Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Verven en vernissen

De juiste keuze verven en vernissen

De verfkeuze

Als je vandaag een doe-het-zelf winkel of verfwinkel binnenstapt, heb je een ruim aanbod aan verfsoorten. De ene soort is al milieuvriendelijker dan de andere.
Je kan verven in twee grote categorieën indelen: de synthetische verven en de natuurverven. Een verf bevat 3 grote bestanddelen nl. een bindmiddel, een oplosmiddel en pigmenten. In synthetische producten zijn die afkomstig van stoffen uit de aardolienijverheid. Bij synthetische verven worden vluchtige organische stoffen gebruikt als oplosmiddel, die verdampen ook na het aanbrengen van de verf. Het zijn vooral die vluchtige organische stoffen of VOS die schadelijk zijn voor het milieu en voor uw gezondheid. Watergedragen synthetische verven bevatten minder solventen maar zijn nog niet solventvrij, er zijn nog 5 tot 10% VOS aanwezig in de verf.
Naast de synthetische verven zijn er ook de natuurverven. Deze verven zijn grotendeels samengesteld uit plantaardige en minerale stoffen. De solventgedragen natuurverven bevatten natuurlijke harsen en hun oplosmiddel bestaat uit terpentijn of citrusolie. Er bestaan ook watergedragen natuurverven, hier komen geen organische oplosmiddelen aan te pas, het oplosmiddel is water.
Een vaak gebruikte verf is synthetische alkydverf. Helaas is dit ook de meest milieuschadelijke verf. Deze alkydverf bevat soms tot wel 50% vluchtige oplosmiddelen zoals terpentine (= white spirit)!
Hoe herken je nu een milieuvriendelijke verf?
Kijk naar de gebruiksaanwijzing. Als je de verf moet mengen met terpentine (= white spirit) dan heb je een synthetische verf vast.
Mag je de verf aanlengen met water of terpentijn, dan heb je een milieuvriendelijkere keuze gemaakt.
Let wel: verwar terpentine niet met terpentijn. Terpentijn wordt gewonnen uit naaldbomen, terpentine (of white spirit) is een aardoliederivaat.
Wil je echter niet afstappen van synthetische verven, kies dan voor een verf met minder VOS (vluchtige organische stoffen). High solid verven (15-20% VOS) zijn vooral geschikt voor buitenschilderwerk. Waterverdunbare verf of acrylverf (10% VOS) is geschikt voor binnenschilderwerk. Ook de waterverdunbare alkydverf of 'hybride verf' bevat zeer weinig VOS.

Milieuvriendelijk werken tijdens en na het schilderen

• Maak de ondergrond schilderklaar . De beste keuze is om nat te schuren met waterbestendig schuurpapier. Afkrabben van oude verflagen met een krabber of glasscherven is het minst schadelijk voor het milieu maar meestal is dit onbegonnen werk. Je kunt de verflaag ook afbranden met hete lucht, dit is een milieuvriendelijk hulpmiddel voor de krabber. Afbranden met de vlam is milieuonvriendelijk en gevaarlijk. In de hete vlam ontstaan zeer giftige dampen. Vermijd ook afbijtmiddelen die zijn immers milieuonvriendelijk.
• Zorg dat de te verven ondergrond droog, effen en stofvrij is. Informeer je goed. Hoe beter de voorbereiding, hoe beter en duurzamer het eindresultaat.
• Vaak gebeurt het dat je meerdere lagen moet schilderen om een gewenst effect te bekomen. Afhankelijk van het type verf is de wachttijd tussen de lagen verschillend. Je hoeft je verfborstel niet uit te spoelen tussen de lagen door. Als je ze gewoon in vershoudfolie wikkelt of in een plastiekzak stopt (goed afgesloten van de lucht) kan je ze gerust een paar dagen laten liggen. Voordeel hierbij is dat je de verfborstel maar één keer hoeft te spoelen als al het schilderwerk gedaan is.
• Verlucht steeds de ruimtes.
• Spoel nooit borstels af onder de kraan, maar maak ze schoon in een potje of een emmer met water. Ook verven op basis van water vormen een risico in de afvalfase. De conserveringsmiddelen in de waterverdunbare verven kunnen de werking van de waterzuiveringsinstallaties immers belemmeren. Dit afval hoort bij het KGA.
• Lege verfblikken moet je afvoeren als KGA.
• Een tip bij het kiezen van kleuren: Lichte kleuren genieten de voorkeur omdat ze het licht in het lokaal helpen verspreiden. Lokalen met donkere kleuren vereisen meer lichtvermogen omdat ze meer licht absorberen.

Bron: Provincie West-Vlaanderen