarom steeds grondig de infobundel door van de functie waarvoor u solliciteert.
- de burgerlijke en politieke rechten genieten;
- medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie (enkel voor functies met verhoogde waakzaamheid, veiligheidsfuncties en functies in de zorg, wordt er een medisch onderzoek uitgevoerd bij indiensttreding).
Om in aanmerking te komen voor aanwerving, moet u:
- voldoen aan de vereiste over de taalkennis;
- voldoen aan de diploma- en/of ervaringsvereisten zoals bepaald in de infobundel;
- slagen voor de selectieprocedure.
In een overheidsinstelling geeft het niveau van jouw diploma toegang tot bepaalde niveaus van tewerkstelling. Eens u bij het lokaal bestuur werkt, kan u onder bepaalde voorwaarden en mits een aantal jaren ervaring doorgroeien naar een hoger niveau. Voor bepaalde functies wijken we af van de diplomavereiste. In dat geval legt u een niveautest of capaciteitsproef af.
U kan ook solliciteren voor een functie van een lager niveau dan uw diploma, maar hou er rekening mee dat uw loon bepaald wordt op basis van uw tewerkstellingsniveau en niet op basis van uw diploma.
De niveaus en de daarmee overeenstemmende diploma’s of getuigschriften zijn:
- niveau A: ofwel een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs;
- niveau B: ofwel een bachelordiploma, ofwel een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs;
- niveau C: een diploma van het secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs;
- niveau D: geen diplomavereiste, tenzij anders bepaald in de infobundel;
- niveau E: geen diplomavereiste.
Bent u niet zeker of uw diploma in aanmerking komt? Vraag het even na in uw onderwijsinstelling of via Onderwijs Vlaanderen.
Indien u uw diploma in het buitenland behaalde, moet u een gelijkwaardigheidsattest aanvragen bij het Vlaams Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling NARIC Vlaanderen. Dit attest moet u bij aanwerving kunnen voorleggen.
Indien u uw diploma in een andere taal hebt behaald, moet u bewijzen dat u het Nederlands voldoende beheerst. Dit kan enkel door het voorleggen van een “bewijs van taalkennis” bij aanwerving.
Volgende bewijzen van kennis van het Nederlands zijn geldig als bewijs van taalkennis:
- Bewijzen uitgereikt door instellingen waarin het Nederlands de onderwijstaal is, die wettelijk of decretaal erkend zijn in het vereiste niveau van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen;
- Bewijzen die de Huizen van het Nederlands van Brussel, Antwerpen en Gent uitreiken op de niveaus A2 en B1 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen aan de hand van de niveaubepaling;
- Taalcertificaat SELOR.
Er zijn verschillende soorten procedures. In de infobundel vindt u steeds over welk type selectieprocedure het gaat. Volgende procedures zijn toegankelijk voor externe kandidaten:
- Aanwervingsprocedure: dit is een selectieprocedure die zowel toegankelijk is voor externe als voor interne kandidaten.
- Een verkorte procedure: dit is een versnelde selectieprocedure om acute noden sneller op te vangen. Het gaat om contracten voor bepaalde tijd. Om een contract voor onbepaalde tijd te krijgen, moeten de kandidaten die via een dergelijk contract tewerkgesteld zijn deelnemen aan een aanwervingsprocedure op een later moment.
Als uw kandidatuur aanvaard wordt, wordt u uitgenodigd voor deelname aan de selectieproeven. De proeven bestaan uit één of meerdere selectietechnieken en de selectie eindigt altijd met een gesprek met een selectiecommissie waarbij er gepeild wordt naar uw motivatie en talenten.
De andere proeven kunnen onder meer de volgende zijn:
- Een praktische proef
- Een schriftelijke proef
- Een PC-proef
Deze proeven kunnen aangevuld worden met psychotechnische proeven of een assessment center.
Om te slagen moet je minstens 50% behalen op elk selectie-onderdeel en minstens 60% op het totaal van de selectieprocedure. De selectieprocedure resulteert in een bindende rangschikking in volgorde van de behaalde punten. Bent u de beste kandidaat binnen een aanwervingsprocedure? Dan wordt u een job aangeboden.
Voordat de selectieprocedure wordt opgestart, wordt beslist of een wervingsreserve zal worden aangelegd voor de desbetreffende functie. Alle geslaagde kandidaten die niet onmiddellijk worden aangesteld, maar wel geslaagd zijn, worden in de wervingsreserve opgenomen. Wanneer er beroep gedaan wordt op de reserve, worden de kandidaten in volgorde van het behaalde resultaat geraadpleegd.
De selectiecriteria voor een selectieprocedure liggen op voorhand vast en vindt u terug in de functiebeschrijving. Meerdere juryleden beoordelen uw examen. Er wordt gewerkt met een jury die bestaat uit een combinatie van interne en externe deskundigen, die stuk voor stuk expert zijn in hun vakdomein. De schriftelijke selectieproeven worden anoniem aan de jury bezorgd.
Absoluut. Na de vaststelling van de resultaten van de selectieprocedure door het college van burgemeester en schepenen of het vast bureau, wordt u op de hoogte gebracht van uw resultaat. U krijgt dan de mogelijkheid om uw examen in te kijken, volgens het principe van openbaarheid van bestuur en inzagerecht. Dit kan door uw verzoek per mail in te dienen via selectie@grimbergen.be samen met een kopie van uw identiteitskaart. De termijnen binnen dewelke wij u de resultaten moeten vrijgeven vindt u in de rechtspositieregeling.
U kan beroep aantekenen bij de Raad van State. U krijgt meer informatie rond de te volgen procedure in bijlage van de brief met uw resultaten.
In het kader van een loonsimulatie of bij je start als werknemer van lokaal bestuur Grimbergen hebben we nog wat info van je nodig.
Vul hier het inlichtingenformulier in.
Naast het arbeidsreglement wordt specifiek in openbare besturen ook een rechtspositieregeling (RPR) opgesteld. Hierin bepaalt het bestuur zelf het statuut van hun personeel, weliswaar binnen bepaalde regelgeving.
De laatste versie van de RPR van lokaal bestuur Grimbergen, vindt u hieronder in de bijlage.