Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Rosa is 85 jaar en kiest vandaag voor een fietstocht in de Ardennen

Grimbergen - Rosa woont reeds 2 jaar in wzc Ter Biest en houdt van fietsen in de natuur. Stappen gaat moeizaam. Nu Ter Biest een fietslabyrint heeft aangeschaft, kan ze al fietsend vele mooie plekken ontdekken. Voor de bewoners is het heel belangrijk om in beweging te blijven.
“Met het fietslabyrint kunnen de bewoners genieten van een interactieve fietstocht en is de hometrainer geen saaie oefening meer”, vertelt schepen van welzijn Anne Laure Mouligneaux.


Een fietslabyrint is een aangename belevenis
Het fietslabyrint is een beeldscherm dat voor een hometrainer geplaatst wordt. Op dit beeldscherm kan de bewoner een fietsroute kiezen. Door te trappen start de route en kan de fietser de gekozen stad verkennen. Het fietslabyrint is een fijn systeem voor mensen voor wie buiten fietsen niet meer mogelijk is. Zo kunnen ze toch op een virtuele manier interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden.
In augustus 2018 kreeg Ter Biest de kans om het fietslabyrint een week uit te testen.
Zowel bewoners als personeel waren meteen verkocht.

Met plezier bewegen
Juist de realistische fietservaring motiveert vele bewoners om hun dagelijkse beweging te doen. Ook valt het op dat de tijd die ze op de fiets spenderen, beduidend langer is.

“De fietsroutes roepen ook herinneringen op naar vakanties die ze vroeger deden en door de visuele en auditieve prikkels merken we dat het ook voor onze bewoners met dementie een aangename vorm van bewegen. We merken dat onze bewoners genieten van de beelden en van het gevoel ergens naar op weg te zijn.”, stelt directeur Leen Van den Troost vast.

De beelden zijn levensecht en op kruispunten kan de fietser zelf kiezen welke kant hij op wil: slaat hij links of rechts af. Dit vergroot het gevoel van autonomie voor de bewoners. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm.

Geestelijke en sociale prikkels
De kinesisten Fien, Marilou en Leslie zijn er van overtuigd dat het fietslabyrint het psychosociaal welbevinden van onze bewoners kan verbeteren en daardoor ook hun kwaliteit van leven.
Want lichamelijk en geestelijk in beweging blijven is voor kwetsbare ouderen van groot belang. Door het fietslabyrint worden de bewoners ook geestelijk en sociaal geprikkeld. Ze moeten erbij nadenken en met de beelden en de omgevingsgeluiden van verkeer, vogels en voorbijgangers kan de fietser het gevoel krijgen dat hij echt buiten fietst. Bij de route verschijnen ook namen van straten en bekende gebouwen om het geheugen te ondersteunen. Vaak schuift een andere bewoner een stoel bij om samen van de beelden te genieten en zo wordt het fietsen een sociale activiteit.

Chris Selleslagh
chris.selleslagh@grimbergen.be – 02 260 12 00 - 0475 70 43 03
Burgemeester
Politie, brandweer, burgerlijke stand, infrastructuur, openbare werken en werken in eigen beheer
 
Anne Laure Mouligneaux
anne-laure.mouligneaux@grimbergen.be – 0497 47 16 08
Schepen voor welzijn, digitalisering en communicatie
Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst