Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Op vrijdag 9 oktober zullen de gemeentediensten uitzonderlijk gesloten zijn door ICT-aanpassingen. 

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Voorkomen van afval

voorkomen is beter dan recycleren

In Vlaanderen zijn we de laatste jaren uitgegroeid tot echte sorteerkampioenen. Grote delen van ons afval worden gesorteerd en nadien ook gerecycleerd. Mooi zo, maar alles kan beter. Ook voor afval geldt immers de slogan “voorkomen is beter dan genezen”. Afval vermijden is dan ook een echte prioriteit waaruit je bovendien zelf voordeel haalt.

Je kan makkelijk zelf een bijdrage leveren aan een kleinere afvalberg. Gelijktijdig kan je jezelf een hoop overbodig afval besparen waar je toch weer vanaf moet, moet je minder vuilniszakken kopen, en kan je ook behoorlijk besparen als je gaat winkelen.

Voor de ongewenste reclame in de brievenbus kan je op het gemeentehuis een anti-reclamesticker vragen. Deze zijn verkrijgbaar in de gemeentewinkel en op de milieudienst. Met zo‘n sticker kan het wel zijn dat u nog reclame ontvangt die op naam staat, maar eveneens ongewenst is en ook voor reclame via mail, SMS of telefoon bent u zo niet veilig. Hiervoor werd de ’Robinsonlijst‘ bedacht. Zo kan je aan het Belgisch Direct Marketing Verbond doorgeven dat je geen reclameboodschappen meer wil ontvangen. Je gegevens worden dan geschrapt uit de databanken die uitgewisseld worden voor commerciële doeleinden. Wil je je inschrijven op de robinsonlijst? Geef je adresgegevens dan door via www.robinsonlist.be.

En wat met die papieren telefoongids? Veel mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan de internetversie maar ontvangen toch automatisch de papieren versie. Indien u de Witte en Gouden Gids niet meer wenst te ontvangen kan u dit melden via http://info.truvo.be/uitschrijven.

Vaak brengen we ook zelf heel wat overbodig afval binnen in ons huis als we zijn gaan winkelen. Vermijd zeker het gebruik van wegwerpzakjes, wegwerpbatterijen en wegwerpverpakkingen als er alternatieven zijn. Geef ook de voorkeur aan grote verpakkingen in de plaats van individueel verpakte kleinere producten. Vergelijk de prijs eens per stuk of per kilogram: individueel verpakte producten zijn bijna altijd duurder.

De afvalberg verkleinen is dus eigenlijk geen moeilijke opgave. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, en je kan er nog kosten mee uitsparen ook!