Voetgangersbeweging

Met de steun van federaal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet lanceerden de Voetgangersbeweging, Tous à Pied en walk.brussels de eerste Belgische Voetgangersbarometer. De vragenlijst brengt de noden van de voetganger in kaart en polst naar de bewandelbaarheid van Belgische steden en gemeenten. Het doel van de bevraging is om kennis te verzamelen over de ervaringen van voetgangers om het beleid hierop te kunnen afstemmen.

Georges Gilkinet, federaal Minister van Mobiliteit: 
“In ons dagelijks leven wandelen we allemaal elke dag, maar paradoxaal genoeg hebben we heel weinig gegevens over de noden van voetgangers. Ook over de verschillende noden van hoe mannelijke en vrouwelijke voetgangers zich verplaatsen in de openbare ruimte weten we heel weinig. Op basis van de verzamelde gegevens uit de enquête kunnen we ons beleid aanpassen, op de noden van voetgangers. Ik wil prioriteit geven aan de bescherming van de meest kwetsbare en actieve weggebruikers. Dat is belangrijk om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. En als we meer mensen kunnen aanmoedigen om te wandelen, heeft dat ook een positieve impact voor het klimaat. Daar wil ik volop aan bijdragen.”

Waarom deze barometer?

  • Omdat we allemaal voetganger zijn, elke dag. Te voet naar het werk of naar school; tijdens het shoppen; al wandelend met of zonder hond; wanneer we op straat komen om mensen te ontmoeten of enkel voor de laatste meters richting bus, fiets of auto. We hebben het recht om vlot, veilig en comfortabel te voet te gaan.
  • Er zijn te weinig cijfers rond voetgangers en meten is weten. Om de voetganger op de kaart te zetten en concrete aanbevelingen te doen hebben we jou nodig. Laat je stem horen en maak duidelijk wat de grootste groep weggebruikers nodig heeft.
  • Neem 15 minuten de tijd om de vragenlijst in te vullen. Wie wil, maakt kans op een speciaal voetgangersgeschenk! Deelnemen kan tot en met 30 juni.


Klik HIER  om deel te nemen aan de barometer.