Warme dagen

In de maand juli zet het lokaal bestuur Grimbergen het thema "warme dagen" in de kijker.

Warme dagen? Geniet, én neem zeker jouw voorzorgsmaatregelen.

De zomer is in volle gang en de warme dagen zijn weer aangebroken. Of je nu van plan bent om te ontspannen in je eigen achtertuin, naar het strand te gaan, of een avontuurlijke reis te maken, er zijn talloze manieren om optimaal van de zon en de warmte te genieten. Maar neem jouw voorzorgsmaatregelen.

Wist je dat je bij het Sociaal Huis hulp kan aanvragen wanneer je bij stijgende temperaturen hulp nodig hebt?

Wil je dat een gemeenschapswacht even gaat kijken of alles in orde is?

Meer info vind je hier.

Wees attent voor de kwetsbare doelgroep! Wat kan jij doen?

Denk tijdens de warme dagen ook aan het welzijn van ouderen. Ze voelen minder snel dat ze dorst hebben en kleden zich vaak te warm. Ga regelmatig eens langs en neem één van de onderstaande tips mee. 

Baby's en jonge kinderen hebben op warme dagen behoefte aan extra zorg. Zuigelingen hebben nog moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren en zijn extra gevoelig voor uitdroging. Kinderen jonger dan 3 jaar kunnen hun behoeften of ongemakken niet altijd goed duidelijk maken. 

Neem contact op met de huisarts bij volgende symptomen:

  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • klachten van hoofdpijn
  • klachten van misselijkheid
  • klachten van spierkrampen
  • beperkte eetlust
  • overvloedig zweten

Hier zijn enkele tips en inspiratie om je zomer onvergetelijk te maken:

Drink voldoende water

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden tijdens warme dagen is om gehydrateerd te blijven. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt, vooral als je veel buiten bent. Naast water kun je ook genieten van verfrissende drankjes zoals zelfgemaakte limonade of ijsthee.

Bescherm jezelf tegen de zon

Zonnemelk is je beste vriend tijdens warme dagen. Smeer je regelmatig in (na het zwemmen of zweten). En draag een hoed en een zonnebril om je gezicht en ogen extra te beschermen.

Plan jouw activiteiten

De middaghitte kan soms ondraaglijk zijn, vooral op extreem warme dagen. Plan daarom je buitenactiviteiten in de vroege ochtend of late namiddag wanneer de temperatuur iets lager is. Dit is ook het perfecte moment om te genieten van een prachtige zonsopgang of zonsondergang.

Zoek verkoelde plekken

Zoek verkoeling op warme dagen (zit in de schaduw, ga wandelen in het bos / aan de zee,...). Vergeet niet om ook binnenshuis de nodige verkoeling te zoeken door ventilatoren of airconditioning te gebruiken.

Licht en luchtig kleden

Draag lichte en luchtige kleding die je helpt koel te blijven. Kies voor natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen die ademend zijn en zweet absorberen. Loszittende kleding zorgt voor een betere luchtcirculatie en helpt je lichaamstemperatuur te reguleren.

Kies voor gezonde en lichte maaltijden

Op warme dagen is het belangrijk om lichte en voedzame maaltijden te eten. Salades, fruit en gegrilde groenten zijn perfect voor zomerse dagen. Vermijd zware en vettige maaltijden die je alleen maar slomer maken in de hitte.

Draag zorg voor elkaar

Vergeet niet om ook goed te zorgen voor je baby's, jonge kinderen en ouderen (maar ook huisdieren). Zij hebben met de warme dagen behoefte aan extra zorgen. 

Meer tips vind je ook op www.warmedagen.be en www.smeerweer.be


Ook op de volgende evenementen voorzien wij zonnemelk en/of water

Sporten bij warm weer? In de maand augustus installeren we in alle gemeentelijke sporthallen watertaps!

Allereerst is water een essentiële bron van hydratatie, vooral tijdens fysieke activiteit zoals sporten.

Door watertaps in de sporthal te plaatsen, zorgen we ervoor dat mensen gemakkelijk toegang hebben tot drinkwater, waardoor ze gehydrateerd blijven en hun prestaties kunnen optimaliseren.

Tot slot draagt het toegankelijk maken van water bij aan duurzaamheid en milieubewustzijn.

Door mensen aan te moedigen hun herbruikbare waterflessen te vullen bij watertaps, verminderen we het gebruik van wegwerpflessen en verminderen we zo de hoeveelheid plastic afval. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere leefomgeving voor iedereen.