Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Volkssterrenwacht Mira

Men mag van Volkssterrenwacht Mira zeker stellen dat ze overal in ons land ruime bekendheid geniet. Sinds 1967 gevestigd in de voormalige abdijhoeve Fenikshof in het centrum van Grimbergen, is Mira in de loop der jaren uitgegroeid tot een dynamische vereniging waar alle geïnteresseerden welkom zijn om kennis te maken met of actief bezig te zijn rond sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.

Mira kan individueel of in groep bezocht worden. Er zijn de gewone bezoeken op afspraak, maar daarnaast ook regelmatig sterrenkijkavonden, lezingen, cursussen, e.d. Voor degenen die meer willen: lid worden kan en als vrijwillige medewerker kan men zelfs actief deelnemen aan de werking van de volkssterrenwacht. Voor jongeren is er een speciale jeugdkern. Bovendien is er een bibliotheek met een grote collectie boeken, tijdschriften en multimedia.

Mira beschikt over een ruime multimediazaal, een eigentijds en heel aantrekkelijk tentoonstellingsgedeelte, allerlei maquettes en experimenten en natuurlijk ook een planetariumkoepel en een grote interactieve sterrenkaart. Ook als het weer tegenzit valt er op de Grimbergse volkssterrenwacht heel wat te beleven.

Maar het voornaamste stuk volkssterrenwacht is uiteraard het waarnemingsterras met een volledig didactisch weerstation en allerlei astronomische instrumenten: een indrukwekkende armillairsfeer, een speciale zonnetelescoop (de fameuze heliostaat), een veranda vol telescopen en verrekijkers, maar vooral ook twee telescoopkoepels met daarin een aantal grote kijkers. Daarmee kunnen de bezoekers bij helder weer nader kennismaken met de vele kraters en bergen op de Maan, de ringen van Saturnus, de atmosfeerbanden op Jupiter of met kleurige sterren, sterren in groep en allerhande neveltjes.

Individuele bezoekers kunnen onder andere elke woensdag- en zondagnamiddag terecht op MIRA tussen 14 en 18 uur.

Speciale happenings 2018
Ingebruikname nieuwe telescoop
(meer informatie op de website www.mira.be)

Vrijdag 27 juli van 19 tot 00 uur
Maansverduistering en sterrenkijkavond

Zondag 25 november van 10 tot 18 uur
Dag van de Wetenschap

Volkssterrenwacht MIRA.