Wegenwerken in Strombeek-Bever

Ondergrondse parking en heraanleg Gemeenteplein

In 2019 voerde het gemeentebestuur een mobiliteitseffectenrapport uit in Strombeek-Bever. Uit dit onderzoek bleek dat de parkeerdruk in het centrum van Strombeek-Bever erg hoog is. We merkten toen ook dat het Gemeenteplein aan vernieuwing toe is.

Het gemeentebestuur besliste daarom om een ondergrondse parking te bouwen op het Gemeenteplein. Ook bovengronds steken we het Gemeenteplein in een nieuw jasje.

  • Er komen 144 ondergrondse parkeerplaatsen: handig voor de inwoners, de klanten van de winkels/horeca en bezoekers van het Cultuurcentrum.
  • Het Gemeenteplein wordt weer een echt plein met meer groen en een speelzone.

We willen de ontwerpplannen graag aan u voorstellen en horen wat uw mening is!

Welkom op de infovergadering op 15/2/2022 om 20 u. in feestzaal Den Douwe.

Infovergadering 15 februari 2022: powerpoint-presentatie 

148-PGG_20220215_bewonerspresentatie Gemeenteplein Strombeek-Bever.pdf8,5 Mb(pdf)

Ontwerp: heraanleg Gemeenteplein Strombeek-Bever - februari 2022

heraanleg Gemeenteplein Strombeek bever 20220215.pdf29 Mb(pdf)


Lakensestraat: wegenwerken tot zomer 2022 

De werkzaamheden verlopen in twee fasen.

Fase 1 start vanaf het kruispunt met het Gemeenteplein tot het kruispunt met de Rijkendalstraat 

Na de opbraak van de weg wordt de riolering aangelegd met de nieuwe huisaansluitputjes voor een gescheiden rioleringsstelsel. De woningen worden hierop aangesloten met één afvoer voor afvalwater en één voor regenwater. Daarna worden de boordstenen gegoten en volgt de nieuwe fundering van de weg. Als laatste stap is er de aanleg van de nieuwe voetpaden.
De werken lopen vanaf 8 november 2021 en we voorzien dat de onderlaag van het asfalt is aangelegd voor de kerstperiode.  Deze fase zal helemaal afgerond zijn tegen einde januari 2022.

  • Tijdens deze fase wordt de Lakensestraat tussen de Nieuwelaan en de Rijkendalstraat afgesloten voor alle verkeer.
  • De beide kruispunten blijven wel beschikbaar voor het verkeer.
  • De Jetsestraat wordt afgesloten voor alle verkeer ter hoogte van de Lakensestraat. De éénrichting in de Jetsestraat wordt tijdens de werken opgeheven. De overige weggedeelten van de Jetsestraat blijven enkel toegankelijk voor voor plaatselijk verkeer.
  • Een omleiding is voorzien via de Verbeytstraat en de Rijkendalstraat.

Fase 2 loopt vanaf het kruispunt met Rijkendalstraat tot kruispunt met de Strombeeklinde.

Deze werken starten kort na nieuwjaar en de bedoeling is dat ze in de zomerperiode 2022 kunnen afgewerkt worden. Tijdens de uitvoering van fase 1 is dit straatdeel beschikbaar voor verkeer en parkeren.  

Toegankelijkheid tijdens de werken

De toegang tot de woningen wordt zoveel als mogelijk gegarandeerd en ook de oude voetpaden proberen we zo lang mogelijk te behouden.
Tijdens de opbraak en rioleringswerken kunnen de bewoners hun woning niet bereiken met de auto tussen 6.30 uur en 16 uur. Ze kunnen ook niet parkeren langs de weg. 

 

Werken in de straten in Strombeek-Bever voor aanleg fibernetwerk

In Strombeek-Bever wordt door de netwerkaanbieder een fibernetwerk aangelegd. Het is een open netwerk waarop ook andere netwerkaanbieders kunnen aansluiten. Eind september 2021 startte netwerkaanbieder Proximus met de aanleg. De werken verlopen in 3 fases. De eerste fase duurt tot mei 2022.
De gemeente geeft de netwerkbedrijven toegang voor de uitvoering van de werken op het openbaar domein en volgt deze werken mee op.

Uitvoering van de werken
De techniekers die de werken uitvoeren hebben een Proximus-badge en een brief die ze op eenvoudig verzoek kunnen voorleggen. Deze brief bevestigt dat ze voor Proximus werken en dit in samenspraak met de gemeente Grimbergen.
De technici van Proximus gaan in de straten na hoe dit netwerk het best wordt aangelegd. In een latere fase zal men ook de appartementsgebouwen bezoeken om samen met de syndicus of gebouwbeheerder te bekijken hoe fiber kan binnengebracht worden in het gebouw.  

Wat is een fibernetwerk
Een fibernetwerk biedt supersnel en stabiel internet. Het voordeel is dat er geen onderbrekingen of vertragingen meer zijn om te downloaden, uploaden, streamen en gamen, zelfs als iedereen tegelijkertijd online is. Een fibernetwerk biedt ook het scherpste beeld op uw tv, tablet of smartphone.

Info over het verloop van de werken
Info over de werken kan u vanaf 27 september 2021 opvolgen op de website van netwerkaanbieder die de werken uitvoert https://www.proximus.be/fiber 
Scroll naar onder tot 'Hoe krijg ik fiber?' - Check of Fiber beschikbaar is in uw stad? en dan kan u de lijst van steden raadplegen.

Met vragen over de werken die op verschillende locaties in Strombeek-Bever plaatsvinden, kan u contact nemen met de netwerkaanbieder die de werken uitvoert:

 

Voorbereidingen Sneltram 

Werken aan de Ring zet volop in op het Brabantnet. Dat zijn drie tram- en buslijnen.
Eén trambuslijn loopt langs de A12 en wordt de Sneltram tussen Willebroek en Brussel-Noord. Die moet een afstand van 29 km overbruggen in 40 minuten, een grote tijdswinst tegenover het openbaar vervoer vandaag. Er komen nieuwe haltes in Willebroek, Londerzeel, Wolvertem, Meise en Strombeek-Bever.

Duurtijd werken: De voorbereidingen zijn in december 2020 begonnen. In 2021 en 2022 wordt het vergunnings- en aanbestedingstraject doorlopen. In 2023 kan worden gestart met de aanleg van de tramlijn.
 
Hebt u vragen over de Sneltram?
Bekijk  FAQ op de website van Werken aan de Ring of lees het interview met integraal projectleider, Joost Swinnen.