Coronavirus

Maatregelen in Grimbergen n.a.v. coronavirus

Klik HIER om deze maatregelen te bekijken.

Gemeentediensten op afspraak

Door de coronamaatregelen werken de gemeentediensten uitsluitend op afspraak: tel. 02 260 12 11
Meer info: klik hier

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Water sparen

Water: een kostbaar en schaars goed

We staan er niet altijd bij stil, maar zo evident is het niet dat er altijd maar zuiver water uit de kraan blijft stromen. Water kan dan niet zomaar verdwijnen, door overmatig gebruik en de vervuiling ervan wordt zuiver water wel schaars.

En kunnen we hier nu zelf iets aan doen? Als je weet dat 57 % van het totale verbruik van leidingwater van gezinnen komt is het antwoord duidelijk: ja! En mogelijkheden om te besparen zijn er genoeg.

Hier geven we u alvast enkele belangrijke tips mee om water te besparen:

- Gebruik regenwater waar mogelijk. Wie nog geen hemelwaterput heeft kan toch regenwater opvangen in een ton en dit gebruiken voor b.v. het besproeien van de tuin, of het wassen van de wagen.

- Eén van de grootste verbruikers in de woning is het toilet. Zorg dus voor een waterzuinige spoeling. Heb je nog een oud toilet, met één grote spoelbak? Misschien een goede gelegenheid om dit te vervangen door een nieuw waterzuinig toilet.

- Gebruik spaardouchekoppen en watersparende kraankoppen. Spaarperlatoren brengen lucht in de waterstraal. Ze verminderen hierdoor het debiet met enkele liters per minuut, terwijl de waterdruk dezelfde blijft.

- Sproei de tuin nooit op de warmste momenten, wanneer veel water onmiddellijk verdampt. Wacht beter tot ‘s avonds en dien in één keer voldoende water toe.

Veel meer info hierover, en allerlei nuttige tips vind je op www.waterloketvlaanderen.be.

Zuinig met water omspringen

Tijdens de warme zomermaanden brengt water de nodige verfrissing. De groene grasmatten en kleurrijke bloemenperken worden rijkelijk besproeid, zwembaden worden gevuld voor een zomer vol waterpret.De Watergroepstaat in uw gemeente elke dag in voor de levering van kwalitatief drinkwater. We geven graag enkele tips om in droge periodes zuiniger met drinkwater om te springen.

- Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
- De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
- Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
- Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
- Besproei uw gazon niet. U zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
- Was uw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
- Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Meer info: www.dewatergroep.be