Tuinrangers in opleiding!

Tuinrangers zijn gepassioneerde hobbytuiniers, gespecialiseerd in natuurvriendelijk tuinadvies op maat. Ze helpen bij de zoektocht naar dé ideale boom voor in je voortuintje. Of ze geven concrete tips voor een tuin vol bijen en vlinders. 

Als Tuinranger zorg je voor meer natuur in je eigen buurt. Het is vrijwilligerswerk dat voldoening geeft, omdat je impact hebt! Want je zou ervan versteld staan hoeveel mensen eigenlijk wel te vinden zijn voor een stukje bloemenweide in hun tuin. Alleen … hoe begin je daar nu aan? Hoe moet je het onderhouden, en zou dat eigenlijk wel lukken op deze bodem? Het zijn allemaal twijfels en drempels die een Tuinranger kan oplossen.

Elke Tuinranger krijgt een straffe opleiding en het nodige adviesmateriaal om van elk tuinbezoek een succes te maken. De Vlaamse ‘Tuinranger-community’ telt al bijna 250 leden met groene vingers en een hart voor de natuur. Samen adviseerden ze meer dan 5.000 tuineigenaars!

In onze gemeente zijn we gestart met een eigen Tuinrangerwerking. Enkele weken geleden lanceerden wij een oproep voor kandidaat-Tuinrangers en organiseerden wij een infoavond in het gemeentehuis.

Het Tuinrangerteam van Grimbergen werd samengesteld en onze vrijwilligers, Jacques, Mireille, Martine, Claudia, Frieke en Marleen volgen momenteel een intensieve opleiding. 
Vanaf 25 mei zullen ze aan de slag kunnen in de tuinen van geïnteresseerde inwoners.  Meer info binnenkort! 


Wat is een natuurvriendelijke tuin?

Een natuurvriendelijke tuin is een tuin die zowel aantrekkelijk is voor tuineigenaars als voor onze inheemse planten en diersoorten.
Bij de inrichting van een natuurvriendelijke tuin houd je rekening met de wensen van de tuineigenaars, maar ook met de wilde natuur.

Door verwondering op te wekken voor de natuur in je tuin zal je als tuineigenaar hopelijk met veel enthousiasme werken aan een natuurvriendelijke tuin vol leven. Zo kunnen we met vele tuinen samen een verschil maken voor onze natuur.

We bekijken ook de grote structuren waaruit een tuin is opgebouwd, zoals hagen, heggen en struiken.
Ook bomen en water in de tuin komen aan bod.

Natuurvriendelijk tuinieren kan niet zonder respect voor ons milieu. Kringlooptuinieren en het gebruik van regenwater zijn daarbij erg belangrijk.
Ook wat het klimaat betreft, moeten we goed nadenken wat we kunnen doen. Uiteraard gebruiken we geen gifstoffen.

Niet alles is toepasbaar in elke tuin. Veel hangt af van de grootte van de tuin en de omgeving. Een geïsoleerde kleine stadstuin zal andere soorten herbergen dan een grote, ietwat verwilderde tuin die aansluit op een bos- of natuurgebied.

Maar in elke tuin, groot of klein, kan een Tuinranger gewapend met adviesfiches, loeppotjes en zoekkaarten het verschil maken met zijn of haar natuurvriendelijk tuinadvies op maat!

Meer informatie: