Verwijder nu asbest goedkoop uit huis en tuin dankzij subsidies voor ophaling

Een tijdelijke subsidie vanuit de Vlaamse overheid maakt de ophaling van grote hoeveelheden hechtgebonden asbest tot 80% goedkoper. Kleine hoeveelheden breng je nog steeds zelf naar het recyclagepark.


Duurzaam besparen op je energiefactuur kan door je woning beter te isoleren. Veel eigenaars gaan dan ook zelf aan de slag of nemen een aannemer onder de arm. Maar in heel wat woningen werd vroeger asbest gebruikt en die schadelijke vezels ben je liever kwijt. Sinds begin dit jaar faciliteren onze gemeente en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), in samenwerking met Intradura, de huis-aan-huisophaling van grote hoeveelheden asbestafval van woningen en bijgebouwen. Die subsidie is een samenwerking met de OVAM en de Vlaamse overheid en past binnen de doelstelling van een Asbestveilig Vlaanderen 2040.

Al 31 inwoners dienden een aanvraag in en verzekeren zich zo van een gezonde, asbestvrije leefomgeving.


Intradura is de uitvoerder van dit project; alle aanvragen gebeuren dus via de website van deze afvalintercommunale.
Dit aanbod geldt voor particuliere woningen en aanpalende gebouwen. Bevat je huis, garage of tuinhuis een dak, onderdak of andere hechtgebonden asbest (bekendste voorbeeld: golfplaten), dan kan je een beroep doen op deze dienstverlening. Al 31 inwoners dienden een aanvraag in en verzekeren zich zo van een gezonde, asbestvrije leefomgeving.

Opgelet: niet-hechtgebonden asbest (isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen, plaaster ...) is veel gevaarlijker omdat de vezels makkelijk vrijkomen en moet daarom steeds door een erkend bedrijf verwijderd worden.

Met kleine hoeveelheden asbestafval kan je nog altijd op het recyclagepark terecht. Sinds 1 januari 2021 moet je het wel luchtdicht verpakken in doorzichtige plastic bouwfolie (minimum 0,1 mm dikte). Daarna deponeer je het in de asbestcontainer. Bescherm ook jezelf en draag veiligheidskledij!

Dit biedt Intradura aan:

• Ze bezorgen asbestzakken of een container aan huis. Per asbestzak (max. 6) betaal je € 30. Voor een asbestcontainer (max. 2) betaal je € 170. Je krijgt 2 sets veiligheidskledij (een wegwerpoverall, handschoenen en een FFP3-masker).

• Een asbestcoach komt ter plaatse om jou te informeren, de zakken en/of de veiligheidskledij te geven en de praktische zaken te regelen.

• Zakken of container gevuld? Intradura regelt de ophaling.

Meer informatie vind je op www.intradura.be/asbest-verwijderen.  

Een aanvraag indienen doe je via www.intradura.be/nl/asbest-aan-huis-laten-ophalen.

Gepubliceerd op vrijdag 21 okt. 2022 om 10.15 u.