Wespenseizoen: bel NIET naar 112 (tenzij je in mond of keel gestoken bent)

Invasie van de wespen

Vanaf augustus mogen we ons aan extra veel wespen verwachten. Een zachte winter en een warm voorjaar vertroetelden ondergrondse wespenkolonies, maar hun voedselvoorraad is bijna op. Daarom zwermen ze uit op zoek naar nectar uit bloemen. Vanaf de late zomer verdorren die bloemen en zoeken wespen hun suiker elders. Juist: op en rond onze tuintafels. Pas wanneer het natter en kouder wordt - eind oktober of begin november - eindigt hun jacht op zoetigheid.  

Nuttige diertjes

Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Een kolonie van 6.000 wespen vangt wekelijks een half miljoen vliegen om ze aan de larven in het nest te geven. Zie ze dus niet als de vijand, maar eerder als een bondgenoot. Spot je een wespennest? Bekijk dan of de plek je echt hindert. Achteraan in de tuin of in een berghok waar je zelden komt, kan je het nest gewoon laten zitten. 

Probeer een wespennest nooit zelf te verwijderen, maar laat het weghalen door de brandweer.

Agressieve baasjes

Allemaal goed en wel, wespen kunnen heel irritant zijn. Als je toevallig in de buurt van een nest komt, is de kans groot dat ze zelfs agressief worden. Ergens logisch: ze willen hun terrein - en hun larven - verdedigen. 

Wespennest verdelgen: géén doe-het-zelf-opdracht!

Probeer een wespennest nooit zelf te verwijderen, maar laat het weghalen door de brandweer. Je betaalt er in Grimbergen € 75 voor. Meld je wespennest via https://vlaamsbrabantwest.be/wespen en volg de instructies. De meeste brandweerzones worden in deze periode druk geconsulteerd, dus hou rekening met wachttijden van 24 tot 48 uur.

Vanzelfsprekend kan je ook terecht bij een privéfirma. Bel alleszins niet naar het noodnummer 112: dit is géén dringende oproep. Het noodnummer moet bereikbaar blijven voor echte noodgevallen.

Opgelet: soms verwarren we wespen met honingbijen of hommels. Die laatste twee insecten zijn een beschermde diersoort. Ze worden niet verdelgd, dus bel een imker om ze op te halen. 

Gestoken, wat nu?

Zoemt er de hele tijd een vervelende wesp rond je hoofd? Sla er dan vooral niet naar: het lokt enkel agressie uit! Ben je toch gestoken? Koel de plek dan af met een ijsblokje en smeer een zalfje tegen de jeuk. Voel je je plots (tot 24 uur) na de wespensteek niet lekker (hevige benauwdheid, shockverschijnselen, zwelling op de plek van de steek)? Dát is dan het moment om 112 te bellen! Uiteraard bel je metéén 112 als je in de mond of keel bent gestoken!