Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Nationaal nummer 1722

Stormweer tijdens corona

E-loket voor niet-dringende oproepen naar de brandweer.
 
Het KMI kondigt voor de komende dagen de mogelijkheid tot stormweer aan.
De overheid opent dan doorgaans de hulplijn 1722, waar je terecht kan voor niet-dringende brandweerhulp bij wateroverlast of stormschade.

Echter, zolang er specifieke coronarichtlijnen gelden, wordt de noodcentrale maximaal ontlast en worden de oproepen naar het nummer 1722 voor steden en gemeenten die beschermd worden door hulpverleningszones met een e-loket, meteen doorverwezen naar dat e-loket.

Heb je dus tijdens noodweer niet-dringend hulp nodig en woon je in het arrondissement Halle-Vilvoorde (of Kortenberg en deelgemeenten), dan surf je best meteen naar ons e-loket: www.vlaamsbrabantwest.be/stormschade/

Heb je dringende hulp nodig voor brand, persoonsongevallen, levensbedreigende situaties? Of heb je een niet-dringende interventie nodig en beschik je niet over een internetverbinding?

Bel of app dan 112.
 
Meer info over de werking van 1722 in de noodcentrales:  https://112.be/nl/niet-dringend

Nationaal nummer 1722 voor niet-dringende oproepen naar de brandweer.
 
Op 1 augustus 2017 mocht de FOD Binnenlandse Zaken het nationaal nummer 1722 lanceren dat bedoeld is voor niet-dringende oproepen naar de brandweer Het doel van het project 1722 is om de inkomende oproepen anders te organiseren zodat de 112 oproepen 112 een voorkeurbehandeling kunnen krijgen.
 
Bij noodweer krijgen de noodcentra 112 op zeer korte termijn een groot aantal oproepen te verwerken betreffende incidenten die door de burger als dringend worden ervaren maar waarbij de onmiddellijke tussenkomst van de brandweer niet strikt vereist is (in die zin dat ze niet levensreddend zou zijn) en gegeven de omstandigheden (noodweer) bovendien niet mogelijk.
 
Het gevolg is echter dat de oproepen n.a.v. dewelke echt dringende noodhulp vereist is, vaak te lang in wacht moeten staan op de lijnen 112 en 100.
 
Om dit probleem op te lossen wordt een apart nummer ingevoerd: 1722. Op dit nummer zullen –voorlopig enkel ten tijde van hevig(e) wind/regen/stormtij/onweer – de oproepen voor niet-dringende brandweerhulp worden afgehandeld zodat de noodnummers 112 en 100 voorbehouden kunnen blijven voor de echte noodgevallen.
 
Belangrijk :
-        1722 dient niet om sneller geholpen te worden bij stormschade of wateroverlast, maar wel om het noodnummer 112 vrij te maken voor dringende oproepen
 
-        De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.
 
-        Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt. Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.
 
-        Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht om een brandweerinterventie voor wateroverlast en/of stormschade aan te vragen.

Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West :      
e-loket : www.zvbw.be of www.vlaamsbrabantwest.be