Wespenseizoen: doe melding via www.1722.be.

Invasie van de wespen

Vanaf augustus mogen we ons aan extra veel wespen verwachten. Een zachte winter en een warm voorjaar vertroetelden ondergrondse wespenkolonies, maar hun voedselvoorraad is bijna op. Daarom zwermen ze uit op zoek naar nectar uit bloemen. Vanaf de late zomer verdorren die bloemen en zoeken wespen hun suiker elders. Juist: op en rond onze tuintafels. Pas wanneer het natter en kouder wordt - eind oktober of begin november - eindigt hun jacht op zoetigheid.  

Nuttige diertjes

Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Een kolonie van 6.000 wespen vangt wekelijks een half miljoen vliegen om ze aan de larven in het nest te geven. Zie ze dus niet als de vijand, maar eerder als een bondgenoot. Spot je een wespennest? Bekijk dan of de plek je echt hindert. Achteraan in de tuin of in een berghok waar je zelden komt, kan je het nest gewoon laten zitten. 

Agressieve baasjes

Allemaal goed en wel, wespen kunnen heel irritant zijn. Als je toevallig in de buurt van een nest komt, is de kans groot dat ze zelfs agressief worden. Ergens logisch: ze willen hun terrein - en hun larven - verdedigen. 

Wespennest verdelgen: géén doe-het-zelf-opdracht!

Eerst en vooral moet je je de vraag stellen of het nest hinderlijk is.

Wespen en hoornaars spelen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een belangrijke rol in onze biotoop. Ze zijn als het ware ‘opruimers’ van de natuur en verlossen ons van een groot aantal andere hinderlijke insecten. Ze ruimen ook mee kadavers op. Heb je voor jezelf bepaald dat een wespen- of hoornaarsnest echt wel een gevaar of hinder veroorzaakt, dan kan je terecht op het e-loket www.1722.be!

Dit loket is er gekomen omdat diverse noodcentrales tijdens het wespenseizoen zeer veel oproepen kregen via het noodnummer. In de meeste gevallen was dit helemaal niet nodig én werd de lijn voor potentieel levensbedreigende oproepen op die manier geblokkeerd. Het wespenloket is, net zoals het e-loket voor stormschade, permanent bereikbaar.

Heb je een hinderlijke bijennest?

Via de website www.wespennest.vlaanderen kan je een lijst van de actieve imkers terugvinden. Vele bijensoorten zijn namelijk beschermd en mogen niet zomaar vernietigd worden. Voor bijen schakel je een imker in, die de kolonie meestal kan vangen en verplaatsen.

Gestoken, wat nu?

Zoemt er de hele tijd een vervelende wesp rond je hoofd? Sla er dan vooral niet naar: het lokt enkel agressie uit. Ben je toch gestoken? Koel de plek dan af met een ijsblokje en smeer een zalfje tegen de jeuk. Voel je je plots (tot 24 uur) na de wespensteek niet lekker (hevige benauwdheid, shockverschijnselen, zwelling op de plek van de steek)? Dát is het moment om 112 te bellen!

Uiteraard bel je metéén 112 als je in de mond of keel bent gestoken!