Zichtbaarheid in het verkeer

Als kwetsbare weggebruiker is het heel belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Vooral in het donker, maar ook overdag! Daarom vind je hier een opfrissing van de regels en aanbevelingen om je zichtbaarheid in het verkeer te optimaliseren.

Verlichting

Voetgangers

  • Hoewel het voor individuele voetgangers die op de rijbaan stappen niet verplicht is om verlichting te dragen in het donker, is dit zeker wel aan te raden. Let er wel op dat je bestuurders niet verblindt met je licht. Ook met een fluohesje met reflecterende stroken of andere reflecterende accessoires ben je extra zichtbaar in het donker.

  • Voor voetgangers in groep vergezeld van een leider die ofwel rechts op de rijbaan in rijen stappen ofwel links op de rijbaan achter elkaar stappen, is verlichting in het (schemer)donker of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is (bijvoorbeeld door sneeuw, regen of mist) verplicht. De groepen die rechts in rijen op de rijbaan wandelen dienen vooraan links een wit of geel licht te dragen en achteraan links een rood licht. De groepen die links achter elkaar op de rijbaan wandelen zijn verplicht om vooraan rechts een rood licht te dragen en achteraan rechts een wit of geel licht.

Fietsers

  • Een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan zijn verplicht. Deze verlichting hoeft niet vast te zitten aan je fiets. Losse fietsverlichting, die je bevestigt aan je fiets of op jezelf (bijvoorbeeld een rugzak), is eveneens toegelaten. Ook mag je kiezen of je de fietsverlichting permanent laat branden of in knipperstand zet. Let er wel op dat je bestuurders niet verblindt met je licht. Dit kan je voorkomen door je voorlicht wat schuin naar beneden te richten.

  • Daarnaast zijn onder meer een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan en 2 gele of oranje reflectoren in elke pedaal verplicht

Fluorescerende en reflecterende kledij of accessoires

Naast de hierboven vermelde verplichte verlichting voor kwetsbare weggebruikers, wordt ook sterk aanbevolen fluorescerende en reflecterende kledij of accessoires te dragen. 

Het is hierbij belangrijk te wijzen op het verschil tussen 'fluorescerend' en 'reflecterend', daar beide termen vaak door elkaar gebruikt worden: 

  • Fluorescerende kledij of accessoires zorgen voor een goede zichtbaarheid overdag door het sterke kleurcontrast met de omgeving.

  • Reflecterende kledij of accessoires daarentegen zorgen voor een verhoogde zichtbaarheid in het donker. Dit komt doordat het licht van andere weggebruikers alleen weerkaatst op deze kledij of accessoires wanneer het donker is.


Er is dus een groot verschil in de afstand waarop je zichtbaar bent in het donker voor andere weggebruikers:

  • Wanneer je donkere kledij draagt, bestaat de kans dat ze je pas zien wanneer ze vlak bij je rijden;

  • Wanneer je fluorescerende of lichte kledij draagt, ben je vaak pas zichtbaar vanaf een 25-tal meter;

  • Wanneer je reflecterende kledij draagt, kan je soms al vanop 150 meter afstand te zien zijn.

Met andere woorden: overdag zijn fluokleuren goed om je zichtbaarheid in het verkeer te verhogen, maar in het donker geniet reflecterend materiaal de voorkeur. 'Fluohesjes' bevatten vaak een combinatie van fluorescerende kleuren met reflecterende stroken, zodat je zowel overdag als in het donker zichtbaar bent. 

Zichtbaar, veilig en duurzaam naar school tijdens donkere maanden

De actie 'Helm Op Fluo Top' stimuleert kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs om ook tijdens de donkere maanden te voet of met de fiets naar school te komen en daarbij fluokledij en een fietshelm te dragen. Leerlingen die dat doen, kunnen stickers verzamelen en sparen voor beloningen. De actie loopt nog tot de krokusvakantie.