Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Verstandig met energie omgaan

 

Lach jij ook groen bij het zien van je energierekening ?

Op het eind van de maand een flinke energierekening krijgen is niet zo tof. Eigenlijk zou je deze euro‘s graag aan iets leukers uitgeven. Er zijn zeker manieren om je factuur te doen dalen zonder al te grote inspanning of comfortverlies. Met het aanpassen van je gedrag kan je al heel sterk besparen op je energieverbruik.

Sluipverbruik
- Schakel alle standby lichtjes uit (pc, video, tv, muziekinstallatie,…), dit kan het makkelijkst door een stekkerblok met aan/uit knop
- Haal opladers op tijd uit het stopcontact, deze verbruiken ook stroom als de gsm (of laptop of kruimeldief of …) niet aangesloten of reeds opgeladen is
Verlichting
- Vervang je lampen door spaarlampen of led-verlichting
- Laat geen verlichting branden in kamers waar niemand aanwezig is
Verwarming
- Sluit deuren
- Gebruik een tochthond
- Laat je radiator vrij, dus geen overhangende gordijnen
- Plaats radiatorfolie achter je radiator
- Schakel de thermostaat een half uur voor het slapen gaan uit
- Laat je verwarmingsinstallatie goed afstellen
Huishoudelijke taken
- Ontdooi regelmatig je diepvries, een ijslaagje van 2mm kan al heel wat meerverbruik betekenen
- Kook met de deksels op de potten
- Hang de was vaker buiten in plaats van de droogkast, deze is een echte energieslokop

Je kan ook veel leren door je energieverbruik goed in de gaten te houden. Dit doe je door wekelijks je meterstanden bij te houden.

Betaal jij je ook blauw om je huis te verwarmen ?

Met het aanpassen van je gedrag kan je al een eerste stap zetten in het besparen op je energiefactuur. Maar wil je nog verder gaan, dan kan je eens kijken hoe je je huis zo kan (ver)bouwen dat je een minimum aan energie nodig hebt om je huis te verwarmen.

Isoleren van dak
De meeste warmte van je huis gaat verloren via het dak. Met het isoleren van je dak hou je dus heel veel warmte binnen en verlies je dus minder energie.

Isoleren van muren
Ook via de buitenmuren verlies je warmte. Vroeger was isoleren in de buitenmuren geen gewoonte, maar in nieuwbouw wordt het nu zeker toegepast. Ook bij verbouwingen kan je nagaan of het mogelijk is om je buitenmuur te isoleren.

Ventileren
Geen isolatie zonder ventilatie. Een goed geïsoleerd huis kan voor problemen zorgen indien niet goed wordt geventileerd. Dit betekent dat de vervuilde lucht (met vocht) wordt afgevoerd en verse lucht wordt binnengebracht. Hiervoor bestaan diverse systemen, al dan niet mechanische gestuurd.

Hoogrendementsglas
Ramen zijn absoluut geen goede isolator, maar er zijn wel grote verschillen tussen het soort glas. Kies dan ook zeker voor glas met een lage K-factor (maximum 1,1). Ook voor oud dubbel glas loont het zeker de moeite om deze te vervangen.

Verwarmingsinstallatie
Is je ketel aan vervanging toe of al redelijk van leeftijd, overweeg dan zeker de aanschaf van een hoogrendementsketel. Laat deze ook goed afstellen. Je zal zeker het verschil merken op je energieverbruik.

Bekijk jij de toekomst door een roze bril ?

Heb je je gedrag en huis aangepast dan kan je nog een stapje verder gaan. Zo zet je in op een leefbare toekomst voor de volgende generaties bij ons en elders. Zo is algemeen geweten dat onze aarde te lijden heeft onder het broeikaseffect en dat de fossiele brandstoffen eindig zijn. Bovendien leven we in het westen boven onze “natuurlijke” stand.

Groene of hernieuwbare energie
De energievoorraden op basis van fossiele brandstoffen zijn eindig. Via het zelf opwekken van groene energie of door groene energie aan te kopen speel je al in op de slinkende energievoorraad. Het gebruik van groene energie mag echter geen reden zijn om er niet meer zuinig mee om te springen.

Mobiliteit
Naast je woonst is het gebruik van een wagen of ander transport een grote producent van CO2 en gebruiker van fossiele brandstoffen. Door vaker het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken bespaar je heel wat fossiele brandstoffen en zorg je voor een beter milieu.

Vlees versus vegetarisch
De productie van vlees zorgt voor een groot landgebruik en een grote uitstoot van CO2. Toch kan een goed stuk vlees wel eens smaken. Maar misschien is het niet nodig om elke dag die behoefte te bevredigen en kan je best eens één dag per week je portie vlees achterwege laten.

Materiaalgebruik
Zowel bij de (ver)bouw(ing) van je huis als bij je dagelijkse aankopen heb je een grote keuze uit materialen. Maar niet al deze materialen zijn even milieuvriendelijk. Je kan er bijvoorbeeld op letten of het van ver moet komen, hoe milieuvriendelijk het geproduceerd wordt, of het leidt tot afval, enz. Dit kan je keuze van aankoop mee bepalen.

Solidair met het zuiden
Wij komen in ons leven niet al te veel te kort. Meer nog, eigenlijk verbruiken we veel meer van de natuurlijke materialen dan zou mogen. Zo moeten de mensen in het zuiden het met veel minder stellen. We kunnen enerzijds er op letten dat we zelf zo weinig mogelijk boven onze “natuurlijke” stand leven en we kunnen ook de mensen in het zuiden op zoveel mogelijk manier steunen. De aankoop van “eerlijke” producten is dan een eerste stap in de goede richting.

Je kan de impact van je eigen manier van leven meten aan de hand van de ecologische voetafdruk. Bedoeling is dat deze voetafdruk gelijk verdeeld wordt over alle mensen aanwezig op aarde. Nieuwsgierig naar je eigen voetafdruk: http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk.

Bron: Provincie West-Vlaanderen